Maatalous

Suomalainen viljelytekniikka voi auttaa viemään perunan avaruuteen
Ilmaperuna oli aluksi pelkkä humoristinen heitto. Kahdeksassa vuodessa Suomen Siemenperunakeskus on kuitenkin kehittänyt siitä vakavasti otettavan tuotteen.
Ota talousluvut haltuun ja ohjaa tila menestykseen
Kun maatila joutuu talousvaikeuksiin, ongelmat heijastuvat nopeasti koko arkeen. Maatalouskonsultti Osmo Autio neuvoo, kuinka tila voi välttää syöksykierteen.
Hyvä suunnittelu pitää nautapaikan rakennuskustannukset kurissa
Uusia lihanautapaikkoja rakentaessa paras tapa välttää yllättävät kulut on tarkka suunnittelu. Budjetti ja kilpailutus antavat selvät raamit rakentamiselle.
Turvaa itsesi, metsäsi ja yrityksesi tulevaisuus edunvalvontavaltakirjalla
Edunvalvontavaltuutus auttaa jatkamaan esimerkiksi metsänhoitoa, yritystoimintaa tai terveydenhoitoa silloin, kun omistaja ei enää voi vastata niistä itse.
4 faktaa viljelyvuodesta – sateet kiusasivat viljelijöitä
Alueelliset erot olivat tänä vuonna sääolosuhteiden takia suuret: Osa tiloista koki suuria menetyksiä ja osa korjasi huippusadon. Luonnonvarakeskuksen Anneli Partala tiivistää kuluneen...
Suomalainen valitsee kotimaisen joulukinkun
Kinkkujen koko pienenee, mutta suosio säilyy vuodesta toiseen. Asiantuntijat uskovat vientimarkkinoiden avautumisen tuovan helpotusta kotimaisten tuottajien tilanteeseen.
Oikeilla eväillä naudanlihan tuotanto nousuun
Muista lihalajeista poiketen naudanlihan tuotannon on ennustettu laskevan tulevina vuosina. Oikeilla työvälineillä tuotantoedellytykset turvataan jatkossakin.
Haaveesta totta – palkkatöistä maitotilalle
Samu Kaunisto, Essi Tenkanen-Kaunisto ja Juha Sipilä lähtivät keväällä yrittäjiksi maitotilalle. Kauniston perheelle päätös tarkoitti palkkatöiden jättämistä ja Sipilälle laajentamista uuteen...
Suurin osa maatilojen lainoista yhä suojaamatta – talouskasvu enteilee korkojen nousua
Vain murto-osa maatilojen luotoista on turvassa korkoriskiltä. Puheet korkotasojen noususta ovat kuitenkin saaneet yhä useamman maatilayrittäjän kiinnostumaan suojausmekanismeista.
Kaikki lähtee rohkeudesta – näin luomumaitotilasta tuli osa Jymy-brändiä
Rohkeus on sitä, että uskaltaa kokeilla uutta, vaikka lopputulos ei ole aina varma. Näin kertoo Suomisen Maidon osakas Olli Suominen Vennan luomumaitotilalta.
Sukupolvenvaihdos on suuri haaste – näin se pitää hoitaa
Pro Agrian kehityspäällikkö Jarmo Keskinen painottaa, että maatilan sukupolvenvaihdoksella pitää olla kolme tavoitetta: jatkajan toimeentulon varmistaminen, luopujan turvatut eläkepäivät ja...
Työtapaturmien määrä laskussa – ennakointi ja teknologian kehitys parantavat turvallisuutta
Astma, murtumat ja jännetupentulehdus ovat viljelijöille tyypillisiä vaivoja. Erityisesti nautakarjatilojen yrittäjät ovat tilastojen valossa tapaturmille alttiita.
Oppeja ulkomailta – maatalousmatkailu tuo oivalluksia arkeen
Maa- ja metsätalouden ammattilaiset lähtevät maatalousmatkoille saadakseen uutta tietoa. Esimerkiksi kasvavan tilan johtaminen kiinnostaa nyt monia.
Syksy tuo pulleita juurikkaita – tavoitteena sadan miljoonan sokerikilon tuotanto
Syksy on sadonkorjuun aikaa. Kesän yli kasvaneet sokerijuurikkaat nostetaan syys–lokakuussa, ja niistä valmistetaan sokeria Säkylässä.

OP sosiaalisessa mediassa