1. Älä hätäile, vaan pysy sijoitussuunnitelmassasi

Muista, että markkinoiden heiluessa myös säästöjesi ja sijoituksiesi arvo voi heilahdella. Jos tavoitteenasi on kasvattaa pitkäjänteisesti varallisuuttasi esimerkiksi vähintään viiden vuoden tähtäimellä, tällaiset epävakaudet ovat pienemmässä roolissa. 

Toimiva sijoitussuunnitelma, hyvä hajautus eri omaisuusluokkiin ja toimialoihin sekä kuukausisäästäminen ovat sijoittajan paras taktiikka kurssilaskuihin, summaa sijoittamisen myyntipäällikkö Joona Heinola. 

2. Jos nyt hyppäät pois markkinalta, saatat menettää parhaat tuotot

Eräs sijoittamiseen liittyvä sanonta on, että jos panikoit, niin panikoi ensimmäisenä. Ensimmäistä laskua seuraa usein yksi tai useampi jatkopaniikki, jotka ovat monissa tilanteissa lopulta ylimitoitettuja. Energiakriisin, inflaation ja korkojen nousun osalta ensimmäiset paniikit on jo koettu, joten hyvin todennäköisesti panikointi ei enää kannata. 

Muista, että jos lähdet pidemmäksi aikaa sivuun markkinoilta, hyvin suurella todennäköisyydellä jäät paitsi parhaista kurssinousuista. Markkinoiden luonteeseen kuuluu, että tämänkaltaisista kurssilaskuista usein myös palaudutaan hämmästyttävän nopeasti. Valtaosa parhaista pörssien nousupäivistä ajoittuu kurssilaskujen keskelle, toteaa Heinola. 

3. Osta ja pidä -strategia johtaa usein parhaaseen lopputulokseen

Suuremmalla todennäköisyydellä osta ja pidä -strategia johtaa parempaan tulokseen kuin se, että yrittää ajoittaa myyntejä kurssihuippuihin ja ostoja kurssipohjiin. Jos kuitenkin tilanne rasittaa mieltä liikaa, on järkevämpää harkita sijoitusten riskitason laskemista kuin siirtyä kokonaan pois markkinalta ja siirtää varoja talletuksiin. 

Mieti, voisiko sijoitussuunnitelman päivittää varovaisemmaksi ja vaihtaa säästöt matalariskisimpiin, kuten esimerkiksi osakerahastoista yhdistelmärahastoihin. Tai voisiko varoja siirtää esimerkiksi asuntoihin ja metsään sijoittaviin rahastoihin, jotka eivät juuri reagoi osakemarkkinoiden kanssa. 

4. Olisiko vähitellen aika siirtyä ostolaidalle?

Riskiä sietävälle sijoittajalle voimakkaat kurssiheilahdukset voivat olla mahdollisuuksia. Jos riskinotto ei närästä, kannattaa harkita, ostaisiko nyt lisää rahastoja tai osakkeita. Markkinoiden ollessa laskussa, saat samalla summalla enemmän rahasto-osuuksia ja ostat halvemmalla hinnalla osakkeita. 

Jos siirtyy ostolaidalle, se kannattaa tehdä vähitellen useissa erissä, koska kurssipohjia on mahdoton ennustaa. Mikäli säästämisen tähtäin on useiden vuosien tai vuosikymmenien päässä, niin hyvin luultavasti kurssit ovat nyt matalammalla tasolla. Usein hetki, jolloin markkina tuntuu kaikkein pahimmalta, on jälkeenpäin katsottuna paras ostohetki, kertoo Heinola. 

5. Kuukausisäästäjän on helppo hymyillä

Paras tapa säästää omia hermoja on säästää säännöllisesti kuukausittain. Helpointa on kuukausisäästäminen rahastoon. Näin toimimalla on mukana markkinoilla silloin, kun pörssit menevät ylös ja silloin, kun pörssikurssit ovat matalalla. 

Erityisen tuottoisaa kuukausisäästäminen on, kun kurssit ovat matalalla – eli juuri tällaisina hetkinä se on paras tapa hyötyä tilanteesta. 

Säästämällä säännöllisesti varmistat, että säästösi ovat ajallisesti hajautettu. Kurssien ollessa alhaalla, saat kuukausittaiselle säästösummallasi rahasto-osuuksia tai osakkeita edullisemmin, kuin kurssien ollessa ylhäällä. 

Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Katso miten pääset alkuun: 

Näin aloitat rahastosäästämisen‍‍ 

Näin aloitat osakesijoittamisen ‍‍ 

Lue myös:

Millainen on hyvä sijoitussuunnitelma?

Miksi sijoitukset kannattaa hajauttaa?

Kuuntele: Rahapuhetta -podcast: Sijoitukset sakkaa, jäitä hattuun!

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.