Maatalous

Sukupolvenvaihdos on suuri haaste – näin se pitää hoitaa
Pro Agrian kehityspäällikkö Jarmo Keskinen painottaa, että maatilan sukupolvenvaihdoksella pitää olla kolme tavoitetta: jatkajan toimeentulon varmistaminen, luopujan turvatut eläkepäivät ja...
Työtapaturmien määrä laskussa – ennakointi ja teknologian kehitys parantavat turvallisuutta
Astma, murtumat ja jännetupentulehdus ovat viljelijöille tyypillisiä vaivoja. Erityisesti nautakarjatilojen yrittäjät ovat tilastojen valossa tapaturmille alttiita.
Oppeja ulkomailta – maatalousmatkailu tuo oivalluksia arkeen
Maa- ja metsätalouden ammattilaiset lähtevät maatalousmatkoille saadakseen uutta tietoa. Esimerkiksi kasvavan tilan johtaminen kiinnostaa nyt monia.
Syksy tuo pulleita juurikkaita – tavoitteena sadan miljoonan sokerikilon tuotanto
Syksy on sadonkorjuun aikaa. Kesän yli kasvaneet sokerijuurikkaat nostetaan syys–lokakuussa, ja niistä valmistetaan sokeria Säkylässä.
Vanhemmilta kolmelle pojalle: Näin maatilan sukupolvenvaihdos onnistuu
Erkki ja Marjaliisa Valli myivät maatilansa kolmelle pojalleen. Onnistumisen salaisuus: ajoissa aloitettu suunnittelu ja asiantuntijan apu.
Maatilalta pankkikonttorille – tilan arki tukee palkkatyötä
Oulussa sijaitsevan Harjun lypsykarjatilaa pitävän Merja Piiraisen ja Jarmo Kinnusen arki täyttyy maataloustöistä ja pankkimaailmasta.
Lihan ja maidon alkuperämerkinnät uudistuivat – mitä tämä merkitsee yrittäjälle?
Kesäkuun alussa lihan, maidon ja joidenkin maitotuotteiden alkuperämaamerkinnät tarkentuivat. Se toi muutoksia myös yrittäjille.
Vain hengenvaara karkottaa linnut pellolta
Pelloilla ruokailevat ja sotkevat linnut kustantavat valtiolle vuosittain lähes 600 000 euroa. Tänä vuonna hanhien karkotuksessa on kokeiltu koiria.
Suomessakin valmistetaan haluttuja viinejä – kotimaiset marjat haastavat etelän viinirypäleet
Viinin valmistuksen juuret ulottuvat Suomessa reilun 20 vuoden päähän. Rönnvikin viinitila oli yksi niistä, jotka saivat ensimmäisenä luvan valmistaa ja myydä marjaviinejä.
Tuleeko jauhelihakansasta pian hyönteislihakansaa?
Joensuussa toimivan Niittykummun maatilan yrittäjäpariskunta Hermanni Nieminen ja Sanne Seppälä tähtäävät Pohjois-Karjalan ensimmäiseksi heinäsirkkojen kasvattajaksi. Suomi on vihdoin päättänyt...
Maaseutumatkailu on jo booking.comissa
Matkailu on muuttunut monen maatilan pääelinkeinoksi, kasvu tulee ulkomailta, ja palveluja pitää myydä verkossa.
Tällainen on maatilojen arki vuonna 2030
Maatilojen määrä vähenee myös tulevaisuudessa. Samalla niiden koko kasvaa, ja niistä tulee vahvemmin yhteisöjä, arvioi Luonnonvarakeskuksen Jaana Kyyrä.
Oma Maa -ruokaosuuskunta haluaa syödä sen, mitä itse tuottaa
Kumppanuusmaatalous tuo kuluttajat nimensä mukaisesti tuottajien kumppaneiksi jakamaan sadon sekä viljelyyn liittyvät voitot ja riskit. Näin on tuusulalaisella Lassilan tilalla, jossa toimivaan Oma...
Pitkä kasvuaika ja hyvät hehtaarituotot – maissi sopii aperuokintaan
Viljelijä Janne Näsi innostui kokeilemaan maissin sopivuutta rehukäyttöön. Käynnissä on neljäs viljelyvuosi, ja hän on edelleen tyytyväinen ratkaisuunsa.