Uskallatko lähteä reissuun ilman käteistä?

Asiantuntijan mukaan ulkomailla kannattaa maksaa ensisijaisesti kortilla. Mutta voiko matkaan lähteä vain kortti taskussa?

Käytä ensisijaisesti korttia

Maksa ulkomailla aina kortilla, jos mahdollista. Kortilla maksaessa vaihtokurssi on aina edullisempi kuin valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi. Kortin käyttö on myös käteistä turvallisempi vaihtoehto: Jos käteinen varastetaan, et saa sitä takaisin. Kortin voi sen sijaan sulkea, ja pankki hyvittää väärinkäytöstä aiheutuneet kulut, jos korttia on säilytetty ja käytetty huolellisesti sekä korttiehtojen mukaisesti.

Maksa kortilla paikallisessa valuutassa

Kun maksupäätelaite tai kauppias kysyy, millä valuutalla haluat maksaa, oikea vastaus on paikallinen valuutta. Euroilla maksaessa kauppias saattaa veloittaa valuutanvaihdosta korvauksen, jolloin kokonaissumma tulee maksajalle kalliimmaksi.

Tarkista maksukorttien kunto

Kun suunnittelet matkaa euroalueen ulkopuolelle, varmista hyvissä ajoin, että maksukorttisi on kunnossa ja että se on voimassa vähintään matkan päättymistä seuraavan kuukauden loppuun. Varaa mukaan myös toinen maksukortti varakortiksi, jos toiselle kortille sattuu jotain. Säilytä kortteja matkalla eri paikoissa.

Säädä nostoraja sopivaksi

Tarkista korttisi päiväkohtainen maksu- sekä nostoraja ja laske niitä tarvittaessa ennen matkaa. Useimmilla pankeilla korttien nostorajoihin voi tehdä muutoksia verkkopankissa maksutta, ja ne tulevat voimaan reaaliaikaisesti, joten muutoksia voi tehdä myös matkan aikana. Halutessaan kortin käteis- ja luotto-ominaisuuksille voi määrittää erisuuruiset nostorajat. Voit myös sulkea väliaikaisesti verkkomaksut käytöstä, jos sinulla ei ole aikomusta tehdä verkko-ostoksia matkan aikana.

Nosta rahaa automaatista

Jos tarvitset matkalla käteistä, halvin tapa on nostaa sitä matkakohteessa automaatista. Maksuautomaattien käyttämä vaihtokurssi on sama kuin kortilla maksettaessa käytetään. Nostosta aiheutuva kulu on miltei aina pienempi kuin paikallisen rahanvaihtopisteiden perimä palkkio. Vaikka paikka mainostaisi palkkiotonta valuutanvaihtoa, kustannukset on ujutettu mukaan vaihtokursseihin.

Selvitä etukäteen pankista, millaisia kuluja käteisen nostamisesta ulkomailla veloitetaan. Huomaa, että jotkin pankkiautomaatit perivät nostosta kuluja. Jos nostomaksusta on maininta käteisautomaatissa, selvitä löytyykö lähistöltä toista automaattia. Nosta rahaa vain sen verran kuin tarvitset, jotta sitä ei tarvitse vaihtaa takaisin euroiksi.

Selvitä käykö kortti kohdemaassa

Selvitä etukäteen, mikä on matkakohteesi maksupolitiikka. Useimmissa maissa kortilla maksaminen on jo arkipäivää. Varaa kuitenkin pieni määrä käteistä esimerkiksi taksimatkoja ja toriostoksia varten. Eksoottisissa matkakohteissa, kuten Thaimaassa, kortti ei yleensä käy maksuvälineenä kuin ketjuliikkeissä ja hotelleissa.

Tilaa valuutta ajoissa

Jos ilman käteistä reissuun lähteminen epäilyttää, voit vaihtaa valuuttaa esimerkiksi parin ensimmäisen matkapäivän varalle jo Suomessa. Tiedustele yleisimpiä valuuttoja omasta pankista ja käänny harvinaisten valuuttojen kohdalla valuutanvaihtoyhtiön puoleen. Tilaa harvinainen valuutta hyvissä ajoin, mieluiten paria viikkoa ennen noutoa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa mukaan euroja tai dollareita ja vaihtaa ne paikalliseen valuuttaan matkakohteessa. Joissakin Karibian ja Kaakkois-Aasian maissa USA:n dollarit käyvät maksuvälineenä paikallisen valuutan ohella.

Muista myös

  1. Suojaa tunnuslukusi aina kortilla maksaessa.
  2. Pidä kortti näköetäisyydellä maksutilanteessa.
  3. Tarkista säännöllisesti, että korttisi on tallessa. Jos epäilet kortin kopiointia tai korttisi on kadonnut, ilmoita siitä heti pankkiin.
  4. Tallenna kortin sulkupalvelun numero puhelimeen kansainvälisessä muodossa.
  5. Kanna vain vähän käteistä kerralla mukana ja säilö loput rahat esimerkiksi hotellin tallelokeroon.

Asiantuntija: OPn asiantuntijapäällikkö Katariina Säntti

Tuoreimmat
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Olemme tehneet Euroopan läpiajoamme vasta muutamia satoja kilometrejä, jäljellä meillä on noin 5000. Tällä hetkellä olemme upeassa Portugalissa, josta matkaamme Espanjan puolelle muutaman viikon...

OP sosiaalisessa mediassa