Verkkokaupan kasvu ja päivittäistavarakaupan kiristynyt hintakilpailu ovat näkyneet selvästi suomalaisille kuluttajille. Vaatteita ja muita käyttötavaroita myyvät kivijalkakaupat ja tavaratalot ovat kärsineet, kun Zalandon ja Amazonin kaltaiset ulkomaiset verkkojätit ovat vieneet yhä isomman osuuden markkinoista.

Poissa ovat Anttila ja Seppälä. Stockmann sulkee tavarataloja ja myy toimintojaan.

Ruokakaupan puolella Lidlin tulo Suomeen ja S-ryhmän aloittama halpuutuskampanja ovat kiristäneet hintakilpailua ja syöneet kaupan katteita usean vuoden ajan. Kaiken lisäksi Suomen talous ajautui finanssikriisin jälkeen monen vuoden taantumaan.

Miten Kesko on selvinnyt viime vuosien myllerryksessä?

Kesko panostaa laatuun

OP:n analyytikon Niclas Catanin mukaan Kesko on selvinnyt varsin hyvin sekä kaupan digitaalisesta murroksesta että kiristyneestä kilpailusta ruokakauppojen hyllyillä.

– Vaikka rautakauppa ja autokauppa ovat hyvin syklisiä, ruokakauppa on suhteellisen stabiili. Toki Keskonkin kannattavuus heikkeni hetkellisesti taantuman takia, kun työttömyys kasvoi ja ihmisten kulutusmahdollisuudet huononivat, mutta yhtiön liiketoiminta on taantumankestävää, Catani sanoo.

Catanin mukaan Kesko on valinnut päivittäistavarakaupassa strategiakseen panostaa laatuun, mikä tekee siitä taantuman aikaan kilpailijoitaan haavoittuvaisemman. Toisaalta ruoan hintojen lasku oli mahdollista raaka-aineiden halpenemisen vuoksi, mikä tarkoittaa sitä, etteivät katteet laskeneet samassa suhteessa kuin hinnat.

Ja nyt kun raaka-aineiden hinnat nousevat taas, se näkyy ajan myötä myös lopputuotteissa.

– Kuluttajakin on taas valmiimpi maksamaan ruoasta enemmän. Kaupan kannalta on hyvä, että hinnat nousevat, Catani sanoo.

Osake kallistunut paljon

Entä miltä tilanne näyttää sijoittajan kannalta? Catanin mukaan Kesko on ollut varsin hyvä sijoituskohde.

Keskon osake on kallistunut kolmessa vuodessa yli 40 prosenttia. Lisäksi yhtiö on ollut perinteisesti hyvä osingonmaksaja. Kesko on sopinut sijoittajalle, joka arvostaa tasaista kassavirtaa.

– Osinkonäkymät ovat edelleen hyvät ja yhtiön kurssikin on kehittynyt hyvin jo monta vuotta, Catani sanoo.

Kesko on tehnyt paljon yritysjärjestelyitä. Ne ovat Catanin mukaan olleet onnistuneita siinä mielessä, että Kesko on pyrkinyt luopumaan niistä toiminnoista, joissa verkkokaupan uhka on suurin ja keskittynyt niihin, joissa uhka on pienin, kuten ruokakauppaan tai autokauppaan.

Catani huomauttaa, että on aivan eri asia alkaa myydä vaatteita tai kirjoja verkossa kuin ruokaa, joka edellyttää logistiikkaa, kylmäketjua ja toimitusaikojen täsmällisyyttä aivan eri tavalla. Siinä missä vaatteista jo 10–15 prosenttia myydään verkossa, ruoasta Suomessa myydään verkon kautta vasta prosentin murto-osia.

Liikevoitto nousussa

Kesko ennustaa itse, että sekä sen jatkuvien toimintojen liikevaihto että vertailukelpoinen liikevoitto nousevat seuraavan vuoden aikana. Catanin mukaan arvio on uskottava.

Viimeaikaiset yritysostot kasvattavat automaattisesti Keskon liikevaihtoa ja aiempien yritysostojen integroinnin läpivienti lisää synergiaa, mikä puolestaan parantaa yhtiön kannattavuutta. Edellytykset hyvän tuloksen tekemiseen ovat paremmat.

Kaiken lisäksi Suomen talous kasvaa, työllisyys paranee ja kuluttajien luottamus on ennätyskorkealla. Korotkin ovat edelleen alhaalla. Suomalaisten mahdollisuudet kuluttaa ovat paremmat kuin vuosiin.

Tarkoittaako se hyvää joulusesonkia kaupan alalle? Ei välttämättä.

Catani huomauttaa, että tänä vuonna oli ennätyslämmin kesä, joka näyttää jatkuvan ennätyslämpöisenä syksynä. Se ei ole kaupan kannalta hyvä asia, koska syysvaatteiden kaltaiset sesonkituotteet eivät käy kaupaksi normaalisti.

– Ilman tätä kaupan näkymät olisivat loistavat, mutta nyt on tulossa poikkeukselliset suuret alennusmyynnit. Se tarkoittaa, että marginaalit ovat paineessa, mikä voi näkyä viimeisellä kvartaalilla, Catani sanoo.

Lisää analyysia OP sijoitustutkimuksen palvelussa. Osakesijoittamisen voit aloittaa op.fi:ssä, tutustu palveluumme.

Esittelemme kuukauden osake -artikkelisarjassa arvo-osakkeita. Jutuissa ei anneta sijoitussuosituksia, vaan jokainen osto- ja myyntipäätös täytyy sijoittajan harkita itse. Osakemarkkinoiden luonteen mukaisesti maltillisetkin yhtiön toiminnan tai toimintaympäristön muutokset tai osakemarkkinoiden yleiset vaihtelut voivat aiheuttaa tuntuvia kurssimuutoksia. Osakkeen arvon aiempi kehitys ei myöskään välttämättä ohjaa sen arvon tulevaa kehitystä.