YIT ja Lemminkäinen yhdistyivät alkuvuodesta: Mitä uudelle YIT:lle kuuluu nyt?

Lemminkäinen ja YIT yhdistyivät helmikuussa. Millaisia kuluneet kuukaudet ovat olleet yhtiölle? Entä mitä fuusio tarkoitti sijoittajille? OP:n analyytikko Matias Rautionmaa kertoo.

Rakennusyhtiöt YIT ja Lemminkäinen ilmoittivat kesällä 2017 yhdistyvänsä. Käytännössä sulautuminen toteutettiin tämän vuoden helmikuussa.

OP:n analyytikon Matias Rautionmaan mukaan fuusio näyttää edenneen integraation osalta hyvin eikä yllätyksiä ole tullut eteen. Yhtiöt itse perustelivat alkuvuonna suunnitelmiaan muun muassa sillä, että fuusio tuottaa synergiaetuja 40 miljoonan euron edestä.

– Lupaus on pitänyt. Itse asiassa alkuperäinen arvio oli maltillinen ja sitä on nostettu 40–50 miljoonaan euroon, Rautionmaa sanoo.

Sen päälle tulevat miljoonien eurojen säästöt hankinnasta ja rahoituksesta. Lisäksi yhdistymisen jälkeen käydyissä yt-neuvotteluissa vähennettiin satoja työntekijöitä eri toimintamaissa. Rautionmaan mukaan tehdyt toimenpiteet näkyvät YIT:n tulevissa tuloksissa.

Suomen suurin rakennusyhtiö

Yhdistymisen myötä uudesta YIT:stä tuli Suomen suurin rakennusyhtiö, joka toimii seitsemällä eri toimialalla: asumisessa, toimitiloissa, infrapalveluissa, päällystyksessä, kiinteistöissä, korjausrakentamisessa sekä kiviaineksessa. Yhtiö on nyt merkittävä toimija koko Pohjois-Euroopan alueella.

Sijoittajat eivät kuitenkaan ole olleet erityisen innostuneita. Yhtiön kurssi on laskenut yhdistymisen jälkeen ja on nyt noin 4,5 euroa.

– Tulokset tänä vuonna ovat olleet pettymys. Vaikka odotuksista on jääty vain vähän, kurssiliikkeet ovat olleet suuria, koska rakentamisen suhdanne näyttää heikkenemisen merkkejä, Rautionmaa sanoo.

Rautionmaan mukaan odotuksia heikommat luvut selittyvät ennen kaikkea Lemminkäisen odotettua heikommalla tulosperinnöllä.

– Varsinkin infrarakentamisessa Lemminkäisen projektikanta on ollut heikkokatteista. Lisäksi asuntorakentaminen on painottunut maakuntiin, Rautionmaa sanoo.

Rakennusala on hyvin syklistä. Nousut ja laskut ovat jyrkkiä. Uuden YIT:n taivalta ei helpota se, että uudisasuntokauppa on hidastunut tänä vuonna.

Lemminkäinen tarvitsi ostajan

Oliko fuusion ajoitus sitten huono? Se toteutettiin aivan suhdanteen huipulla.

Rautionmaan mielestä ajoitus oli onnistunut. Hän muistuttaa, että Lemminkäinen kävi jo kuilun partaalla. Vaikka se pääsi sieltä ylös, yhtiön edellytykset kasvaa olivat heikot. Lemminkäinen tarvitsi ostajan.

– Myös YIT tarvitsi fuusion. Taantuma oli ollut kova ja yhtiön velka oli suuri. YIT:llä oli ongelmia suhdannekestävyyden kanssa ja sen piti korjata tasettaan, Rautionmaa sanoo.

Lemminkäisen tase oli vahvempi ja sillä oli pääomakevyttä kassavirtaliiketoimintaa. Rautionmaa tulkitsee, että tämä oli tärkein syy sille, miksi rakennusliikkeet yhdistyivät.

Resurssit vaativiin projekteihin ovat olemassa

Yhdistynyt YIT on monella tapaa vahvempi yhtiö. Kaupungistumisen seurauksena monet projekteista ovat keskeisillä paikoilla kasvukeskusten ytimessä, jossa rakentaminen on hyvin kallista. YIT rakentaa muun muassa Helsingin Pasilaan Tripla-nimistä kompleksia, jossa on uusi juna-asema, kauppakeskus, hotelli sekä toimistotilaa ja asuntoja.

Rautionmaan mukaan yhdistynyt YIT on kiistaton pelaaja tässä markkinassa. Yhtiöllä on vaativiin projekteihin vaadittava liiketoimintamalli sekä resurssit.

Rautionmaan mielestä yhtiön tulosnäkymät ovat ensi vuodelle sen verran paremmat, että hän pitää yhtiön tämänhetkistä kurssia alhaisena.

– Mutta mitä tapahtuu vuonna 2020 ja sen jälkeen? Näkyvyys on heikko. Paljon riippuu maailman isosta kuvasta, euroalueen tulevaisuudesta ja korkotasosta, Rautionmaa sanoo.

Kiinnostaako Suomeen sijoittaminen? Tutustu Suomen laajimpaan kotimaisten sijoitustuotteiden tarjontaan.

OP sosiaalisessa mediassa