Vuokratalo Espanjasta? Näin vältät huijarit

Mistä tietää, ettei vuokranantaja ole huijari tai että asunto on ylipäätään olemassa? Näillä vinkeillä onnistut asunnon vuokrauksessa ulkomailta.

Muista maalaisjärki

On yleinen käytäntö, että asuntoa vuokratessa ulkomailta vuokra tulee maksaa ennakkoon tai ainakin suuri osa siitä ennen kuin on edes nähnyt asunnon. Suurin riski liittyy yksityishenkilön tai pienen paikallisen välitysfirman kautta vuokrattavaan asuntoon. On käytännössä mahdoton tietää varmaksi, onko asunto sellainen kuin ilmoituksessa on luvattu tai onko sitä ylipäätään olemassa.

Jos kohde näyttää liian hyvältä ollakseen totta, siinä on yleensä jotain vikaa. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun kohteesta on upeat kuvat, se on normaalia edullisempi ja myyjä koittaa kiirehtiä vuokrausta. Suosituissa lomakohteissa parhaat kohteet vuokrataan jo vuotta ennen – herää kysymys, miksi hyvä asunto on vielä vapaana.

Käytä isoja toimijoita

Kansainvälisesti tunnetut asuntoilmoituksia välittävät nettisivut, kuten Homeaway tai Airbnb, voivat olla hyvä vaihtoehto löytää hinta-laatusuhteeltaan hyvä huvila. Muista kuitenkin, että nämä sivustot eivät ole vuokrauksesta vastuussa, vaan vuokraaja tekee sopimuksen suoraan vuokranantajan kanssa – sivusto vain mahdollistaa sopimuksen teon.

Lue arvostelut

Lue huolellisesti loma-asunnolle annetut arvostelut ja ylipäätään varmista, että niitä on. Jos arvosteluja on vain muutama ja kohde on ollut vuokralla pitkään, ne voivat olla keksittyjä. Kohde ilman yhtään arvostelua on aina riski. Tarkista arvostelut myös TripAdvisorista.

Käytä välitystoimistoa

Jos haluat pelata varman päälle, vuokraa asunto suomalaisen välitystoimiston kautta. Se voi maksaa hieman enemmän, mutta tällöin Suomen kuluttajansuojalaki on turvanasi. Jos ongelmia tulee ulkomaalaisen vuokranantajan tai välitystoimiston kanssa, Suomen kuluttajansuojasta ei ole apua.

Välitystoimiston kautta vuokratessa on myös se etu, että asunnot ovat välittäjän tarkistamia ja vuokranantajien henkilöllisyys on tarkistettu. Välitystoimisto tekee sopimuksen vuokrauksesta asunnon omistajan kanssa, mikä vähentää vuokralaiselle koituvaa riskiä.

Esimerkiksi Suomessa toimivat Gaia Travels ja Villada välittävät huviloita Euroopasta. Myös kansainvälisellä Interhomella on Suomessa oma toimisto.

Kommunikoi sivuston kautta

Kun vuokraa huvilan asuntoilmoituksia välittävän sivuston kautta, kannattaa kaikki viestinvaihto ja rahaliikenne hoitaa sivuston kautta. Kyseessä saattaa olla huijaus, jos esimerkiksi Airbnb:n kautta asuntoa vuokraava ehdottaa keskustelun siirtämistä sähköpostiin tai vuokranmaksua tilimaksuna ohi sivuston.

Selvitä taustat

Jos käytät paikallista välitystoimistoa tai vuokraat yksityishenkilöltä, on tärkeä varmistaa, että kohteen vuokraaja on todella asunnon omistaja. Googleta vuokranantajan tai välitystoimiston nimi. Sana huijareista leviää netissä nopeasti.

Jos mitään ei löydy, voit tarkistaa esimerkiksi kenelle nettisivun verkkotunnus kuuluu tai saako asuntoilmoituksessa olevasta puhelinnumerosta ketään kiinni.

Yksi tapa on tarkistaa osoite Google Mapsilla ja käydä katsomassa Street view -toiminnolla, että talo todella sijaitsee siellä, missä on sanottu.

Maksa luottokortilla

Vuokra kannattaa maksaa aina mahdollisuuksien mukaan luottokortilla. Tällöin myös luottokorttiyhtiöltä voi hakea korvauksia, jos vuokrauksessa ilmenee ongelma.

Varmista aina, että laskussa on sama nimi kuin asunnon vuokraajalla.

Tarkista myös huolella, mitä maksu pitää sisällään. Joskus vuokran päälle saattaa tulla vielä verot tai lisäveloitus esimerkiksi internetin käytöstä, siivouksesta tai liinavaatteista.

Asiantuntija: Interhomen toimitusjohtaja Miikka Hepo-oja ja JYA Housingin toimitusjohtaja Mika Hautala.

Entä matkavakuutus ja matkakassa? Tutustu matkustamisen vinkkeihin op.fi-palvelussa.

Lue myös:

Koti vuokralle Airbnb:n kautta? Näin tienaat asunnollasi

Tuoreimmat
Kuinka koota omaan talouteen sopiva sijoituskokonaisuus?
Kuinka koota omaan talouteen sopiva sijoituskokonaisuus?
Kun on tehnyt päätöksen vaurastumisen aloittamisesta, on aika selvittää oma sijoittajaprofiili. Mutta millaisia erilaisia profiileja on, ja mikä sijoituskohde sopii millekin tyypille?
Pankki mukana arjessa
Pankki mukana arjessa
Mun pankkiasiat on lapsesta saakka hoidettu osuuspankissa ja en osaisi kuvitella vaihtavani tätä tuttua ja turvallista pankkia mihinkään toiseen. Ajattelin kertoa nyt tarkemmin siitä, miten...
Mikä tekee leirintäalueesta Suomen parhaan? – ”Ihmiset arvostavat luonnonläheistä sijaintia keskustan vieressä”
Mikä tekee leirintäalueesta Suomen parhaan? – ”Ihmiset arvostavat luonnonläheistä sijaintia keskustan vieressä”
Leirintäalueella vietetään nykyään entistä hektisempää arkea, sillä aukioloaikojen pidentyminen ja sähköisten asiointikanavien lisääntyminen ovat tuoneet uutta painetta asiakaspalveluun.
Uudistunut OP Pohjois-Savo esittäytyi Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla
Uudistunut OP Pohjois-Savo esittäytyi Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla
Suonenjoen Mansikkakarnevaalit on yksi Suomen vanhimmista kesätapahtumista. Ensimmäiset karnevaalit järjestettiin jo vuonna 1970. Tänä vuonna karnevaalikulkueessa esittäytyi myös uudistunut OP...

OP sosiaalisessa mediassa