Stressaako? Mene metsään! Verenpaineesi laskee jo puolessa tunnissa

Metsän terveysvaikutuksia niin psyykkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin tutkitaan jatkuvasti. Tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta iloitsee terveyshyötyjä esiin tuovista tutkimustuloksista.

Miksi metsään kannattaa mennä?

Hetket hiljaisessa luonnossa palauttavat stressistä: verenpaine alenee ja sydämensyke tasaantuu. Aivojen palautumisen ohella metsissä ja luontopoluilla samoillessa keho saa monipuolista liikuntaa, aistit katseltavaa ja kuunneltavaa. Myös lapset kannattaa viedä metsään, sillä motorinen kehitys ja keskittymiskyky paranevat luonnossa.

Millainen metsä on paras?

Kovin syvälle korpeen ei välttämättä tarvitse samota, vaan visiitti kaupunkimetsään tai omaan lähipuistoonkin riittää. Vaihtoehtoisesti voi lähteä kansallispuistoon tai maaseudulle. Tärkeintä on valita paikka, jossa olo tuntuu hyvältä – siellä elpyminen onnistuu parhaiten.

##

Kuinka kauan metsässä pitää olla?

Pidemmät retket ovat tehokkaampia palautumisen kannalta, mutta jo muutama viikoittainen piipahdus metsään lisää hyvinvointia. Puoli tuntia on hyvä aika, ja tarvittaessa jopa rauhassa metsässä vietetty vartti auttaa palautumaan arjen rasituksista.

Haittaako, jos juoksee tai tekee töitä?

Metsäympäristön merkitys on sitä isompi, mitä enemmän siihen pystyy kiinnittämään huomiota. Toisaalta kaikenlainen oleskelu metsässä on terveellistä, koska ilmansaasteita on vähemmän kuin rakennetussa ympäristössä – meluakin, jos moottorisaha ei käy. Metsätöiden tauolla tai lenkin päätteeksi kannattaa pysähtyä erikseen ihailemaan kaunista maisemaa ja rentoutumaan.

Voiko kerätä sieniä tai marjoja?

Jos etsii esimerkiksi sieniä tai marjoja, liikunta tuntuu kevyemmältä ja sitä tulee tehtyä huomaamattaan. Lisäksi marjoja napsimalla saa paitsi vitamiineja myös hyödyllisiä suolistomikrobeja, jotka lisäävät vastustuskykyä.

Entä jos metsään meneminen pelottaa?

Metsään tutustuminen kannattaa aloittaa ulkoilualueista, joissa on selkeä opastus tai osallistumalla järjestetyille retkille. Retkiä järjestävät esimerkiksi Suomen Latu ja monet ympäristöjärjestöt. Myös harrastuksen avulla voi totutella metsässä olemiseen. Lähtisikö joku kaveri mukaan etsimään geokätköjä?

##

Pitäisikö puita halata?

Puiden halaamisen hyötyjä ei ole tutkittu. Halaaminen ei kuitenkaan kuulosta huonolta, jos löytyy hyvä halattava.

Retkikohteita ja retkeilyn ABC: luontoon.fi

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa