Tyttöjen päivänä uskalletaan unelmoida

Tänään 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa iän ja sukupuolen aiheuttamasta syrjinnästä, joita tytöt kohtaavat ympäri maailmaa.

Arviolta 120 miljoonaa tyttöä on kokenut raiskauksen tai seksuaalista väkivaltaa. Väkivallasta valta-osa kohdistuu 15-19-vuotiaisiin tyttöihin, mutta uhreina on myös pieniä tyttöjä. Seksuaalinen väkivalta heikentää tytön mahdollisuuksia hyvään tulevaisuuteen, sillä raiskauksen seurauksena voi olla lapsi- tai teiniäitiys. Äidiksi tuleminen liian nuorena vaarantaa tytön terveyden ja katkaisee usein koulutien.

Seksuaalinen väkivalta tapahtuu usein omassa kodissa tai naapurustossa, mutta sitä koetaan myös kouluissa ja koulumatkoilla. Seksuaalisen väkivallan pelko vähentää tyttöjen mahdollisuuksia opiskella.

Noin 70% maailman köyhistä on naisia. 62 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun köyhyyden ja syrjinnän vuoksi. Koulutuksen ajatellaan olevan tärkeämpää pojille, sillä tyttöjen apua tarvitaan kotitöissä. Tyttöjen kouluttaminen on kuitenkin tärkeä keino köyhyyden vähentämisellä. Koulutetut tytöt menevät myöhemmin naimisiin, saavat vähemmän lapsia ja kannustavat myös lapsensa koulutielle.

Suomessa 33% yli 15-vuotiaista suomalaisista naisista ovat joutuneet fyysisen tai seksuaalisen väkivallan uhreiksi. Joka toinen suomalainen nainen on kokenut henkistä väkivaltaa parisuhteessa. Seksuaalisen häirinnän kohteeksi on joutunut peräti 71% suomalaisista naisista.

Elämänohjeita, joita naiset olisivat haluneet kuulla nuorina

"Mä olisin halunnut, että mulle olis sanottu nuorempana 'usko itseesi'"

Tyttöjen päivän kunniaksi keräsimme tavallisilta suomalaisilta naisilta elämänohjeita ja vinkkejä, joita he olisivat halunneet kuulla nuorempina. Tällaisia vastauksia saimme:

"Tee elämässä asioita, jotka tuottavat iloa juuri sinulle."

– Laura, 39 vuotta

"Jos voisin antaa nuoremmalle itselleni vinkin niin sanoisin, että uskalla unelmoida. Unelmilla on usein tapana toteutua."

– Helena, 35 vuotta

"Uskalla olla erilainen. Aina ei tarvitse yrittää olla paras kaikessa, mutta erilaisuus on hyvä valttikortti."

– Emma, 32 vuotta

"Elämä tuo eteen kaikenlaisia haasteita. On tärkeetä pysyä vahvana eli 'stay strong'."

– Katja, 39 vuotta

"Mä olisin halunnut, että mulle olis sanottu nuorempana 'usko itseesi'."

– Sonia, 33 vuotta

"Kaikki odottamattomat asiat vie sut oikealle polulle, eli sano rohkeasti 'kyllä'."

– Riina, 25 vuotta

"Opiskele kieliä. Se on todella tärkeää tänä päivänä ja se avaa ihan valtavasti ovia. Sitä kautta saa uusia ystäviä ja pääsee maailmalle."

– Jenny, 32 vuotta

"Terve itsetunto on avain terveeseen itsenäisyyteen."

– Sari, 51 vuotta

"Pysy vaan just tuollaisena. Ja ole niin rohkeesti oma itses kuin vaan ikinä voit. Tässä maailmassa on niin paljon ihmisiä ja tilaa on meille kaikille just sellaisina kuin ollaan."

– Enni, 23 vuotta

Minkä elämänohjeen sinä antaisit? Vinkit ovat vapaasti myös poikien käytettävissä.

OP sosiaalisessa mediassa