Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla

On tilanteita, jolloin luotolla maksaminen on järkevämpää kuin muut maksutavat. Listasimme ostokset, joihin kannattaa vinguttaa Visaa.

Monella suomalaisella on lompakossaan luottokortti. Osa käyttää yhdistelmäkortista ensisijaisesti debit-puolta, jolloin maksu menee suoraan tililtä. Mutta luottopuoli tuo maksamiseen joustoa ja helpottaa arjen hallintaa.

– Enemmän ja enemmän luottokortista ajatellaan, että on hyvä olla maksutapa, joka tuo arkeen joustoa. Välillä tulee isompia hankintoja, ja entistä enemmän on sellaisia töitä, joissa tulot vaihtelevat kuukaudesta toiseen, jolloin kortilla voi hyvin tasoittaa tulo- ja menopiikkejä, sanoo OP-Korttiyhtiön myyntijohtaja Kati Rintala.

Luotolla maksaminen ei siis tarkoita, että eläisi yli varojensa, kunhan itsellä on realistinen käsitys omasta taloudestaan, tuloista ja menoista. Seuraavissa tilanteissa ostokset kannattaa aina tehdä luotolla, vaikka tarvetta joustolle ei tilin saldon puolesta olisikaan.

1. Lentojen ostaminen

Lennot kannattaa aina ostaa luotolla, koska vain silloin pankki korvaa suoraan asiakkaalle lentojen hinnan, jos lentoyhtiö menee konkurssiin.

– Tälläkin viikolla tuli tieto yhdestä lentoyhtiöstä joka hakeutui konkurssiin, Rintala sanoo.

Jos lennot on maksanut kortin debit-puolelta, asiakas voi hakea korvausta kortin myöntäjältä, mutta kortin myöntäjä ei ole silloin vastuussa.

– Silloin pankki voi lähteä selvittämään onko mahdollista saada Visalta tai Mastercardilta korvausta, mutta prosessi on huomattavasti hitaampi.

Muutenkin matkustaessa luottokortti on tarpeen monessa yhteydessä: hotellin varaukseen ja auton vuokraukseen tarvitsee yleensä aina luottoa.

– Ennen matkaa on hyvä miettiä, onko kortin limiitti riittävä, jos tulee yllättäviä tilanteita. Vaikka luottoraja on korkeampi, se ei vaikuta kortin kuluihin ja asiakas voi itse päättää, kuinka paljon korttia käyttää ja miten laskua lyhentää.

2. Verkkokauppa

Myös verkkokauppaostokset kannattaa aina maksaa kortin credit-puolella.

– Verkkokaupassa luotolla maksaminen antaa turvaa. Jos on maksanut ostoksen creditillä, eikä tilattu tavara ikinä saavukaan, voi rahat hakea suoraan pankilta takaisin. Tietysti ensin pitää olla yhteydessä verkkokauppaan ja kysellä toimituksen perään, mutta jos mitään ei kuulu, kannattaa ottaa kortin myöntäneeseen pankkiin yhteys, Rintala neuvoo.

Sen sijaan jos ostoksen on maksanut suoraan tililtä, voi todennäköisesti unohtaa rahan takaisin saamisen. Se on käytännössä sama, kuin olisi maksanut käteisellä.

Luotolla maksamalla saa verkko-ostokselleen tietysti myös maksuaikaetua.

– On omissa käsissä, minkä verran haluaa luottolaskua lyhentää. Voi maksaa vain minimilyhennyksen tai kaikki kerralla tai mitä vaan siltä väliltä, Rintala muistuttaa.

3. Kalliit ostokset

Kun ostaa kalliin tuotteen, kuten pesukoneen tai tietokoneen, on huojentavaa, jos sille saa turvaa rikkoutumisen varalle. OP tarjoaa omistaja-asiakkailleen Tuoteturvan eli tuotekohtaisen vakuutuksen, kun ostokset tehdään OP-Visalla.

– Käytännössä Tuoteturva tarkoittaa, että jos tuotteelle sattuu jotain 180 päivää ostoksen tekemisestä, niin se korvataan, Rintala sanoo.

Jos siis läppärille kaatuu kahvit tai kännykkä putoaa, Tuoteturvasta voi hakea korvausta.

– Tuoteturva turvaa kotimaassa, ulkomailla tai verkossa tehdyn ostoksen, ja se tulee voimaan automaattisesti. Käytännössä jos ostos on jotain tavaraa, niin se kuuluu Tuoteturvan piiriin. Yksittäisestä esineestä korvataan enintään 2 000 euroa ja omavastuu on 75 euroa.

Jos tuote on viallinen, siitä kuuluu olla yhteydessä myyjään, mutta rikkoutumiset Tuoteturva-vakuutus korvaa.

4. Arjen perusostokset

Rintala muistuttaa, että OP-Visan luotolla maksaminen kerryttää omistaja-asiakkaalle myös bonuksia. Bonuksia kertyy vielä lisää, jos hyödyntää pidempää maksuaikaa. OP:n sivustolla on laskuri, josta voi helposti laskea, kuinka paljon bonusta kertyy korttiostoksista.

– Kertyneillä bonuksilla voi kuitata peruspankkipalveluja. Jos on keskittänyt palvelunsa muutenkin OP:lle, niin bonuksia voi käyttää vaikkapa vakuutusmaksuihin.

Kun tekee perusostoksia kortin credit-puolella, on hyvä olla kartalla oman taloutensa kokonaistilanteesta.

– OP tarjoaa verkkopankissa ja OP-mobiilissa talouden seurantaan hyvät työkalut, joiden avulla arjen hallinta on kätevää. Kortin limiitin korottaminenkin on nykyään mahdollista mobiilissa.

Tutustu OP-Visaan ja hae korttia.

OP sosiaalisessa mediassa