High yield lainamarkkinan puoliaikaraportti

Tapio Jokisaari
Tapio Jokisaari

Kirjoittaja toimii salkunhoitajana OP Yrityslaina ja OP High Yield -rahastoissa.

Jalkapallon MM-kisojen edettyä jatkopeleihin on sopiva aika luoda katsaus high yield -lainamarkkinan alkuvuoteen.

Tapio Jokisaari
Tapio Jokisaari

Kirjoittaja toimii salkunhoitajana OP Yrityslaina ja OP High Yield -rahastoissa.

Markkinan tuotto vuoden alusta on negatiivinen 1.5%. Aikaisemmissa blogeissani olen kiinnittänyt huomiota markkinan tarjoamaan vaatimattomaan korkotuottoon, joka vuoden alkaessa oli 3.5 % ja on nyt noussut 4.2%:iin. Edelleen tämä tuotto on mielestäni alhainen, mutta ainakin se on ollut koko alkuvuoden nousussa.

Positiivista kehitystä on nähty eräissä viimeisimmissä uusissa lainaemissioissa. Opportunistisimpia emissioita on peruttu kokonaan. Markkinalle tuodut lainat on jouduttu tuomaan selkeästi korkeampaan korkoon kuin mitä liikkeeseenlaskijat olivat alun perin odottaneet. Lisäksi lainaehtoja on muutettu sijoittajan kannalta parempaan suuntaan emissioprosessin aikana.

Kehitys kertoo siitä, että emissioissa on arvioiden mukaan 10-20% vähemmän sijoittajia mukana kuin viime vuonna. ”Kisaturistit” ovat poistuneet. Tällä tarkoitetaan sijoittajia, jotka eivät perinteisesti ole mukana high yield -lainoissa. Markkina on siis vähitellen muuttumassa huokeammaksi ja lainaehdoiltaan paremmaksi.

Ensimmäisen vuosipuoliskon eräs odotetuimpia tapahtumia oli Euroopan Keskuspankin ilmoitus mittavan yrityslainaosto-ohjelmansa pienentämisestä ja päättymisestä vuoden loppuun mennessä. Tässä keskuspankki onnistui markkinoiden kannalta hyvin. Ilmoitus käärittiin lisäksi ohjaukseen, jossa keskuspankkikorkojen kerrottiin nousevan vasta ensi vuoden kesällä, jos silloinkaan.

Edessä on siis edelleen ainakin vuoden ajanjakso, jossa sijoittamisen tuska eli tuottojen metsästäminen jatkuu. Arvioisin, että mikäli tuottotasot nousisivat eurooppalaisessa high yield -markkinassa 5 – 6%:n tasoon, alkaisi tämä omaisuusluokka jälleen kiinnostaa. Riskittömänä vaihtoehtona kun on edelleen pitkään negatiivinen lyhyt korko.

Eurooppalainen high yield -markkina ei tietenkään ole oma saarensa, vaan osa globaalia rahoitusmarkkinaa, jota heiluttelevat parhaillaan epävarmuuden tuulet, joista päällimmäisenä on viime aikoina ollut kauppasodan uhka. Lisäksi sijoittajien mieliala eli sentimentti on varovainen.

Tämä kävi selvästi ilmi osallistuessani yhteen Euroopan suurimmista high yield -konferensseista kesän alussa. Eurooppalaisen high yield -markkinan tuotto onkin jäänyt vuoden alusta selvästi heikommaksi kuin USA:n high yield -markkinan tuotto. Eurooppalainen high yield -markkina vaikuttaa nyt halvalta suhteessa amerikkalaiseen vastaavaan.

Toinen puoliaika on käynnistymässä ja tarjoaa varmasti jännittäviä hetkiä niin pelaajille kuin katsojillekin. Tuottotasot ovat parantuneet eikä markkinaa voi pitää enää ylikuumentuneena. Parempien tuottojen aika alkaa lähestyä.

OP sosiaalisessa mediassa