Omissa mielikuvissani aiemmin sana sijoittaja yhdistyi miehiseen olemukseen, keski-ikäisiin kasvoihin ja jostain syystä sikareihin sekä konjakkiin. Sijoittaminen ja rahamaailman seuraaminen tuntuivat vain harvojen huvilta ja jotenkin eksklusiiviselta, kunnes aloin kyllästyä säästötilille säätämiseen sekä käteissummien jemmaamiseen piirongin laatikoihin. Ennen sijoituspäätöksien tekemistä luin (ennen kaikkea naisille suunnattuja) sijoitusoppaita ja löysin sijoitusmaailman, joka ei ollut enää niin kylmä ja vieras. Opin, että sijoittaminen voi olla myös empaattista ja sitä pystyy toteuttamaan omille arvoille uskollisena.

En ole mitenkään kokenut sijoittaja, en jaksa päivittäin kytätä pörssikurssien suuntia tai miettiä uusia sijoituskohteita. Ja olen oppinut, että pieni laiskuuskin on näissä asioissa OK. Sijoittamiseen minua ennen kaikkea motivoi pitkästä opiskelusta sekä äitiydestä johtuvat tulonmenetykset. Enkä jaksa uskoa, etteikö muutosvoimat iskisi myös nykyiseen eläkejärjestelmään sitten joskus. Ja ilahduttavasti en ole ainoa, joka näitä asioita ilmeisesti miettii! Minusta kolme tärkeintä syytä ryhtyä naisena sijoittamaan ovat:

  1. Naisten palkat ovat keskimäärin pienempiä kuin miehillä, vaikka positiivista kehitystä on tapahtunut myös tällä saralla. Hyvin suunnitelulla sijoittamisella on mahdollista nostaa omaa varallisuuttaan vähitellen, mutta se ei tapahdu hetkessä. Mitä aiemmin aloittaa sen parempi!
  2. Naiset elävät keskimäärin pidempään ja samaan aikaan heidän eläkkeensä ovat pienempiä kuin miesten.
  3. Vaikka vanhemmuuden kustannukset jakautuvat yhä tasa-arvoisemmin heteroparien kesken, äidit kuitenkin ovat useammin päävastuussa lastenhoidosta. Poissaoleminen työelämästä näkyy usein myös urakehityksessä ja tulevassa eläkkeessä.

Miten siis aloittaa? Sijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä ja hyvillä perustiedoilla pääsee helposti alkuun. Tärkeintä on ennen kaikkea analysoida omaa riskinsietokykyä suhteessa omiin tuotto-odotuksiin. Vertaistukea voi hakea toisilta sijoittajilta ja esimerkiksi Facebookista löytyy erityisesti naissijoittajille suunnattu ryhmä, jossa käydään hyvässä hengessä keskustelua kaikesta sijoittamiseen liittyvistä asioista. Ensimmäiseksi ei tietenkään kannata laittaa kaikkia rahojansa listaamattomiin osakkeisiin tai ryhtyä lupaavan startupin enkelisijoittakasi juuri saadun perinnön turvin. Tai voihan sitä, jos tiedostaa riskit. Pehmeämmin ja turvallisemmin voi aloittaa esimerkiksi indeksirahastoista, joissa tuotto on useimmiten tasainen ja hallinnointikulut ovat pienet.

Tosin itse en tehnyt näin, vaan aloin säästää OPn eettisiin rahastoihin, koska eettisyys oli minulle tärkein elementti sijoitustuotteen valinnassa, kuten myös ilmeisesti monelle muulle naiselle. Esimerkiksi OP-Kestävä Maailma -rahaston osuudenomistajista peräti 61,8 % on naisia. Lisäksi ostin Papu Design Oy:lta listaamattoman osakkeen kannatusmielessä.

Sijoitussuunnitelmastakaan ei varmasti ole haittaa ja sellainen kannattaa ehdottomasti tehdä ennen ensimmäisten rahojen siirtämistä rahastoihin tai osakkeisiin. Oma suunnitelmani ei ole Excelillä laadittu, mutta esimerkiksi tietyn summan saavuttamisen jälkeen ostan palkinnoksi itselleni pitkään haaveilemani designhuonekalun. Pienellä palkinnolla sijoitusmotivaatio pysyy helpommin yllä kuin vain epämääräisesti eläkeikää varten säästämällä. Myös suora osakesijoittaminen kiinnostaa minua, ja siihen olen ryhtymässä lähitulevaisuudessa OPn hinnoittelu-uudistuksen myötä, jolloin pienemmilläkin summilla pääsee mukaan osakekauppaan. Tostaiseksi minulle kuitenkin riittää säännöllinen säästäminen eikä toisaalta kahden opiskelijan lapsiperheen käyttövarat anna juuri muuhun mahdollisuutta.

Tiedostan toki, ettei kaikilla ole mahdollista säästää ja sijoittaa. On paljon elämäntilanteita, joissa se voi tuntua mahdottomalta, mutta aina asioista voi ottaa selvää, vaikkei asia juuri nyt olisikaan ajankohtainen. Oma kuukausittainen säästösummani ei ole päätä huimaava ja saan sen säästettyä siten, että olen karsinut kaiken kuluttamisen minimiin. Kaiken minkä vain pystyn, hankin käytettynä ja silloinkin vain tarpeeseen.

Omaa kuluttamistani tuleekin nykyään tarkastelua entistä kriittisemmin ja uskon, että se on kokonaisuudessaan hyväksi itselleni, liian pienen kotimme säilytystilalle ja maapallolle. Sijoittaminen pitää myös ajatukseni tulevassa: vaikka minulla ei nyt ole varaa tehdä kaikkia niitä asioita mitä haluaisin, niin minulla on kuitenkin pieni summa juuri minua varten kasvamassa tulevaisuutta silmällä pitäen.

Seuraa minua Instagramissa @tittityy ja vieraile Tosca^2-blogissani.

Kuvakollaasit: Tosca Ramberg

OPn osakekaupankäynnin uusi hinnoittelu astui voimaan 26. kesäkuuta. Sen myötä kaikki OPn omistaja-asiakkaat maksavat korkeintaan yhden prosentin kaupankäyntipalkkiota. Omistaja-asiakkaana myös ostat, myyt ja vaihdat melkein kaikkia OPn rahastoja ilman kuluja.