Koronan takia siirretyt yhtiökokoukset värittävät osinkokevättä 2020.

Teksti Joona Heinola, kansainvälisten osakkeiden ja ETF:n asiantuntija @JoonaHeinola
Julkaistu 18.3.2020

Yhtiökokouksia siirretään nyt tiuhaan tahtiin kauemmas tulevaisuuteen. Muun muassa Fortum, Metso, Revenio Group, Valmet, Finnair, Caverion, Stockmann ja Cargotec ovat ilmoittaneet yhtiökokouksen siirtämisestä. Edellä mainittujen lisäksi moni myöhemmin yhtiökokousta pitävä joutuu tekemään saman ratkaisun. Kun koronakiellot estävät kokoontumisen, hyvä vaihtoehto yhtiökokouksen pitämiseen on webcast-tyylinen ratkaisu. Ongelmaksi on muodostunut yhtiöiden valmius järjestää netissä pidettäviä rajattuja tilaisuuksia.

Kyseinen järjestely poistaa osakkeenomistajilta myös niin kutsutut ”reaaliosingot” eli yhtiön kokouksen yhteydessä tarjoamat tarjoilut. Myös puheenvuorojen jakaminen halukkaille yksityissijoittajille voi hankaloitua uuden järjestelyn takia, vaikka webcast onnistuisikin. Monen yhtiön kohdalla tietyt vuodesta toiseen yhtiökokouksessa käyvät ja puheenvuoroja käyttävät sijoittajat ovat saaneet jo legendan maineen kokouksissa.

Reaaliosinkojen ohella myös varsinaiset osingot ovat nyt vaakalaudalla. Ne yhtiöt, joiden yhtiökokouksia ei ole vielä pidetty, eikä osinkoehdotuksia näin ollen vahvistettu, voivat muuttaa osingonjakopolitiikkaansa vielä. Jaettava osinko voi olla pienemti tai se voidaan peruuttaa kokonaan. Nykyisessä markkinoiden epävarmassa tilassa ja tiedossa olevien haastavien aikojen edessä osingon käyttäminen yhtiön omiin tarpeisiin liiketoiminnan ja työpaikkojen turvaamiseksi voi osoittautua erinomaiseksi päätökseksi. Moni pitkäjänteinen sijoittaja arvostaa varmasti yhtiön pitkäjänteisiä ratkaisuja yli kriisien.

Tuli osakkeenomistajalle tänä keväänä tulevista (ja siirretyistä) yhtiökokouksista osinkoja tai ei, niin tärkeintä on pitää maltti omia sijoituksia koskevissa ratkaisuissa ja palata oman sijoitussuunnitelman tai -strategian ääreen. Mitä varten sijoitan osakkeisiin? Mihin pyrin sillä? Pitkällä aikavälillä kurssit tasaantuvat ja ”pohjalta” tehdyt ostot tuovat keskihintaa alemmaksi. Haastavaa on tietää, missä kohtaa ollaan pohjalla. Onneksi ajallinen hajauttaminen on sijoittajan hyvä ystävä.

Kirjoittaja Joona Heinola toimii OP:lla ETF-asiantuntijana ja hänen vastuullaan on ETF:n eli pörssinoteerattujen rahastojen myynti sekä kansainväliset osakkeet. Joona on toiminut sijoitusmarkkinoilla itse vuodesta 2010 ja työn puolesta vuodesta 2012 erilaisissa sijoittamiseen liittyvissä tehtävissä.