Kun puhutaan Aasiaan sijoittamisesta, puhutaan käytännössä Kiinasta. Näin tiivistää OP:n strategi Jussi Hyöty.

Sen takia sijoittajille hyvin ajankohtainen kysymys on Kiinan ja Yhdysvaltain välillä roihuava kauppasota. Se linkittyy Hyödyn mukaan vahvasti kummankin maan teknologia-alan jätteihin.

Kiinalaiset Baidu, Alibaba ja Tencent luovat jo vahvat vastinparit yhdysvaltalaisille Googlelle, Amazonille ja Facebookille.

– Kiinalaiset vastineet ovat tulleet ryminällä viiden viime vuoden aikana. Erityisesti Alibaban mittakaava on huikea verrattuna esimerkiksi Amazoniin. Se on mennyt jo ohi ja on teknologisesti pitkällä.

Sijoittajan kannalta nämä vahvat kiinalaisjätit voivat olla mielenkiintoisia sijoituskohteita. Suoria osakesijoituksia pohtivia Hyöty muistuttaa huomioimaan sen, että aasialaiset yritykset jakautuvat omistuspohjansa mukaisesti kahteen kategoriaan:

– On valtio-omisteisia ja yksityisiä yrityksiä. Yksityiset yritykset ovat sijoittajalle turvallisempia.

Valtio-omisteisiin yrityksiin liittyy aina enemmän valtion ohjausta.

Vahvaa teknologiaosaamista

Hyöty kertoo, että Kiinan digitaalinen kehitys alkoi kunnolla noin kymmenen vuotta sitten.

– Vauhti, jolla kiinalaiset yritykset ovat päässeet eteenpäin modernien digijättien joukkoon, on hengästyttävä.

Esimerkiksi Huawei on jo osoittanut, että se tarjoaa länsimaisille jäteille kilpailukykyisen haastajan.

Myös teknologia-alan tulevaisuuteen aiotaan keskittyä voimalla Kiinassa. Maa tähtää maailman johtavaksi tekoälymaaksi vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa suuria investointeja tekoälyyn. Tästä kehityksestä myös sijoittajat voivat hyötyä.

Kauppasota luo epävarmuutta

Parhaillaan olemme Hyödyn mukaan Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan ytimessä. Lopputulemaa on vaikea arvioida, ja se luo epävarmuutta sijoitusmarkkinoille. Se on riski, jota sijoittajien kannattaa arvioida.

– Aasiaan sijoittaminen tarkoittaa nyt pitkän aikavälin sijoittamista. Sijoittamisessa ajoitus on tärkeä. Nyt olemme myrskyn silmässä.

Hyödyn mukaan kauppasotaa voi luonnehtia digijättien väliseksi kamppailuksi.

– Itse tulkitsen, että taustalla on se, kenellä on maailman mahtavimmat firmat.

Kauppasota on hänen mukaansa strateginen kilpailuasetelma tai globaalia hegemoniataistelua siitä, kuka hallitsee markkinoilla.

– Uskoisin, että se, joka voittaa teknologiafirmojen kamppailun, voittaa myös maiden välisen taloudellisen kamppailun. Kauppasota tiivistyy näihin megayrityksiin. Tulemme näkemään todella kovan kilpailun niiden välillä.

Kauppasota on jo alkanut kärjistyä. Sen on osoittanut Yhdysvaltojen kielto myydä komponentteja Huaweille.

– Huawei tarvitsee edelleen yhdysvaltalaista, japanilaista tai eurooppalaista teknologiaa tuotteidensa rakentamiseen. Kun siihen iskettiin, mentiin selvästi korkeammalle ja vakavammalle tasolle tässä kiistassa, Hyöty arvioi.

Tämä todennäköisesti vauhdittanee myös Kiinan pyrkimystä omavaraisuuteen.

– Huawei on hyvin tärkeä osa Kiinaa. Jos siltä estetään teknologian ostaminen, Kiina pyrkii vielä voimakkaammin omavaraisuuteen.

Hyöty arvioi, että kauppasota on myös Euroopalle ajankohtainen kysymys, jossa politiikka tulee olemaan keskiössä.

– Jos käy niin, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump etäännyttää America Firstillä Euroopan talousalueen kauas itsestään, kiinalaiset pääsevät normaalin yritystalouden mukaisesti tulemaan Euroopan markkinoille. Se tarkoittaisi, että kiinalaisten yritysten markkina-asema vahvistuisi globaalisti.

Entä megatrendeihin sijoittaminen?

Aasiaan liittyy myös monia megatrendejä. Väestön ikääntyminen sekä vaurastuminen ja kestävä kehitys ovat kehityssuuntia, joista puhutaan paljon. Sijoittaja voi päästä käsiksi niihin esimerkiksi rahastojen kautta.

Kiinan 1,2 miljardin kokoinen väestö tarkoittaa noin viidesosaa koko maailman väestöstä. Siksi maan päätöksillä on voimaa, joka sijoittajien on hyvä huomioida.

Hyöty muistuttaa myös siitä, että Kiina on vielä kehittyvä maa. Vaikka kyseessä on maailman toiseksi suurin talous, sen bruttokansantuote asukasta kohden on kaukana Yhdysvaltain tasosta.

Tulevina vuosina maan on ratkaistava esimerkiksi pohjavesien saastuminen ja talouden ylivelkaantuminen. Velkaongelman ratkaisu tulee Hyödyn mukaan olemaan kivulias prosessi, joka voi myös hidastaa merkittävällä tavalla Kiinan kasvua.

– Voi tulla rankka pudotus tai kansantalouden hissukseen hidastaminen, joka on ollut tähän mennessä strategia. Onko hidastumisvauhti riittävä, vai pitäisikö sen olla vielä hitaampi? Velka kasvaa nopeammin kuin talous, eli velkaantuneisuus kasvaa.

Maan tavoitteet ovat kuitenkin korkealla.

– Kiinalaiset ovat äärimmäisen ahkeria. Kasvupolkua alettiin noudattaa 1990-luvun alusta ja provinsseille annettiin talouskasvutavoitteita. Vuonna 2010 annettiin tavoite tuplata bruttokansantuote vuoteen 2020 mennessä. Vauras maa -tavoite on tarkoitus saavuttaa vuonna 2049.

Tutustu OP:n Aasiaan sijoittaviin rahastoihin OP-Aasia Indeksiin ja OP-Kehittyvä Aasia.

Lue lisää Aasian markkinoista Jussi Hyödyn blogista Luxury of Hindsight - Matkakertomus Kiinan Kunnianhimosta