Tänäkin vuonna moni nuori sai  joululahjaksi rahaa. Jos rahoille ei ole jo korvamerkittyä käyttökohdetta, hyvä idea on sijoittaa ne tulevaisuutta varten poikimaan.

Joululahjarahaa saattaa tulla esimerkiksi 50 euroa – jos rahaa saa usealta sukulaiselta, potti saattaa nousta 300 tai 500 euroon. Miten ne kannattaisi sijoittaa?

Joakim Reinius OP Varallisuudenhoidosta toteaa, että kohtuullisen pienelle summalle helpoin sijoituskohde on rahasto.

– Jos haluaa saada sijoitukselle tuottoa ja sijoitusaika on vähintään kaksi vuotta, se on järkevä ratkaisu. Rahastoissa saa yhdellä sijoituksella valmiiksi hajautuksen useaan kohteeseen, jolloin sijoituksen riski laskee, hän sanoo.

Reinius korostaa, että rahastosäästämisen aloittamiselle ei myöskään ole alarajaa.

– 50 eurolla tai vaikka pienemmilläkin summilla pääsee jo hyvin alkuun.

Sijoittajaprofiili ja -aika määrittävät rahastokohteen

Lahjarahan määrä kannattaa ottaa huomioon siinä, tekeekö kertasijoituksen vai jakaako potin eri osiin.

Esimerkiksi 50 euroa kannattaa sijoittaa kerralla. Monelle 500 euroa on jo sen verran iso summa, että se kannattaa siirtää rahastoon esimerkiksi kuukausittain 50 tai 100 euron osissa, Reinius neuvoo.

– Silloin sijoituksilleen saa myös ajallisen hajautuksen. Se pienentää riskiä sen suhteen, että tulisi ostaneeksi koko sijoitussummalla rahastoja juuri markkinoiden huipulla ennen niiden laskua.

Kannattaa myös muistaa, että kun säästöaika on pitkä, markkinoiden nousu- ja laskuhetkiä tulee olemaan monia. Markkinalaskuista ei kannata välittää, vaan muistaa, että säästöaika on monia vuosia.

Millaista rahastoa rahoilla kannattaisi sitten ostaa? Se riippuu Reiniuksen mukaan ennen kaikkea kahdesta tekijästä.

Ensimmäinen on oma sijoittajaprofiili eli se, kuinka paljon on valmis ottamaan sijoituksilleen riskiä. Suurempi riski mahdollistaa myös suuremman tuoton. Tärkeää on myös sijoitusaika, eli se, kuinka kauan rahaa voidaan pitää sijoituksissa, ennen kuin se tarvitaan käyttöön.

– Tietenkin on hyvä ottaa huomioon myös se, miten ison osan henkilön varallisuudesta sijoitettava summa muodostaa.

Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä

Jos on valmis sietämään riskiä ja haluaa hyvää tuottoa, kannattaa valita osakerahasto, Reinius toteaa.

Esimerkiksi maailmanlaajuisesti osakkeisiin sijoittava indeksirahasto on helppo ja kustannustehokas vaihtoehto. Indeksirahasto seuraa tiettyä osakeindeksiä, ja sijoittaa sen mukaisesti osakkeisiin.

– Vastuullisuutta korostavalle säästäjälle esimerkiksi OP Puhdas Vesi voi olla hyvä ratkaisu. Se sijoittaa nimensä mukaisesti puhtaan veden saatavuutta edistäviin yhtiöihin.

Alhaisen riskin säästäjille soveltuvat säästäjärahastot, kuten OP Maltillinen. Ne muodostuvat osakkeiden ja korkosijoitusten yhdistelmistä, jotka tarjoavat maltillista tuottoa.

Vastuullisuutta korostavalle varovaiselle säästäjälle hyvän vaihtoehdon tarjoaa esimerkiksi OP-Kestävä Maailma, joka painottaa sijoituksissaan kestävää kehitystä, sosiaalista hyvinvointia ja eettisiä näkökulmia.

Pitkän tähtäimen sijoittaminen kannattaa

Ennen sijoituspäätöksen tekemistä kannattaa miettiä myös omaa sijoitushorisonttiaan eli sitä, kuinka kauan rahoja on valmis pitämään kiinni sijoituksissa.

Osakerahastoissa rahaa olisi hyvä pitää vähintään viisi vuotta, Reinius suosittelee. Maltillisemman riskin rahastoissa hyvä sijoitusaika on jo kahdesta vuodesta eteenpäin.

– Jos tietää tarvitsevansa rahaa kahden vuoden sisällä, silloin kannattaa laittaa ne tilille odottamaan ja ottaa käyttöön Säästölipas. Sen avulla voi esimerkiksi korttimaksujen kautta säästää rahastoihin vähitellen.

Nimenomaan omasta asunnosta haaveilevalle myös ASP-tili voi olla hyvä sijoituskohde. ASP-tilin voi avata kuka tahansa 15-44-vuotias. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että alle 18-vuotias saa säästää tilille ainoastaan omalla työllään hankkimia rahoja.

Lahjarahojen sijoittaminen kannattaa, koska sijoitusten kautta pääsee nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä. Jos sijoituksen tuotto on esimerkiksi vuoden aikana viisi prosenttia, seuraavana vuonna tuottoa on kasvamassa entistä suurempi rahapotti.

– Ja mitä aikaisemmin aloittaa pitkäaikaisen säästämisen, sitä enemmän rahoilleen saa tuottoa, Reinius tiivistää.

Lue myös:

Miten päästä alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa? Kokeile aloittavalle sijoittajalle suunniteltua kalenteria

Säästäminen onnistuu myös epävarmoilla tuloilla – näin aloitat

OP:n rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

Artikkeli on julkaistu 19.12.2019 ja sitä on päivitetty 2.1.2023 ASP-tilin uudella ikämäärittelyllä.