Kolme tapaa säästää eläkeikää varten

Aloittaisiko rahastosäästämisen, ottaisiko sijoitusvakuutuksen vai sijoittaisiko osakkeisiin? Asiantuntijan mukaan tärkeintä on aloittaa eläkesäästäminen ajoissa – mielellään jo kolmekymppisenä tai vieläkin aikaisemmin.

Miltä tuntuisi jäädä aikanaan eläkkeelle tietoisena siitä, että käytettävissä on työurasta kertyneen eläkkeen lisäksi vaikkapa 200 000 euroa ylimääräistä?

Summa voi tuntua keskituloiselle todella kovalta säästötavoitteelta, mutta OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen on eri mieltä.

-Eläkepäivien varalle voi kerryttää järkevästi säästäen ja sijoittaen ihan merkittävän potin jo 100 - 200 eurolla kuukaudessa. Toki se edellyttää sitä, että aloittaa ajoissa eli viimeistään nelikymppisenä eikä makuuta rahoja tavallisella pankkitilillä, sijoitusammattilainen opastaa.

Rahastot vaivattomin vaihtoehto

Taposen näkemyksille antaa vahvistusta myös OPn verkkosivuilla oleva säästölaskuri. Esimerkiksi sadan euron kuukausittainen rahastosijoitus paisuu pienellä sijoitusriskillä 20 vuodessa jo 40 000 euroksi. Ja mikäli säästöaika on tuplasti pidempi eli 40 vuotta, on summa jo kolmin-nelinkertainen.

Myöhemminkin ehtii toki mukaan, mutta lyhyempi säästöaika tarkoittaa aina myös isompaa sijoituspanosta. Samalla on mietittävä tarkasti, minkä verran euroja saa sivuun kuukausituloistaan. Säästäminen on aina järkevää, mutta siitä ei saa myöskään tulla kohtuuton taloudellinen taakka.

-Rahastot ovat tällä hetkellä vaivattomin tapa aloittaa säästäminen eläkepäivien varalle. Se kuitenkin edellyttää pitkäjänteisyyttä ja kykyä sietää myös kurssivaihteluita. Matkan varrella on ylä- ja alamäkiä, mutta kymmenien vuosien aikajänteellä sijoitukset kyllä pysyvät plussan puolella, Taponen rauhoittelee.

Myös perinteiset osakkeet tarjoavat pidemmällä tähtäimellä ja järkevästi hajautettuina varsin turvallista tuottoa. Sijoitusammattilaisen perusohjeena on tässäkin pitkäjänteinen ”osta ja pidä”-filosofia. Vinkkejä ja neuvoja voi kysyä OPn asiantuntijoilta.

-Salkkuun kannattaa poimia 5-10 eri toimialojen osaketta, jolloin riskiä saa hajautettua, Taponen opastaa.

Vanha eläkevakuutus on nyt arvossaan

Vapaaehtoiset eläkevakuutukset olivat yksi takavuosien hittituote, sillä ne tarjosivat parhaimmillaan mahdollisuuden vetäytyä eläkepäiville jo hieman etuajassa. Lakimuutosten myötä niiden hyödyt ovat kuitenkin kutistuneet ja samalla myös uusien tuotteiden kysyntä on pysähtynyt. Lisäksi vakuutussäästöjen vähimmäisnostoikää on nostettu ja se voi olla vakuutetun syntymävuodesta ja sopimuksen solmimisajankohdasta riippuen jopa 70 vuotta. Vanhoissa vakuutuksissa itse vapaaehtoisesti säästetystä eläkkeestä pääsi nauttimaan parhaimmillaan jo 55-vuotiaana.

-Mikäli tällainen yksilöllinen eläkevakuutus on otettu ennen vuotta 2010 tai vuosituhannen vaihdetta, siinä on usein erinomaisia hyötyjä. Uutta ei sen sijaan kannata enää ottaa, Taponen opastaa.

Eläkepäiviään miettiville on tarjolla myös erilaisia sijoitusvakuutuksia. Sijoitusvakuutuksessa vakuutusyhtiö säilyttää asiakkaan maksamat henkivakuutusmaksut ja palauttaa ne sovittuna ajankohtana koron kera. Sopimusaikana asiakkaan vakuutussäästöt pyritään sijoittamaan mahdollisimman tuottavasti ja turvallisesti.

OPssa sijoitusvakuutusten suositeltava minimisopimusaika on 10 vuotta. Valittavissa on valmiiksi koottu sijoituskori tai pitkäaikaiseen sijoittamiseen sopivia rahastoja.

Sijoitusvakuutuksen etuna on, että kertyviä säästöjä voi käyttää myös kesken sopimusajan. Parhaillaan on käynnissä lakiuudistus, joissa näiden vakuutusten verotusta aiotaan yhdenmukaistaa muiden sijoitusmuotojen kanssa. Samalla myös mahdolliset tappiot tulisivat vähennyskelpoisiksi.

Muista nämä eläkesäästämisessä:

-Aloita ajoissa, mielellään jo alle kolmekymppisenä. Silloin pääset alkuun pienelläkin summalla.

-Säästä pitkäjänteisesti ja oman kantokykysi mukaan.

-Mieti eri vaihtoehtoja (rahastot, osakkeet, vakuutukset) ja valitse sinulle sopivin. Käytä apuna alan ammattilaista.

-Muista, että sijoittamiseen liittyy aina myös riskejä. Hajauta ja pidä pää kylmänä kurssien heilahdellessa. Laskevilla markkinoilla kannattaa harkita jopa lisäsijoituksia.

Lue myös: Kolme eläkeläistä kertoo miten he säästivät ja mihin rahat nyt menevät

OP sosiaalisessa mediassa