Näihin osakkeisiin suomalainen sijoittaa

Suomalaiset piensijoittajat suosivat isoja ja tunnettuja yhtiöitä, jotka maksavat hyvää osinkoa. Mutta on suosituimpien osakkeiden listalla pari korkeamman riskin yhtiötäkin.

Suomalaiset luottavat ennen kaikkea Nokiaan. Tämä käy ilmi, kun katsoo, mihin osakkeisiin suomalaiset piensijoittajat ovat rahansa laittaneet. Nokialla oli vuodenvaihteessa Pörssisäätiön mukaan peräti 229 435 suomalaista osakkeenomistajaa.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari näkee Nokian suosiossa historian havinaa.

– Nokia muodosti aikanaan puolet koko Helsingin pörssin markkina–arvosta. Se loi isoja tuottoja. Siksi se houkutteli monia sijoittajiakin.

Nokian suuruuden aikoina yhtiö oli maailman suurin matkapuhelinvalmistaja, ja sen osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli merkittävä. Yhtiön nykyinen suosio perustuu sen kykyyn uusiutua.

Saari sanoo, että Nokia on edelleen kiinnostava yhtiö.

– Nokia myös maksaa hyvin osinkoa, ja onhan sen medianäkyvyys edelleen suurta.

Nordea on osinkosijoittajien suosikki

Suomalaisten toiseksi suosituin osake on sekin tunnettu. Viime vuonna finanssikonserni siirsi pääkonttorinsa Suomeen ison kohun saattelemana. Nordealla on 220 483 suomalaista sijoittajaa.

Saaren mukaan Nordea on osinkosijoittajien lempilapsi. Yhtiö on maksanut hyvää osinkoa ja tavoittelee edelleen osingon kasvattamista. Lisäksi yhtiö on maltillisesti arvostettu.

– Nordea sopii arvosijoittajalle, Saari sanoo.

Suomalainen sijoittaa tuttuun

Suomalaisille näyttäisivät sopivan ennen kaikkea suuret ja nimekkäät suomalaiset pörssiyhtiöt. Suosituimpia toimialoja ovat finanssi- ja teknologia-alan lisäksi operaattorit sekä metsä.

Nokian ja Nordean jälkeen suomalaisten suosituimmat osakkeet ovat Elisa, Fortum ja Sampo. Jokaisella on yli 100 000 suomalaista omistajaa.

Sen jälkeen tulevat UPM, Outokumpu, Orion, Kone, Neste, Wärtsilä, Metsä Board, YIT ja Stora Enso, joita omistavat kymmenettuhannet piensijoittajat. Myös Telia-Soneralla on iso määrä suomalaisia omistajia, mutta se on listattu Tukholman pörssiin.

Saaren mukaan suosituimpien kansanosakkeiden lista kertoo ainakin siitä, että suomalaisen on helppo sijoittaa yhtiöön, jonka tuotteet ja toiminta ovat tuttuja. Kukapa ei olisi ajellut Koneen hissillä tai ostanut Orionin tuotteita kotiin?

Ja tietenkin suomalainen tuntee hyvin metsän, jonka varaan koko Suomen teollisuus aikanaan rakennettiin.

Saaren mukaan suomalaiset metsäyhtiöt ovat edelleen suuria sekä painoarvoltaan että näkyvyydeltään. Myös ne ovat käyneet läpi pitkän uudistumisen. Ennen sitä oli aika, jolloin metsäteollisuus kannatti heikosti.

– Silloin osakkeita sai halvalla.

Suomalainen ostaa ja pitää

Se, että suomalaiset sijoittavat nimenomaan tunnettuihin ja hyvää osinkoa maksaviin yhtiöihin, ei ole Saaren mukaan yllättävää.

Suosituimpien osakkeiden listalla ovat tosin myös rakennusyhtiö YIT sekä kaivosyhtiö Outokumpu, joita Saari pitää kovan riskin ja nopean tuotontavoittelun osakkeina.

– Näissä yhtiöissä omistajuus vaihtuu luultavasti nopeasti. Jos riskin hallitsee oikein, näilläkin osakkeilla voi saada korkeita tuottoja.

Useimmat suomalaiset piensijoittajat noudattavat osta ja pidä -strategiaa eli sijoittavat pitkällä tähtäimellä. Siksi lista kansanosakkeista elää Saaren mukaan hitaasti.

Varovaista sijoittamista

Kansanosakkeiden lista kertoo siitä, että suomalaiset ovat melko varovaisia sijoittajia. Suoria osakesijoituksia on vain noin 10 prosentilla kotitalouksista. Rahastosijoittaminen on suositumpaa.

Saari epäilee, että moni ajattelee ihan tarpeettomasti, että osakesijoittaminen on vaikeaa tai riskialtista keinottelua. Todellisuudessa osakkeiden ostaminen on hyvin helppoa. Myös tietoa on helposti saatavilla.

– Hyvä tapa aloittaa osakesijoittaminen on juuri se, että sijoittaa yhtiöihin, jotka tuntee. Jos itse käytät ja arvostat jotain tuotetta, on oletettavaa, että moni muukin tarvitsee sitä.

Mutta miten viisasta on sitten koota salkkunsa juuri suosituimmista osakkeista? Olennaista on hajauttaminen. Osakkeita pitäisi olla vähintään kymmenen, mielellään enemmän. Ja niiden pitäisi olla eri toimialoilta.

Siksi parasta mahdollista hajautusta ei saa esimerkiksi siten, että sijoittaa moneen metsäyhtiöön tai molempiin teleoperaattoreihin.

Sillä, että pörssiyhtiöllä on paljon suomalaissijoittajia, on merkitystä myös yhtiölle itselleen.

– Piensijoittajat ovat vakaa omistajapohja. Kansainväliset sijoittajat ovat paljon vikkeläliikkeisempiä. Sekin on hyvä asia, että osingot pysyvät Suomessa.

Tutustu OP:n analyytikkojen osakeideoihin

OP sosiaalisessa mediassa