Kotitalouksien näkymät entistä paremmat, vaikka talouskasvu onkin hieman hidastumassa

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Julkaisimme vastikään OPn tuoreen suhdanne-ennusteen vuosille 2018-2019. Suomen osalta ennusteemme pääviesti on, että talouskasvu jatkuu, mutta nopein spurttivaihe alkaa olla takana. Taloudessa ollaan siirtymässä kohti mukavaa kruisailuvauhtia. Yksittäisistä talouskasvun osista viennin ja investointien kasvun odotamme hiljalleen hidastuvan. Kuluttajien näkymät ovat sen sijaan varsin valoisat – ja jopa parantuneet entisestään.

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Iso tekijä tässä on työllisyystilanteen huikea paraneminen. Työllisiä on tänä vuonna keskimäärin lähes 60 000 enemmän kuin vuosi sitten – enemmän kuin Mikkelin kokoisen kaupungin asukasmäärä siis. Tämä on selvästi enemmän mitä osasimme odottaa vuosi sitten. Kerrankin ilo olla väärässä! Vastaavasti työttömyys on laskenut nopeasti. Superhyvästä työmarkkinakehityksestä saamme kiittää suotuisaa globaalia taloustilannetta, viennin ja rakentamisen vetoa ja jossain määrin varmasti myös hallituksen toimia Suomen kilpailukyvyn kohentamiseksi.

Nousukauden suurimpia hyötyjiä lienevät ne, jotka työttömyyden -usein pitkänkin- jälkeen ovat nyt löytäneet töitä. Pitkäaikaistyöttömien määrä onkin ilahduttavasti lähestulkoon puolittunut huipputasoiltaan. Muutos tuloissa siirryttäessä työttömyystuista palkansaajaksi on yleensä merkittävä. Mutta suotuisa talouskehitys alkaa näkyä myös niiden kotitalouksien kukkarossa, jotka ovat olleet työllisiä koko ajan. Ansiotasojen kehitys on ollut vaisua pitkään, mutta tänä- ja ensi vuonna odotamme ansioiden nousevan pitkästä aikaa, keskimäärin 2-2,5 %.

Tyypillisesti talouden korkeasuhdanteeseen liittyy hintojen nopea nousu. Tällä kertaa hintojen nousu on poikkeuksellisen maltillista, arviomme mukaan keskimäärin 1,2 % tänä vuonna ja ensi vuonna hieman enemmän 1,6 %. Hintojen nousu ei siten syö palkkojen nousun tuomaa hyvää, vaan kuluttajien ostovoima kasvaa.

Suhdannetilanne suosii siis kotitalouksia tällä hetkellä. Yksittäisen kotitalouden on kuitenkin hyvä muistaa, että hyvän taloudenpidon periaatteet ovat pysyvämpiä ja elävät yli suhdanteiden. Kotitalouden tulot ja menot on hyvä pitää balanssissa, velkaantuminen sopivalla tasolla ja sen rakenne fiksuna ja varmistaa, että säästöt/sijoitukset vastaavat niille asetettuja tavoitteita. Suotuisa suhdannetilanne, jota nyt parhaillaan elämme, on mitä parhain hetki laittaa oma talous kuntoon.

Tutustu suhdanne-ennusteeseen.

OP sosiaalisessa mediassa