Paljonko maksat vuokraa, mitä palkkaa sait kesätöistä ja kuinka paljon opintolainaa otit? Vielä ensimmäisen koulutusta vastaavan työn palkkakin saatetaan kertoa ääneen, mutta sen jälkeen rahasta vaietaan. Rahapuhe ei tunnu enää sopivalta. Miksi?

– Siksi, että rahalla mitataan ihmisen menestymistä, sanoo varallisuusvalmentaja ja yrittäjä Tellu Uotila.

Iso asunto ja matkat etelään muka kertovat, miten menestynyt ihminen on. Menestyjältä näyttävän talous voi kuitenkin todellisuudessa olla hyvin tiukalla erilaisten kuukausittaisten luottolyhennysten takia.

– Ihmiset eivät välttämättä kerro, mikä kaikki on hankittu lainarahalla, jatkaa varallisuusvalmentaja ja Lapset ja raha -blogia pitävä Nina Nordlund.

1. Vertaistuki innostaa sijoittamaan

Tellu Uotila ja Nina Nordlund pitävät yhdessä Rahamania-vlogia, jossa he puhuvat erilaisista rahateemoista, kuten lapselle sijoittamisesta tai puskurirahastosta.

Ensimmäinen syy puhua rahasta onkin se, että mitä enemmän asiasta juttelee muiden kanssa, sitä paremmin oppii ottamaan omat raha-asiansa haltuun. Jos miettii ääneen vaikkapa asuntolainan hankkimista, kaveri voi kertoa, millaisia lainamarginaaleja hänelle tarjottiin eri pankeista.

– Mielestäni rahasta puhuminen oli ennen helpompaa miesten kuin naisten kanssa. Nyt myös naiset ovat innostuneet esimerkiksi siitä ajatuksesta, että tuloja voi tulla muualtakin kuin palkkatöistä, Uotila sanoo.

Uotila ja Nordlund ovat keränneet ympärilleen verkoston ihmisiä, joiden kanssa voi puhua avoimesti säästämisestä sekä sijoittamisesta ja joilta saa sparrausta talouteen. Rahasta jutellaan niin kasvotusten kuin netissäkin. Tällöin intohimo syttyy paljon nopeammin kuin yksin pähkäillessä.

– On sanottu, että ihminen muuttuu keskiarvoksi niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa viettää aikaansa. En tarkoita, että omaa ystäväpiiriä tarvitsisi lähteä vaihtamaan, mutta kannattaa tutustua myös ihmisiin, joilla on sama kiinnostuksen kohde, Uotila sanoo.

Verkoston ei tarvitse koostua harmaista rahoitusalan pukumiehistä. Esimerkiksi Facebookissa rahasta jutellaan avoimesti Sijoituskerhossa ja Vauras nainen -ryhmässä.

– Sairaanhoitaja saattaa innostua sijoittamisesta jutellessaan sijoittamaan ryhtyneen kollegan kanssa, Uotila mainitsee.

2. Tunnistat omat mahdollisuutesi

Kun Nina Nordlund oli opiskelija, hän ihaili kaverin isoveljeä, joka harrasti asuntosijoittamista. Nordlund kuitenkin ajatteli, ettei hänestä olisi samaan.

Oma mielikuva itsestä rajoitti toimeen tarttumista, kunnes Nordlund vuonna 2010 jutteli monien asuntosijoittajien kanssa ja päätti, että kyllä hänestäkin on asuntosijoittajaksi.

Rahasta ääneen puhuminen auttoi huomaamaan omat mahdollisuudet.

Nordlund teki sijoitusasunnon tuottolaskelmia ja päätteli, että se on myös taloudellisesti kannattavaa.

– Otin laskelmat mukaan pankkiin ja kerroin, mitä olimme mieheni kanssa suunnitelleet. Päätimme hyödyntää omaa asuntoamme sijoitusasuntojen vakuutena. Saimme lainaa ja pystyimme jo ensimmäisenä vuonna ostamaan kolme sijoitusasuntoa.

Nyt Nordlundilla on jo hyvä sijoitussalkku.

3. Palkasta puhuminen tukee palkkaneuvotteluja

Etenkin jos taulukko ei määrää omaa palkkaa, vaan siitä neuvotellaan erikseen, palkoista kannat-taa puhua ääneen ainakin muutaman ihmisen kanssa.

Uutta työtä hakiessa tämä on erityisen tärkeää.

– On hyvä tietää, mitä vastaavasta tehtävästä maksetaan, ettei mene alihinnoittelemaan itseään, Nina Nordlund sanoo.

Myös netissä voi tutkailla eri ammattien palkkoja.

On tutkittu, että etenkään naiset eivät kehtaa pyytää palkankorotuksia. Muiden palkoista saa mukavasti pontta omiin palkkaneuvotteluihin.

– Jos on suoriutunut hyvin työstään, ei ole mitään syytä, miksei saisi samaa palkkaa kuin vastaavassa asemassa olevat kollegat.

4. Avoimuus helpottaa rahasta johtuvaa stressiä

Rahahuolia pidetään noloina eikä niistä haluta puhua ääneen. Tämä on Tellu Uotilan ja Nina Nordlundin mielestä suuri virhe.

– Minulla kävi juuri eräs valmennettava, joka oli ottanut runsaasti kulutusluottoja. Onneksi hän tajusi aika nopeasti ongelman ja hakeutui puhumaan siitä, Uotila sanoo.

Uotila kävi asiakkaan kanssa tämän talouden läpi ja suunnitteli takaisinmaksuaikataulun. Nyt asiakkaan ensimmäiset isot lyhennykset on jo tehty.

Varallisuusvalmennuksia tehdessään Uotila ja Nordlund ovat huomanneet, että raha aiheuttaa monelle huolta, pelkoa ja stressiä. Kun omaan taloustilanteeseen perehtyy ja sitä pyörittelee paperilla, voi huomata, että tämähän onkin hallussani.

Kanssaihmiset ovat usein halukkaita auttamaan, kunhan heiltä rohkenee pyytää apua ongelmatilanteissa.

Kavereille kannattaa mainita, jos rahasta on tiukkaa.

– Moni voi ulkoisesti näyttää siltä, että rahaa on, ja sitten elää yli varojensa, kun ystävät pyytävät ulos syömään. Parempi olisi ottaa vastuu itsestään ja sanoa, että nyt ei ole varaa, Uotila sanoo.