Miten kannattaa sijoittaa 50 euroa kuukaudessa? Helpot vinkit kolmelle sijoittajatyypille

Sopivin tapa löytyy, kun aloitat miettimällä, paljonko aikaa ja vaivaa olet valmis käyttämään sijoittamiseen.

Aikaa sijoittamiseen 0–10 minuuttia kuussa: valitse rahastosijoittaminen

Jos olet kokematon sijoittaja etkä halua tai ehdi juuri nyt perehtyä sijoitusmaailmaan kovinkaan syvällisesti, rahastosijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Monissa rahastoissa, kuten OP Ryhmän säästäjän rahastoissa ei ole merkintäpalkkiota, ja niihin säästäminen onnistuu helposti verkkopankissa.

Jos teet kuukausittaisen säännöllisen säästämisen sopimuksen tililtäsi valitsemaasi rahastoon vaikkapa palkkapäivänä, sinun ei tarvitse käyttää sijoituspäätöksen tekemiseen aikaa sen jälkeen, kun olet valinnut rahastosi.

– Ensin kannattaa ottaa selvää, millainen sijoittaja itse on, paljonko on valmis ottamaan riskiä ja tarvitseeko rahoja vaikkapa neljän tai kymmenen vuoden päästä vai vasta eläkkeellä, sanoo OPn varallisuudenhoidon johtaja Katja Taponen.

Esimerkiksi OPlla on kolme eri rahastovaihtoehtoa, jotka on luokiteltu sen mukaan, millaista riskiä sijoittaja on valmis sietämään: varovainen, maltillinen ja rohkea.

Riskin sietäminen tarkoittaa sitä, paljonko kestää sijoittamansa rahan arvonvaihtelua sijoitusaikana. Mitä enemmän riskiä, sitä paremman tuoton voi saada.

– Jos on mahdollista sijoittaa rahat pidemmäksi aikaa, kannustan ottamaan enemmän riskiä, Taponen sanoo.

Varovaisen rahaston varoista noin 80 prosenttia on korkosijoituksissa ja 20 prosenttia osakkeissa. Osakkeiden arvo nousee ja laskee enemmän kuin korkojen arvo. Rohkeassa rahastossa taas 80 prosenttia varoista on kiinni osakkeissa ja loput koroissa.

OPn rahastoista suosituin on näiden kahden välimuoto eli maltillinen rahasto.

Koska salkunhoitaja laittaa omaa aikaansa aktiivisiin rahastoihin enemmän kuin passiivisiin, niiden vuosittainen hallinnointipalkkio on suurempi: rohkeassa se on 1,45 prosenttia, kun taas varovaisessa 0,95 prosenttia.

Rahastosijoittamisessa, kuten sijoittamisessa yleensäkin, ei kannata matkia muita vaan toimia sen mukaan, mikä sopii itselleen parhaiten.

– Jos tavoitteena on vaikkapa muuttaa 65-vuotiaana Espanjaan ja hankkia sieltä asunto sijoitussuunnitelmat ovat täysin erilaiset kuin ihmisellä, joka haaveilee jäävänsä perhevapaalle neljän vuoden kuluttua ja tarvitsevansa samalla varoja farmariauton hankintaan.

Aikaa sijoittamiseen 2 tuntia kuussa: Osta indeksirahastoa

Jos sinulla on aikaa ja innostusta perehtyä rahamarkkinoiden liikkeisiin parin tunnin ajan kuussa, indeksirahastot voivat olla hyvä vaihtoehto. Niitä suositellaan ensisijaisesti sijoittajalle, joka haluaa nostaa rahat aikaisintaan seitsemän vuoden kuluttua.

Indeksirahastojen hallinta- ja lunastuspalkkiot ovat pienemmät kuin edellisen kohdan rahastoissa. Pitkällä aikavälillä niiden tuotto on ollut hyvä. Esimerkiksi jos viisi vuotta sitten osti OP-Amerikka Indeksiä 10 000 eurolla, sijoitusten arvo on nyt 19 000 euroa. Osakkeiden tulevaisuutta ei voi kuitenkaan ennustaa menneisyyden kautta.

Indeksirahastoissa salkun osakepaino on 100 prosenttia, eli riski arvon laskemisesta on suurempi kuin korkorahastossa.

– Yksi vaihtoehto on hajauttaa varat niin, että laittaa vaikka kuukaudessa 20 euroa korkorahastoon ja 30 euroa indeksirahastoon, Katja Taponen ehdottaa.

Korkorahastojen riski on matalampi kuin indeksirahastojen. Ne sisältävät esimerkiksi valtioiden korkovelkakirjoja tai yritysten korkopapereita.

Aikaa sijoittamiseen yli 2 tuntia kuussa: Osakesijoittaminen kannattaa

Jos innostut pörssikurssien seuraamisesta ja eri yrityksiin perehtymisestä, suoriin osakkeisiin sijoittaminen on mainio tapa kartuttaa varallisuutta. Tähän tarkoitukseen pitää avata verkkopankissa arvo-osuustili, jonka kautta varoja voi sijoittaa.

– Jos sijoittamiseen on käytettävissä 50 euroa kuussa, rahaa kannattaa ensin säästää hetki vaikkapa säästötilille. Osakkeita on suositeltavaa ostaa kerrallaan vähintään 500 eurolla, Taponen sanoo.

Tämä johtuu siitä, että osakkeita ostaessa maksetaan joka kerta palkkio, joka esimerkiksi OPlla on omistaja-asiakkaalle aluksi 0,18 prosenttia ostosummasta, kuitenkin niin, että summa on aina vähintään kahdeksan euroa. Paljon osakeostoksia tekevän merkintäpalkkio laskee.

Osakesalkku kannattaa hajauttaa niin, että yritykset, joiden osakkeita ostaa, ovat eri toimialoilta ja mielellään myös maantieteellisesti eri paikoissa. Silloin riski kaikkien sijoitusten yhtäaikaiseen arvonlaskuun pienenee. Nyrkkisääntö on, että salkussa olisi kahdeksasta kymmeneen eri yrityksen osakkeita. Jos rahaa liikenee sijoittamiseen 50 euroa kuussa, osakesalkun keräämiseen menee tovi.

Lisäksi on hyvä tiedostaa, että osto- ja myyntihetken oikean ajoituksen varaan ei kannata laskea, vaan varoja on hyvä sijoittaa oman suunnitelman mukaan säännöllisesti, jolloin tasoittaa ajoitukseen liittyvää riskiä. Osakkeiden ostamiseen voikin suhtautua myös harrastuksena, jonka kautta pääsee perehtymään yrityksiin ja oppimaan taloudesta.

– OPn asiakkaana saa käyttöönsä kattavat osaketutkimukset, hyviä analyysejä ja tavoitehintoja yli 80 pörssiyhtiöstä. Osakkeiden tutkimiseen voi käyttää paljon aikaa oman kiinnostuksen mukaan, Katja Taponen sanoo.

Lue myös:

Harkitsetko sijoittamisen aloittamista? Opettele tärkeimmät termit

Lisää vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen

OP Ryhmän rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

OP sosiaalisessa mediassa