Ensimmäistä kertaa koko perheen ulkomaanmatkalla – Mitä vinkkejä antaisin jälkiviisaana muille?

Kaisa-Maria Korkala
Kaisa-Maria Korkala

Olen kolmekymppinen kahden lapsen äiti Kempeleestä. Ammatiltani olen terveydenhoitaja ja koulutettu ravintovalmentaja. Tällä hetkellä lisäkouluttaudun myös personal traineriksi. Tulevaisuudessa haaveilenkin työllistäväni itseni hyvinvointialalle. Omistaja-asiakasbloggaajana aion kirjoittaa muun muassa hyvinvointiin, talouteen ja perhe-elämään liittyvistä aiheista. Toivon lukijoideni löytävän blogiteksteistäni inpsriraatiota, vinkkejä ja motivaatiota terveellisempään arkeen!

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun lapsiperhe lähtee ulkomaanmatkalle? Miten nelihenkinen perheemme valmistautui ensimmäiselle koko perheen matkalle? Entä olisiko jotain pitänyt tehdä toisin?

Kaisa-Maria Korkala
Kaisa-Maria Korkala

Olen kolmekymppinen kahden lapsen äiti Kempeleestä. Ammatiltani olen terveydenhoitaja ja koulutettu ravintovalmentaja. Tällä hetkellä lisäkouluttaudun myös personal traineriksi. Tulevaisuudessa haaveilenkin työllistäväni itseni hyvinvointialalle. Omistaja-asiakasbloggaajana aion kirjoittaa muun muassa hyvinvointiin, talouteen ja perhe-elämään liittyvistä aiheista. Toivon lukijoideni löytävän blogiteksteistäni inpsriraatiota, vinkkejä ja motivaatiota terveellisempään arkeen!

Meidän perheeseen kuuluu äiti ja isä sekä 5,5 ja 1,5-vuotiaat pojat. Olemme tainneet olla hieman mukavuudenhaluisia, sillä emme ole aiemmin matkustelleet lasten kanssa juuri muutaman sadan kilometrin päässä olevaa kesämökkiä kauemmaksi. Me vanhemmat olemme toki reissanneet aina silloin tällöin. Kiitos lasten isovanhempien, olemme päässeet näille reissuille kuitenkin aina kahdestaan! Toki emme ole viikkoa olleet poissa, mutta olemme tehneet pitkiä viikonloppulomia.

Tänä keväänä päätimme kuitenkin toteuttaa koko perheen ulkomaanmatkan ja varasimme matkan Turkin Sideen! Valitsimme ajankohdaksi kevätkauden, jolloin Turkissa lämpötilat ovat suunnilleen Suomen hyvää kesää vastaavia. Ajattelimme ajankohdan olevan sopiva lasten kanssa reissaamiseen, kun lämpötilat eivät vielä kohoa korkeuksiin. Kuumimpaan kesäaikaan Turkissa kun saattaa lämpötila lähetä neljääkymmentäkin astetta! Etenkin viisivuotias oli hyvin innoissaan matkasta ja siitä, että pääsee ensimmäistä kertaa elämässään lentokoneeseen. Juurikin viisivuotiaan innokkuus asioihin oli yksi suuri syy sille, että päätimme tällä kertaa ottaa lapset matkalle mukaan!

Mitä kaikkea lapsiperheen kanssa matkustamisessa sitten kannattaa ottaa huomioon? Alla listattuina asioita, joihin panostimme ennen lomaa.

 1. Laadukkaan hotellin varaaminen: Lasten kanssa matkustellessa ei mielestäni kannata tinkiä hotellin laadusta. Kannattaa myös valita hotelli, joka on suunnattu lapsiperheille. Näin varmistatte parhaat palvelut juuri lapsiperheen tarpeisiin sopiviksi. Meidän hotellivalinta oli Sunwing Side Beach, joka sijaitsi vajaan parin kilometrin päässä Siden vanhasta kaupungista. Valintaan vaikuttivat juurikin hotellin laadukkuus ja palvelut.
 2. Lentojen aikataulut: Yksi iso valintakriteeri matkan suhteen oli lentojen aikataulut. Pyörittelimme matkakohteina Kreikkaa ja Turkkia ja valinta tehtiin osittain lentoaikataulujen vuoksi. Matkustamme suoraan Oulusta Turkkiin ja järkeviin aikoihin. Myöhään illalla tai keskellä yötä matkustaminen ei lasten kanssa tuntuisi houkuttelevalta ratkaisulta.
 3. Passien hankinta: Mikäli passit ovat lapsille ensimmäiset, ne täytyy käydä hakemassa poliisilaitokselta. Etenkin ennen koululaisten loma-aikoja kannattaa aika varata hyvissä ajoin! Meillä lapsille täytyi hankkia ensimmäiset passit ja otimmekin sen tehtäväksi jo kaksi kuukautta ennen matkaa.
 4. Vakuutukset kuntoon: Matkavakuutukset kannattaa huolehtia kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Sisältäähän vakuutus myös turvan matkan äkillisille peruuntumiselle, kuten vaikka sairastumiselle. OPn omistaja-asiakkaana saa jatkuvasta matkavakuutuksesta -10% alennuksen silloin, kun vakuutuksia on kolmesta eri tuoteryhmästä. Itse laskin, että mikäli vuodessa olisi kaksikin matkaa, olisi jatkuva matkavakuutus edullisempi vaihtoehto. Lisää OPn matkavakuutuksista ja omistaja-asiakkaan eduista voit lukea täältä.
 5. Rokotukset kuntoon: Rokotimme myös lapset Hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan. Rokotteiden antaman suojan ajatellaan olevan elinikäinen ja näin lapsilla on suoja myös tulevaisuuden reissuja varten! Ennen matkaa riittää, että rokotteen ensimmäinen annos on otettuna.
 6. Iloinen ja rento reissumieli: Tämä on yksi oleellinen seikka, sillä lasten kanssa matkustaminen vaatii todellakin rentoa mieltä. Reissussa täytyy mennä hyvinkin pitkälle lasten ehdoilla. Erikseen on sitten ne aikuisten omat lomamatkat.

Meidän lapset osoittautuivat ihan mahtaviksi matkustuskavereiksi! Pahin pelko oli se, että lapset kiukuttelisivat läpi viikon ja koko perheen hermot olisivat todella kireällä. Tämä pelko osoittautui kuitenkin turhaksi. Vitsailinkin, että me aikuiset taisimme kiukutella tuon viikon aikana lapsia enemmän. Viisivuotias oli todella kiinnostunut kaikesta ja jaksoi hyvin kulkea mukana. Hän myös innokkaana opetteli englantia ja muun muassa tervehti hotellin henkilökuntaa oppimillaan sanoilla englanniksi.

Yksivuotias puolestaan istui yllättävän tyytyväisenä viikon aikana hurjan määrän matkarattaissa ja katseli uusia maisemia ja asioita ihmeissään. Hänkin kiukutteli vain hyvin väsyneenä ja oikeasti vähemmän kuin kotona ollessa! Ainut tiukka paikka oli lentokoneessa olo yksivuotiaan kanssa, sillä siellä hän ei olisi millään jaksanut olla paikoillaan. Onneksi lentokoneessakin päästiin välillä jaloittelemaan ja jututtamaan matkustuskavereita.

Mitä hyviä oivalluksia matka herätti? Tässä vinkkejä teille muille ensimmäistä matkaa suunnitteleville:

 1. Matkarattaat suoraan hotellista: Valitsemassamme hotellista sai palveluna muun muassa taaperolle matkarattaat. Niitä ei siis tarvinnut pakata lainkaan mukaan! Rattaat olivat todella hyvät ja oli helpottavaa, ettei omia rattaita tarvinnut kuskata lentokentälle matkalaukkujen lisäksi.
 2. Pyykinpesu: Kannattaa myös tarkistaa, onko hotellissa tai sen lähettyvillä pyykinpesupalvelua. Meidän hotellissa oli yllätyksekseni pyykkihuone, jossa sai veloituksetta käydä pesemässä omia pyykkejä. Pyykkihuoneesta ei hotellin sivuilla ollut selkeästi mainintaa. Mikäli tästä olisi tiennyt etukäteen, olisi yhden kasan lastenvaatteita voinut jättää kotiin. Näppärää on myös muistaa pakata pyykkiainetta mukaan esimerkiksi pieneen vesipulloon.
 3. Täysi- tai puolihoito: Valitsimme matkalle puolihoidon, joka sisälsi aamupalan jokaiselle päivälle sekä viidelle päivälle seitsemästä myös lounaan ja illallisen. Hotellissamme lapset söivät näillä aterioilla aikuisten seurassa ilmaiseksi. Lasten kanssa tämä vaihtoehto tuli siis huomattavasti edullisemmaksi kuin syöminen erillisissä ravintoloissa. Hotellimme buffetvalikoima oli myös valtavan laaja ja esimerkiksi illallisilla teemat vaihtelivat joka ilta! Itsekin yllätyin, kuinka monipuolista ja terveellistäkin ruokaa buffetpöydät tarjosivat. Toisaalta matkalla mietimme, olisiko täysihoito ollut parempi valinta. Oli niin helpon näköistä, kun täysihoidon ostaneet saivat hakea välipalaa ja juotavaa suoraan altaalle. Itse roudasimme isoja vesipulloja hotellin kaupasta käsin ja ostimme etenkin lapsille tarpeelliset välipalat ja jätskit erikseen.
 4. Huolellinen pakkaaminen: Ennen matkaa suunnittelin ja pakkasin tarkkaan kaiken mahdollisen tarvittavan, ja se kannatti! Olisi ollut todella tympeää lähteä lasten kanssa metsästelemään paikanpäällä unohtuneita asioita. Varasimme mukaan niin useampia aurinkovoiteita, lapsille uv-suojavaatteita uimista varten, yksivuotiaan vaippoja, varalle muutamia purkkiruokia ja lääkkeitä sairastumisen varalle. Myös jotain välipaloja, kuten rusinoita, lähti mukaan jo kotoa. Vaipoissa sun muissa käyttötavaroissa oli se hyvä puoli, että kotiin niitä ei enää tarvinnut roudata. Näin vapautui laukuista tilaa ostoksille paluumatkaa varten!
 5. Lasten ehdoilla meneminen: Se, että matkustaa kahden alle kouluikäisen kanssa tarkoittaa todellakin lasten ehdoilla menemistä. Tällä reissulla ei hurjia määriä shoppailtu, ei valvottu myöhään – eikä nukuttu pitkään, ei syöty rauhallisesti gourmet –ravintoloissa eikä nautiskeltu auringonlaskusta rannalla täydessä hiljaisuudessa viinilasi kädessä. Ne ovat sitten niitä juttuja, joita tehdään aikuisten matkoilla tai lasten ollessa jo isompia. Toisaalta laadukas hotelli mahdollisti sen, että pääsin viikon aikana käymään ihan itsekseni hieronnassa (Turkkilainen hamam!) sekä ryhmäliikuntatunnilla. Tarjolla olisi ollut myös jopa kosmetologin ja kampaajan palveluita!
 6. Lelut: Yksi juttu, mitä emme pakanneet lainkaan mukaan oli lelut. En oikein tiedä miten se unohtuikin! Jo lentokoneessa kaipasimme lapsille aktiviteetteja. Olimme kuvitelleet, että lentokoneessa olisi ollut tv-ruudut tai edes wifi–verkko, jotka olisivat mahdollistaneet lastenohjelmien katsomisen. Kone oli kuitenkin todella pelkistetty, eikä sieltä löytynyt mitään mukavuuksia. Lapsillekaan ei jaettu värityskirjoja tai muuta ajanvietettä. Menomatkalla saimme onneksi vierustovereilta sentään kirjan luettavaksi! Muuten lomaviikko uudessa paikassa sujui ongelmitta ilman leluja. Ainoa leluostos paikan päällä olikin hiekkalelut altaalle ja rannalle.

Millaisia vinkkejä te muut matkustaneet lapsiperheet antaisitte matkaa suunnitteleville?

Rakkaudesta hyvinvointiin –blogini löytyy osoitteesta www.rakkaudestahyvinvointiin.blogspot.fi sekä ravintovalmennuksen sivut osoitteesta www.rakkaudestahyvinvointiin.com.

Lue myös:

Älä tyydy haaveiluun, vaan toteuta unelmareissusi – 8 tapaa kerryttää matkakassaa

OP sosiaalisessa mediassa