Luvassa hidasta kasvua: heikko inflaatio pitää asuntolainojen korot matalana vielä pitkään

Suomen talous kasvaa tänä vuonna OP:n ennusteen mukaan 1,4 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin aiemmin ennustettiin. Iso kuva ei kuitenkaan ole muuttunut.

Hyviä uutisia kaikille asuntovelkaisille: korkojen ennustetaan pysyvän matalana vielä pitkään. Suomalaisten suosituin asuntolainakorko, 12 kuukauden euribor laski tänä syksynä ennätyksellisen alas.

OP:n uusi senioriekonomisti, Suomen Pankista siirtynyt Tomi Kortela toteaa, että olemme selvästi siirtyneet matalampien korkojen aikaan. Tällä hetkellä markkinat odottavat korkojen nousevan plussalle noin 3–4 vuoden päästä.

– Korkojen nousu on kiinni siitä, miten kansainvälinen talous ja euroalueen inflaatio kehittyvät sekä siitä, mitä Euroopan keskuspankki tekee, Kortela sanoo.

Matalan inflaation vuoksi EKP laski talletuskorkonsa syyskuussa -0,5 prosenttiin ja käynnisti uudelleen arvopaperien netto-ostot marraskuussa. Kortela ei odota, että EKP:n rahapolitiikkaan tulee merkittäviä muutoksia ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Hän huomauttaa, ettei oikein ole selvää, miten EKP voisi enää tehokkaasti keventää rahapolitiikkaansa. Mielenkiinto EKP:n uutta puheenjohtajaa, ranskalaista Christine Lagardea kohtaan on kuitenkin suuri.

– Markkinat odottavat erityisesti suuntaviivoja koskien EKP:n rahapolitiikan strategian uudistamista, Kortela sanoo.

Suomen talouskasvu pärjää hyvin verrattuna Ruotsiin

Suomessa matala korkotaso ja työllisyyden paraneminen ovat näkyneet varsinkin asuntokaupassa, joka on käynyt tänä syksynä hieman odotettua paremmin. Muita valopilkkuja Suomen taloudessa ovat viime kuukausina olleet vähittäiskaupan sekä tavaraviennin kasvu.

OP onkin tuoreessa suhdanne-ennusteessaan nostanut arviotaan Suomen kuluvan vuoden talouskasvusta. Vielä elokuussa OP:n ekonomistit arvioivat, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,2 prosenttia. Nyt ennuste on 1,4 prosenttia.

– Se on selvästi vähemmän kuin maailmantalouden kasvu mutta jos Suomea vertaa Ruotsiin tai muihin euromaihin, meidän kasvumme on ihan hyvää, Kortela sanoo.

OP ennustaa Ruotsin talouden kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja euroalueen 1,1 prosenttia.

Kortela korostaa, että vaikka ennustetta Suomen tämän vuoden kasvusta nyt hieman parannettiin, talouden iso kuva ei ole muuttunut.

Suurin muutos näkymissä liittyy OP:n mukaan talouden riskeihin, jotka ovat syksyn aikana kirkastuneet. Sopimuksettoman Brexitin todennäköisyys on pienentynyt eikä edes Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota ole laajentunut niin nopeasti kuin vielä kesällä näytti.

Kortelan mukaan on aiempaa epätodennäköisempää, että Suomi ajautuu nopeasti taantumaan.

– Mutta talouden peruskuva on paljolti muuttumaton, joten myös ennuste on pysynyt ennallaan. Riskien väheneminen on lähinnä näkynyt finanssimarkkinoilla, ekonomisti sanoo.

Talouskasvu hidastuu ensi vuonna

Onko 1,4 prosenttia sitten paljon vai vähän talouskasvua? Kortelan mukaan se on hyvin lähellä keskimääräistä pitkän aikavälin kasvua.

– Suomen talouden hyvä veto päättyi vuonna 2007. Vaikka viime vuosina on ollut positiivisia tekijöitä, ensi vuonna talouskasvu hidastuu edelleen, hän sanoo.

OP pitää ennusteensa ensi vuoden talouskasvusta ennallaan eli 0,5 prosentissa. Tämän syksyn myönteiset tekijät näyttävät jäävän lyhytaikaisiksi.

Vaikka OP ennustaa suomalaisten kotitalouksien reaaliansioiden hiukan paranevan hitaan inflaation vuoksi, työllisyyden odotetaan nousevan ensi vuonna vain hieman.

Suurimmat riskit tulevat Suomen rajojen ulkopuolelta

Vientivetoinen Suomi on varsin riippuvainen kansainvälisestä taloudesta, erityisesti niiden maiden taloudesta, jonne Suomi tekee paljon kauppaa. Se tarkoittaa sitä, että myös Suomen talouteen kohdistuvat epävarmuudet ja riskit tulevat pääasiassa maan rajojen ulkopuolelta.

– Vaikka Suomessa alueellinen kehitys sekä julkisen talouden kehitys ovat merkittäviä asioita talouskasvun kannalta, vielä isompia kysymyksiä ovat Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset suhteet tai se, millä ehdoilla Iso-Britannia eroaa EU:sta, Kortela sanoo.

Kuuntele podcast: Taloudessa pehmeää laskua

Lue OP:n ekonomistien suhdanne-ennuste kokonaisuudessaan.

OP sosiaalisessa mediassa