Vielä 90-luvulla suurin osa suomalaisista laittoi kaiken ylimääräisen säästöön. Nyt näyttää siltä, että olemme unohtaneet säästämisen perinteen, kirjoittaa Yle. Finanssialan seuraama niin sanottu nettosäästämisaste on ollut vuodesta 2014 alkaen negatiivinen. Se tarkoittaa, että isolla osalla kotitalouksista on lainaa, mutta ei säästöjä lainkaan.

– Toivottavasti suomalaiset innostuvat taas säästämään. Säästäminen ja sijoittaminen ovat tärkeä osa omaa hyvinvointia. Päätös säästämisen aloittamisesta kannattaa tehdä jo tänään, sillä taloudellisen tilanteen koheneminen tuo mukanaan muun hyvän lisäksi myös arvokasta mielenrauhaa. Omien arvojen mukainen järkevä kulutuskäyttäytyminen on ratkaiseva osa omaa taloudenhallintaa ja edellytys pitkäjänteiselle vaurastumiselle, pohtii OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen.

Mikä on hyvä säästösumma?

Katja Taponen kertoo, että viisi prosenttia tuloista on keskiarvosuositus, joka asiakkaille annetaan, kun he pohtivat mikä olisi hyvä summa säästämiseen.

– Se on yleensä sellainen summa, jonka siirtämistä säästöön ei juuri huomaa. Prosenttimuotoisessa suosituksessa on se hyvä puoli, että se elää palkan muutosten mukaan.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten yleisin bruttopalkka on 2600 euroa kuukaudessa. Nettona se voisi olla noin 2000 - 2100 euroa kuukaudessa, jolloin viisi prosenttia on noin 100 euroa kuukaudessa. Vuodessa se tekisi 1200 euroa säästettyä pääomaa. Viidessä vuodessa kasassa voisi olla 7 000 euroa 6,1 %:n tuotto-odotuksella, josta tuoton osuus olisi peräti 1 000 euroa.

– OP:n asiakkaiden keskuudessa hieman alle satanen näyttää olevan rahastoon siirtyvän kuukausittaisen säästösumman keskiarvo, Katja Taponen kertoo.

Aina on hyvä aika aloittaa, miksi siis ei nyt?

– Rahalla on tapana kulua johonkin. Jos odottaa paljonko tilille jää jäljelle kuukauden laskujen ja ostosten jälkeen, summa saattaa monella olla nolla seuraavan palkkapäivän alla. Varmin tapa onnistua säästämisessä onkin automatisoida se niin, että säästösumma siirtyy heti palkkapäivänä suoraan säästökohteeseen, Katja Taponen vinkkaa.

Korkoa korolle ilmiö huolehtii siitä, että esimerkiksi rahaston kautta hajautettu säästäminen kannattaa pitkällä aikavälillä.

– Kun pörssikurssit laskevat, saat säästösummallasi enemmän rahasto-osuuksia kuin silloin kun kurssit ovat nousussa. Eri ajankohtina tehdyt sijoitukset takaavat sen, että kurssiheilahtelujen vaikutus tuottoon vähenee.

Näin aloitat säästämisen helposti ja säästät huomaamattasi

  1. Mieti mikä on sinulle sopiva säästösumma. Laske paljonko viisi prosenttia olisi. Jos tili on aina tyhjänä ennen palkkapäivää, löytyykö joku meno, josta voisit tinkiä? Suunnittele kuukausibudjettisi summalle, josta säästösumma on vähennetty niin et jää kaipaamaann sitä.
  2. Tee automaattinen rahastosäästösopimus niin, että säästösumma siirtyy tililtäsi säästökohteeseen heti palkkapäivänä ennen kuin ehdit sitä huomata.
  3. Anna säästöjen kertyä! Unohda säästösi, niin ne yllättävät sinut iloisesti esimerkiksi vuoden kuluttua aloittamisesta.

Tarkemmat ohjeet automaattisen säästösopimuksen tekemiseen ja rahaston valintaan löydät op.fi:stä.