Henri Parkkinen suosittelee aloittamaan lukemisen osavuosikatsauksen etusivulta.

– Sillä pääsee jo pitkälle. Etusivulla on tietoa yhtiön viimeisimmästä taloudellisesta kehityksestä sekä toimitusjohtajan kommentti siitä, mitä yhtiössä on tapahtunut. Jotkut yhtiöt kommentoivat etusivulla myös lähiaikojen näkymiä, hän sanoo.

Onko liikevaihto kasvanut?

Heti osavuosikatsauksen alussa esitellään myös keskeiset tunnusluvut, kuten liikevaihdon kehitys. Yhtiön tunnuslukuja verrataan edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan, mikä puolestaan kertoo sen, onko yhtiö onnistunut kasvattamaan esimerkiksi liikevaihtoaan.

Mitkä ovat näkymät?

Kun osavuosikatsausta lukee eteenpäin, sieltä pitäisi löytyä tietoa esimerkiksi valuuttakurssien vaikutuksesta yhtiön tulokseen, mikä on Parkkisen mukaan kiinnostavaa. Mitä yhtiö sanoo tästä asiasta?

– Lisäksi kiinnittäisin huomiota siihen, millä tavalla yhtiön kustannusympäristö on muuttunut, Parkkinen sanoo.

Ja lopuksi se ehkä kaikista tärkein: miten yhtiö kommentoi loppuvuoden näkymiä? Vaikka osavuosikatsauksissa katsotaan, miten yhtiöllä on tähän asti mennyt, eteenpäin katsominen on vähintään yhtä tärkeää.

Osavuosikatsaus on hyödyllistä luettavaa

Osavuosikatsaukset ovat tärkeä osa sijoittamista. Ne eivät kerro ainoastaan siitä, miten yhtiöllä on mennyt kuluneella katsauskaudella vaan myös siitä, mitä on tapahtunut taloudessa, yhtiön liiketoimintaympäristössä, kilpailutilanteessa tai investoinneissa.

Parkkinen suositteleekin kaikkia sijoittajia lukemaan osavuosikatsauksia – siitä riippumatta, onko oma sijoitushorisontti kolme kuukautta vai kymmenen vuotta.

– Osavuosikatsaukset auttavat sijoittajaa arvioimaan omaa sijoituskohdettaan. Tietoa saa toki muualtakin, mutta yhtiö kyllä tietää omista asioistaan parhaiten, hän sanoo.

Osavuosikatsaukset voivat olla hyödyllistä luettavaa jopa silloin, kun sijoittaja ei omista juuri sen yhtiön osakkeita. Parkkinen huomauttaa, että osavuosikatsaukset sisältävät paljon yleissivistävää tietoa siitä, miten taloudessa ja yhteiskunnassa ylipäänsä menee.

Ne voivat kertoa myös globaalista taloustilanteesta. Parkkinen muistuttaa, että suomalaisyhtiöistä esimerkiksi Kone on toiminut Kiinassa pitkään ja seurannut aitiopaikalta sitä, mitä maassa tapahtuu.

Maailma muuttuu nopeasti

Jonkun mielestä raportointi kerran vuodessa riittäisi. Parkkinen on kuitenkin sitä mieltä, että kolmen kuukauden välein annettavat osavuosikatsaukset ovat hyödyllisiä.

– Maailma muuttuu niin nopeasti, hän sanoo.

Aktiivinen sijoittaja voi valmistautua osavuosikauteen paitsi lukemalla edellisiä osavuosikatsauksia, myös tutustumalla markkinoiden tulosennusteisiin. Osavuosituloksen julkistamisen yhteydessä nähdään sitten, oliko tulos parempi vai heikompi kuin markkinoilla odotettiin.

Kaiken kaikkiaan osavuosikatsaus on hyödyllinen informaation lähde, jonka perusteella sijoittaja voi tehdä mahdollisia johtopäätöksiä – ostaa, myydä vai pitää?

Keskeiset tunnusluvut

  1. Liikevaihdon kasvu
  2. Kannattavuus, esimerkiksi käyttökatemarginaali tai liikevoittomarginaali
  3. P/E eli osakkeen hinta jaettuna osakekohtaisella tuloksella
  4. EV/EBITDA, joka kuvaa yrityksen velattoman markkina-arvon ja käyttökatteen suhdetta
  5. Osinkotuotto

Lähde: osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen

Tutustu OP:n tarjoamiin palveluihin osakesijoittajille

Lue lisää: 

Osavuosikatsaus: mikä se on ja miten sijoittajakin voi hyötyä siitä?