Joukkorahoitus on unelmien tekemistä todeksi

Petteri Parhi
Petteri Parhi

Kevyt taskuunmahtuva monitoimityökalu. Sormus jolla voi tehdä lähimaksuja. Mahtipontinen avaruusteemainen seikkailupeli. Harrastelijoiden toteuttama avaruusohjelma. Tässä muutama esimerkki joukkorahoittamistani kampanjoista. Kaikkia niitä yhdistää hyvä tarina ja unelma, joka on joskus ollut liian kaukana.

Petteri Parhi
Petteri Parhi

Joukkorahoitus on kypsynyt vakiintuneeksi tavaksi hakea rahoitusta mitä moninaisimmille tuotteille, palveluille ja projekteille. Pelkistettynä se on melko yksinkertainen rahoitustapa asioille. Yksittäisen tai muutaman rahoittajan sijaan rahoittajia voi olla kymmenistä kymmeniin tuhansiin ja yksittäiset sijoitussummat voivat olla verraten pieniä isojen yksittäissijoitusten sijaan. Rahoituskierros onnistuu, jos tavoitteeseen päästään. Jos ei, niin rahat palautetaan. Yksinkertaista.

Joukkorahoituksen järjestäminen on myös totuuden hetki: onko tarjotulle idealle olemassa maksavia asiakkaita? Esimerkiksi Ostrich Pillow toteutettiin ensin joukkorahoituksella. Kun tarve oli todettu, tuote siirtyi verkkokauppaan. Hankin itse oman toimistotorkkutyynyni tavalliseen tapaan verkkokaupasta, kun en joukkorahoitukseen ehtinyt. En tullut lopulta koskaan tarvinneeksi torkkutyynyä töissä ja lentokoneessa se olisi herättänyt ehkä liikaa kysymyksiä, joten päädyin lopulta myymään sen eteenpäin. Kuva kertonee miksi.

Kätevä torkkutyyny toimistolle - kuva www.ostrichpillow.com

Palvelusta ja joukkorahoitusmallista riippuen sijoitukselle voi saada vastinetta vaikkapa palvelun, valmiin tuotteen tai omistusosuuden muodossa. Esimerkiksi tanskalaiseen avaruusohjelmaan osallistuin pienellä summalla vain saadakseni lisätietoa joukkorahoituskohteen toteutumisesta. Oululaisen pienpanimo Sonnisaaren joukkorahoituskierroksella saattoi saada nimilaatan käymistynnyriin ja tuopillisen paikallista paikallisesta omana merkkipäivänään. Pienet merkityksettömältä tuntuvat asiat saattavat olla yllättävän tärkeitä jollekulle muulle. On tärkeää olla osa tarinaa.

Joukkorahoituksen mielekkyyttä miettiessä kannattaa pohtia omaa motivaatiotaan. Omalla kohdallani olen saattanut lähteä mukaan siistiltä kuulostaviin juttuihin ilman sen kummempaa analyysiä järkevyydestä. Ammattikielellä ns. läpällä. Euromäärät ovat olleet pieniä, jolloin mahdollinen menetyskään ei niin kirpaise, jos hommasta ei tule mitään. Jonkinlainen rajatapaus omalla kohdallani oli aiemmin mainittu taskutyökalu, joka osoittautui jenkki-standardeilla mitoitetuksi ja sitä kautta euroalueella jokseenkin hyödyttömäksi. Seuraavalle USA:n reissulle toki pakkaan sen mukaan…

Joukkorahoitus ei ole tietystikään vain hassujen tuoteideoiden rahoitusväline, vaan se voi olla myös ihan vakavasti otettava työkalu sijoittajan työkalupakkiin. Tällöin rahoitetaan jo potentiaalinsa osoittaneita kasvuyrityksiä ja sijoitukselle odotetaan vastaavasti myös oikeata tuottoa. Mikäli joukkorahoitukselta toivoo saavansa jotain merkittävämpää vastinetta, kannattaa rahoituksen kerääjän taustoihin tutustua kuten sijoituskohteeseen yleensäkin. Mitä aiotaan tehdä, mikä on riski ja mikä on saatavissa oleva hyöty luvattuun aikaan mennessä.

Lopulta minulle joukkorahoituksessa on kyse jonkun unelmasta ja mahdollisuudesta olla osa tarinaa. Omalla sijoituksellani - tai jopa suosittelemalla kohdetta muille - voin vaikuttaa siihen, että tästä unelmasta voidaan tehdä totta. Kaikki unelmat eivät toteudu, mutta joskus on kiinnostavaa olla mukana jo pelkästään matkan vuoksi.

Joukkorahoituksessa joku kertoo miten tarina alkaa ja sinä voit vaikuttaa siihen, miten se jatkuu.

PS. Jos joukkorahoitus kiinnostaa enemmänkin, tule kuulolle OPn järjestämään joukkorahoituswebinaariin https://op.videosync.fi/joukkorahoitus-webinaari/register

OP sosiaalisessa mediassa