Henri Elo on kokenut sijoittaja ja sijoituskirjailija, joka näkee koronakriisissä myös uusia mahdollisuuksia.

– Ne sijoittajat, joilla on vakaa työ ja palkkatulo, voivat miettiä osakehintojen halvennuttua yhtiöitä, jotka ovat sijoittajan kannalta mielenkiintoisia pitkällä aikavälillä, mutta joiden hinta laskee hermostuneen markkinatunnelman vuoksi lyhyellä aikavälillä, Henri Elo sanoo.

Elon mukaan liiketoimintaa saa ostettua edullisemmin, kun horisonttiin nousee pilviä.

– Verkkoon pohjautuvat ansaintamallit saavat silloin tuulta alleen. Facebookin, Amazonin, Applen, Netflixin tai Googlen kaltaiset yhtiöt pärjäävät, koska niiden liiketoiminta ei ole riippuvaista paikasta tai ihmisten liikkumisesta, Elo toteaa.

Jotkut toimialat jopa hyötyvät koronakriisin aiheuttamista poikkeusoloista.

– Päivittäistavarakauppa ja lääkeyhtiöt ovat hyötyjien joukossa, kun mietitään eri toimialojen kiinnostavuutta sijoituskohteena. Toisaalta lyhyellä aikavälillä esimerkiksi yksityiset sairaalat menettävät asiakkaita, koska osa ihmisistä välttää operaatioita ja terveydenhoitopalvelujen käyttöä koronariskin ja karanteenin vuoksi.

Hajautettu salkku on tapa hallita riskiä

Elon mielestä koronakriisin aiheuttamat paniikkireaktiot sijoittajien keskuudessa vain vahvistavat näkemystä, että sijoittajan salkussa on hyvä olla erilaisia yhtiöitä eri toimialoilta. Silloin kriisit eivät hetkauta salkun yhtiöiden liiketoimintaa kokonaisuutena.

– Vaikka ravintolayhtiö kärsii, ruokakauppa hyrrää entistä paremmin. Osakesijoittajan kannattaa muistaa myös maantieteellinen hajautus sijoittamalla joko kansainvälisesti toimiviin pörssiyhtiöihin tai esimerkiksi rahastoihin.

Vaikka koronakriisi ei ole vaikuttanut Elon omaan sijoitusstrategiaan, paljastaa hän myyneensä maaliskuussa hieman osakkeita likviditeetin turvaamiseksi, ja kertoo olevansa sijoittajana hieman passiivisempi.

– Ylimääräisiä rahoja uusiin sijoituksiin ei nyt ole. Toisaalta aktiivinen salkun pyörittäminen lisää myös veroja ja kaupankäyntikustannuksia. Tilanteessa ei kannata panikoida eikä myöskään innostua liikaa. Katsotaan rauhassa, miten liike-elämä koronasta selviytyy ja mikä on ”uusi normaali". Yritykset ovat sopeutuvaisia.

Elo ennakoi, että koronakriisien aiheuttamat kurssiheilahdukset saavat sijoittajat arvioimaan jatkossa eri alojen epidemiakestävyyttä.

– Korona voi heijastua jatkossa paitsi matkailuun myös kiinteistömarkkinoihin ja liikkumiseen, koska etätyö kotoa käsin on tullut lukemattomille ihmisille ja yrityksille aiempaa tutummaksi.

Ostan huomisen liiketoimintaa, en pörssikurssia

Elo kuvailee itseään buy and hold -omistajaksi, joka ostaa huomisen liiketoimintaa, ei huomisen pörssikurssia.

– Osaketuotto syntyy yrityksen liiketoiminnassa. Onhan osaketuoton toinen komponentti eli osinko suoraan tuloksesta lähtöisin oleva erä.

Elon osakesalkku koostuu sataprosenttisesti Helsingin pörssin osakkeista.

– Salkussani on eri alojen tasaista rahavirtaa tekeviä kivijalkayhtiöitä, kuten Kone, Olvi tai Orion. Silloin tällöin etsin potentiaalisia pienempiä yhtiöitä, joilla voi olla saumaa kovempaan kasvuun ja arvonnousuun, jos kaikki menee maaliin.

Joskus sijoitusaihiot onnistuvat, toisinaan eivät.

– Kamux on esimerkki onnistumisesta, jos korona ei pysäytä käytettyjen autojen kauppaa. Lehto Groupissa kehitys on ollut heikompaa, koska yhtiö innostui investoimaan liikaa.

Lyhyen aikavälin sijoittamista Elo pitää enemmänkin nollasummapelinä.

– Jo parin kolmen vuoden aikajänteellä osaketuotto seuraa yleensä liiketoimintaa.

Konkarin neuvot aloittelevalle sijoittajalle

Elo innostui sijoitustoiminnasta jo lapsena.

– Haasteeni on ollut se, että olen innostunut yksittäisistä osakkeista muita enemmän. Kun on järkevässä mittakaavassa säästäväinen ja samalla analyyttinen, niin paatuneempikin oman polun kulkija oppii kyllä. Siinä olen onnistunut, että olen pitänyt salkussa pitkäjänteisesti monet menestyvät kivijalkayhtiöt, kuten aiemmin mainitsemani yhtiöt sekä Keskon ja Elisan.

Sijoitustoimintaa harkitsevan kannattaa Elon mielestä suosia hyvän markkina-aseman laatuyhtiöitä erilaisilta toimialoilta.

– Eli sellaisia yhtiöitä, joilla ei ole kannattavuusongelmaa, ja jotka jakavat säännöllistä osinkoa. Sähköisistä vuosikertomuksista, analyyseistä ja yhtiöiden sijoittajasivuilta näkee osingon ja avainlukujen kehityksen pidemmältä ajalta.

Osta sadesäällä, myy auringon paistaessa

Sijoittaminen on psykologista peliä, jossa ajoitus on tärkeä.

– Ostajalla on silloin parempi sää, kun aurinko ei paista täydeltä terältä. Eihän yritysostajakaan halua maksaa kilpailijasta huippuhintaa. Maukkain tilaisuus tulee, kun vihollinen kärsii ongelmasta ja on halvalla kaupan, hän sanoo.

Elo on julkaissut sijoittamisesta kaksi kirjaa, Tuoton arvoitus ratkeaa ja Jari Saarhelon kanssa kirjoitettu Osakesijoittajan maailmanvalloitus. Jälkimmäinen on laaja katsaus kotimaiseen ja kansainväliseen sijoituskenttään.

Lue myös:

Piensijoittajat vilkkaina - markkinatilanne on saanut ostajat liikkeelle

Blogi: Talous sakkaa, mutta osakkeet rokkaa

Onko sijoittajalle tarjolla ilmaisia lounaita? Ota uusi podcast kuunteluun!