Veronpalautukset tulevat – näin ne kannattaa käyttää

Veronpalautuksia maksetaan heinäkuusta lähtien koko loppuvuoden ajan. Asiantuntija kertoo, kuinka ylimääräiset rahat kannattaa käyttää.

Jos maksoit viime vuonna liikaa veroja, saat tänä vuonna veronpalautuksia heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää, kuten ennen. Suurin osa veronpalautuksen saajista saa rahansa elokuussa tai syyskuussa. Maksupäivä määräytyy sen mukaan, milloin oma verotus päättyy. Veronpalautuksen määrän ja maksupäivän voi tarkistaa OmaVerosta.

Verohallinnon arvioiden mukaan elokuussa veronpalautuksia jaetaan yhteensä 900 miljoonaa euroa. Syyskuussa veronpalautuksia jaetaan yhteensä noin 500 miljoonaa euroa.

Aiemmin veronpalautukset kilahtivat tileille loppuvuodesta, ja rahat oli monesti tapana käyttää joululahjoihin. Nyt kun yhtä ilmeistä käyttökohdetta rahalle ei välttämättä ole, on erinomainen hetki kartuttaa puskurisäästöjä.

– Puskurissa on aina hyvä olla kolmen kuukauden palkkaa vastaava summa. Sen yli menevä summa on hyvä panna poikimaan eli hyödyntää korkoa korolle -ilmiö. Rahat kannattaa sijoittaa oman sijoittajaprofiilin mukaisesti, OP:n säästämisen ja sijoittamisen Product Owner Tiina Routamaa neuvoo.

Sijoittajaprofiilin avulla selvitetään, paljonko tuottoa haluat ja se, paljonko riskiä siedät.

Jos puskuria ei ole, veronpalautukset olisi hyvä siirtää erilliselle tilille yllättäviä menoja varten. Jos taas veronpalautukset ovat puhtaasti ylimääräistä rahaa, ja säästöjä on jo kertynyt riittävästi, rahat kannattaa sijoittaa oman sijoittajaprofiilin mukaisesti joko vakuutuskuoriin, rahastoihin tai suoriin osakkeisiin.

Harkitse näitä vaihtoehtoja

Veronpalautukset ovat henkilöä kohden yleensä joitakin satoja euroja.

– Pienemmät summat voi sijoittaa kerralla vaikka vain yhteen sijoituskohteeseen eikä ajallinen hajauttaminen ole välttämätöntä. Erityisesti suoria osakkeita kannattaa ostaa kerralla hieman isommalla summalla.

Suomalaiset vaikuttaisivat usein olevan maltillisia sijoittajia. Tällaisen profiilin sijoittajalle helpointa on valita OP:n vakuutussäästämisen tuotteista tai rahastovaihtoehdoista omaa profiiliaan vastaava kohde, jonne sijoittaa saamansa veronpalautukset.

Routamaa kehottaa kuitenkin harkitsemaan vaihtoehdoksi myös suoria osakesijoituksia, joihin liittyvä riski pienenee ajan kuluessa. Osakesijoituksiin tulisikin sitoutua pidemmäksi ajaksi, vähintään seitsemäksi vuodeksi.

– Osakesijoittaminen vaatii perehtymistä, mutta siitä voi saada kiinnostavan harrastuksen, kun valitsee omaa kiinnostusta vastaavia sijoituskohteita tai toimialoja analyytikoiden suosittelemista osakkeista. Vastuullinen sijoittaja voi löytää itsellensä helpoiten omaan arvomaailmaan sopivan kohteen osakerahastoista.

Lue seuraavaksi:

Varaudu yllättäviin tilanteisiin: Katso nyrkkisäännöt säästämiseen

OP sosiaalisessa mediassa