Päivittyvä seuranta sijoittajalle: Katso tästä pandemian vaikutukset markkinoihin

Koronaviruspandemia vaikuttaa merkittävästi markkinoihin, talouteen ja ihmisten arkeen. Tästä artikkelista voit lukea OP:n asiantuntijoiden ajantasaisia nostoja ja analyysiä koronavirusepidemian vaikutuksista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Katso viimeisimmät analyysit myös Twitterissä @OPsijoittaminen.

Lisäksi kokoamme ajankohtaista tietoa Koronavirus ja sijoittaminen -sivulle op.fi:ssä.

9.4.

Hetkauttaako korona kiinteistömarkkinoita? Miten tilanteeseen reagoi OP:n kiinteistörahastot? Aiheen parissa asiantuntijamme Markku Mäkiaho. Katso webinaarin tallenne tästä.

9.4.

Markkinatunnelmat kehittyivät eilen aluksi alavireisesti, mutta kääntyivät päivän edetessä positiivisiksi kaksijakoisesta koronavirusuutisoinnista huolimatta. Markkinoita lämmitti tilanteen tasaantuminen koronaviruksen pahimmin runtelemissa maissa sekä suunnitelmat talouksien vähittäisestä avaamisesta ja markkinat jättivät tiedot Yhdysvaltojen tautipesäkkeiden (mm. New York) tilanteen heikkenemisestä omaan arvoonsa.

Yhdysvalloissa osakeindeksit kääntyivät tiistain mollivoittoisen menon jälkeen jälleen tuntuvaan nousuun ja pääosakeindeksit vahvistuivat 2,6-3,4 %. Kurssikehitystä tuki yleinen optimismi koronaviruksen vähittäistä selättämistä kohtaan, Fedin antamat vihjeet elvyttävän rahapolitiikkalinjan jatkumisesta sekä Demokraattien presidenttiehdokkaan Bernie Sandersin luopuminen kisasta. Euroopassa osakemarkkinat kehittyivät aluksi heikosti, mutta indeksit pinnistivät tiistain päätöstasoilleen Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden nousuavauksen tuoman vetoavun turvin.

Aasiassa kauppaa on käyty pääasiassa nousevin kurssein, vaikka selvät ajurit loistavat poissaolollaan. Osakefutuurit signaloivat Eurooppaan nousuavausta, mutta Yhdysvaltoihin vaakasuuntaista kehitystä ennen pääsiäiseen rauhoittumista.

8.4.

Riskitunnelma jatkoi eilen aluksi vahvistumistaan markkinoiden ottaessa aiempaa positiivisempaa kantaa koronaviruksen selättämiseen, mutta tunnelmat kääntyivät uudestaan varovaisemmiksi tuttujen pandemia- ja taloushuolien palattua jälleen valokeilaan. Koronavirusuutisointi jatkui kaksijakoisena, mutta tartuntamäärien kasvu näyttää taittuneen pahiten viruksen runtelemilla alueilla. Osakemarkkinoilla talousalueiden väliset erot muodostuivat suuriksi.

Euroopan osakemarkkinat jatkoivat toista päivää vahvassa lennossa virusoptimismin tukemana ja Stoxx Europe 600 -indeksi puski 1,8 %:n nousuun. Yhdysvalloissa osakeindeksit kirmasivat kaupankäynnin alussa vahvaan nousuun, mutta tunnelmat kääntyivät vähitellen happamiksi ja kaikki pääosakeindeksit laskivat lopulta hienoisesti riskien palauduttua sijoittajien mieliin.

Varovaisen tunnusteleva kaupankäynti on jatkunut Aasiassa ja paikalliset osakeindeksit ovat sahailleet ilman selvää suuntaa. Osakefutuurien perusteella Euroopan markkinat ovat avautumassa eilisten päätöstasojen tuntumaan, mutta Yhdysvaltoihin on luvassa maltillinen nousuavaus.

7.4.

Optimismi nostaa taas päätään! Markkinatunnelma vahvistui voimalla viikon aluksi koronavirustilanteessa nähtyjen varovaisen positiivisten signaalien ruokkiessa riskinottohalukkuutta. Merkit Italian, Espanjan ja New Yorkin koronavirustilanteen tasaantumisesta piristivät roimasti tunnelmia ja toivat uskoa paremmasta. Osakemarkkinoilla nähtiin laaja-alaisesti positiivista kehitystä ja erityisesti Yhdysvalloissa pääosakeindeksit intoutuivat todella voimakkaaseen reilun 7 %:n nousuun. Parhaassa vedossa olivat sykliset sektorit, jotka kuroivat näyttävästi umpeen maaliskuun laskuaan.

Eilinen optimismi ei ole enää jaksanut kantaa Aasian aamun kaupankäynnissä, vaikka osakeindeksit ovatkin olleet yhä lievässä myötätuulessa. Japanin osakeindeksien positiivinen avaus on sulanut lähes täydellisesti markkinoiden tasapainoillessa hallituksen ilmoittaman ennätysmäisen elvytyspaketin (988 mrd. dollaria) tuoman optimismin ja toisaalta koronaviruksesta johtuvan kansallisen hätätilanjulistuksen luomien huolien välillä.

Osakefutuurit viitoittavat Eurooppaan selvää nousuavausta eurooppalaisosakkeiden ottaessa kiinni Yhdysvaltojen illan nousupyrähdystä, mutta Yhdysvaltoihin tunnelmien tasaantumista. Päivän lopullinen kehitys määräytyy jälleen pitkälti koronavirusuutisten perusteella.

7.4.

Koronakriisi haastaa myös korkomarkkinoita. Markkinoiden myllerrys muodostuu kahdesta riskistä. Mitä ne ovat ja hinnoittelevatko korko-ja luottoriskimarkkinat ne missä määrin? OP Varainhoidon korkomarkkinakatsauksen käy läpi sijoitusjohtaja Tommi Kokkarinen. Katso video tästä.

6.4.

Viime viikon perjantaina riskitunnelma heikkeni markkinoiden kantaessa huolta Yhdysvaltojen työmarkkinoiden sekä koronavirustilanteen suunnasta. Perjantain aikana kuuluneet signaalit öljyntuottajamaiden halukkuudesta merkittäviin tuotannonleikkauksiin nostivat voimakkaasti öljynhintaa, mutta yleistä sentimenttiä öljymarkkinauutiset eivät enää jaksaneet tukea.

Osakemarkkinoilla viime viikko päättyi mollivoittoisissa tunnelmissa ja pääosakeindeksit niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin laskivat tuntuvasti (esim. S&P 500 -1,5 %). Viime viikko oli kokonaisuutena osakemarkkinoilla verrattain seesteinen, sillä viikkoliikkeet molemmilla talousalueilla jäivät aiempaa maltillisemmiksi. Osakkeet ovat löytäneet Aasian aamun kaupankäynnissä uutta puhtia Euroopan maiden (mm. Italian ja Espanjan) koronavirustilanteen osoitettua viikonlopun aikana selvempää tasaantumista ja Yhdysvaltojen viranomaisten vakuuteltua näköpiirissä olevaa virustilanteen helpottamista.

Osakefutuurit signaloivat länsimarkkinoille voimakasta nousuavausta koronavirustilanteessa näkyvien valonpilkahdusten luodessa optimismia.

3.4.

Missä tulevat rajat vastaan koronan vastaisessa taistelussa? Päähuomio kohdistuu edelleen koronaviruksen etenemiseen, koska se määrää, kuinka kauan taloudet pysyvät suljettuna. Keskuspankit pyrkivät auttamaan rahoitusmarkkinoita ja valtiot reaalitaloutta selviämään sulkujakson yli. Tämän tasapainon arvioinnista on sijoitusmarkkinoilla kyse.

Ensishokki on nyt ohi. Virus iskee kohta täydellä voimalla Yhdysvaltoihin. Koska Yhdysvallat on maailman suurin talous ja sen pääomamarkkinat ovat maailman syvimmät, globaalin talouden näkymät ratkeavat siellä.

Lue lisää: asiantuntijamme Jussi Hyöty analysoi miten markkinat etenevät seuraavat kolme vaihetta läpi.

3.4.

Markkinoiden tunnelma sahaili eilen hermostuneesti vilkkaassa uutisvirrassa ristikkäissuuntaisten ajurien puristuksissa. Päivä käynnistyi positiivisissa merkeissä markkinoiden toipuessa ilman selvää syytä keskiviikon heikkoudestaan. Tunnelmat happanivat kuitenkin nopeasti Yhdysvaltojen työmarkkinoilta kantautuneiden erittäin huolestuttavien signaalien johdosta. Viime viikolla saatu ennätysmäärä uusia työttömyyskorvaushakemuksia (3 307 000 kpl) oli paperia tämän viikon saatuun lukemaan (6 648 000 kpl). Huolestuttavista lukemista huolimatta Trumpin vihjailut Saudi-Arabian ja Venäjän öljynsodan aselevosta käänsivät tunnelmat jälleen vahvemmiksi markkinoiden nähdessä korkeamman öljynhinnan globaalin talouden kannalta positiivisena tekijänä. Trump siis puhui jälleen kerran pörssit nousuun.

Euroopan osakemarkkinat toipuivat voimakkaiden päivänsisäisten liikkeiden jälkeen pikku nousuun ja Stoxx Europe 600 -indeksi pinnisti 0,4 % plussalle. Yhdysvalloissa kaikki pääosakeindeksit nousivat tukevasti (1,7-2,3 %) ja erityisesti energiaosakkeet (+9,1 %) erottuivat edukseen. Osakemarkkinoiden ilottelu ei ole kestänyt pitkään, sillä Aasian osakeindeksit ovat antaneet hieman peräksi eilisiltä tasoilta koronavirustilanteen pysyessä edelleen tukevasti markkinoiden valokeilassa. Viikon viimeinen kaupankäyntipäivä on starttaamassa länsimarkkinoillakin varovaisissa merkeissä osakefutuurien ennakoidessa laskuavausta.

3.4.

Koronakriisi haastaa edelleen maailmanlaajuisesti. Onko pahin jo takana? Terveydellisesti ja taloudellisesti ei ole, mutta sijoitusmarkkinat katsovat jo eteenpäin ja mikä on polku tästä ulos. OP Varainhoidon osakemarkkinakatsauksen käy läpi sijoitusjohtaja Erkko Ryynänen. Katso video tästä.

2.4.

Riskitunnelma kääntyi eilen selvästi heikommaksi markkinoiden kantaessa huolta Yhdysvaltojen koronavirustilanteen synkkenemisestä. Tunnelmien happanemista ruokkivat erityisesti Trumpin varoittelut vaikeista lähiviikoista sekä Valkoisen talon selvästi pessimistisemmiksi muuttuneet ennusteet koronaviruksen vaikutuksista.

Osamarkkinat kääntyivät voimakkaaseen laskuun niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin pahenevan koronavirustilanteen saattelemana ja molempien talousalueiden osakeindeksien alkuviikon nousu pyyhkiytyi täysin pois. Yhdysvalloissa kaikki kolme pääosakeindeksiä laskivat tasaisesti 4,4 %:lla. Aasian aamun kaupankäynti on sujunut sahailevissa tunnelmissa selvien ajurien puuttuessa.

Länsimaiden osakefutuurit signaloivat toipumista eilisestä laskusta, vaikka negatiiviset koronavirusotsikot dominoivat uutisvirtaa. Futuurien nousun taustalla on Trumpin ilmaisema optimismi Saudi-Arabian ja Venäjän öljyn hintasodan nopeasta ratkeamisesta. Tunnelmat ovat kuitenkin edelleen niin hermostuneet, että nopeisiin markkinakäänteisiin on syytä varautua.

1.4.

Riskitunnelma kehittyi eilen vailla selvää suuntaa markkinoiden tasapainoillessa koronahuolien ja elvytysoptimismin ristiaallokossa. Koronakriisin painopiste on keskittymässä yhä voimakkaammin Yhdysvaltoihin, sillä osassa Euroopan maita epidemiatilanne on osoittanut jo varovaisia tasaantumisen merkkejä voimakkaista varotoimista johtuen.

Osakemarkkinoilla päättynyt kvartaali oli heikoin vuoden 1987 jälkeen ja osakeindeksit laskivat laaja-alaisesti. Osakemarkkinoiden kehitys jäi eilen kaksijakoiseksi eri talousalueilla, sillä Euroopan osakemarkkinat nousivat mukavasti osin Kiinan ennakoitua parempien talouslukujen tukemana, kun taas Yhdysvaltojen osakeindeksit laskivat koronahuolien painettua enemmän markkinoiden vaakakupissa.

Aasiassa osakeindeksit ovat jatkaneet kaksijakoista kehitystä tuoreiden ajurien loistaessa poissaolollaan. Osakefutuurien perusteella länsimarkkinat ovat avautumassa tuntuvaan laskuun koronavirushuolista voimistaessa jälleen otettaan.

31.3.

Pitkäaikaisen sijoittamisen kulmakivet tuovat säästäjälle ja sijoittajalle perspektiiviä. OP:n varallisuudenhoidon asiakkuuksista vastaava Kai Kalajainen havainnollistaa miten omaan sijoitussalkkuun ja -markkinoihin olisi hyvä suhtautua myllerryksen keskellä.

31.3.

Viikko käynnistyi hermostuneissa tunnelmissa, mutta kääntyi vähitellen positiivisemmaksi markkinoiden nähdessä hienoisia valonpilkahduksia synkässä koronavirustilanteessa. Tunnelmien vahvistumista ruokki osaltaan uutiset kehitteillä olevan koronavirusrokotteen etenemisestä sekä merkit viruksen rajaamistoimien tehosta. Markkinat iloitsivat edelleen viime viikoilla ilmoitetuista merkittävistä elvytystoimista.

Euroopan osakemarkkinat avasivat syvään laskuun, mutta kurssit toipuivat lopulta selvään nousuun lukuisista tulosvaroituksista huolimatta ja Euroopan seuratuin yleisindeksi, Stoxx Europe 600, päätyi 1,3 % plussalle. Yhdysvalloissa osakeindeksit etenivät vahvassa myötätuulessa ja S&P 500 avasi viikon 3,4 %:n nousussa. Aasian osakeindeksit ovat kehittyneet aamulla vailla selvää suuntaa, vaikka Kiinan ostopäällikköindeksit kertoivat selvästi ennakoitua räväkämmästä aktiviteetin toipumisesta.

Osakefutuurit maalailevat tasapaksua avausta länsimarkkinoille selvien uusien ajurien loistaessa poissaolollaan.

30.3.

Viime viikon perjantaina riskitunnelma muuttui uudestaan varovaisemmaksi markkinoiden käännettyä katseensa takaisin koronaviruksen voimakkaaseen leviämiseen sekä viruksen aiheuttamiin merkittäviin talousvaikutuksiin. Aiemmin viikon aikana positiivista tunnelmaa luoneet Yhdysvaltojen massiivinen elvytyspaketti sekä Fedin ilmoitus rajattomista valtionlainojen ja asuntovakuudellisten lainojen ostoista eivät jaksaneet enää tuoda vastavoimaa virushuolille.

Alkuviikon erittäin voimakkaan osakemarkkinarallin jälkeen sijoittajat ottivat varovaisemman kannan tulevaisuudennäkymiin ja pääosakeindeksit laskivat voimakkaasti niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Perjantain laskusta huolimatta viime viikko oli osakemarkkinoilla erittäin menestyksekäs ja esimerkiksi S&P 500 -indeksi kohosi viikon aikana peräti 10,4 %:lla eli voimakkainta tahtia maaliskuun 2009 jälkeen.

Aasian aamun kaupankäynnissä tunnelmat ovat olleet varovaisia virustilanteesta johtuen, mutta kurssilasku on jäänyt melko maltilliseksi. Öljy on jatkanut voimakkaassa laskussa Saudi-Arabian ja Venäjän osoitettua haluttomuutta erimielisyyksien sopimiseen ja Brent-tynnyrin hinta on painunut jo 23 dollarin tuntumaan. Osakefutuurien perusteella länsimarkkinat avaavat viikon pieneen nousuun, mutta heiluntaan on jälleen syytä varautua.

27.3.

Riskitunnelma jatkoi eilen vahvistumistaan Yhdysvaltojen merkittävän finanssielvytyksen ruokkiessa yhä markkinoiden optimismia. Huolet koronavirustilanteesta sekä Yhdysvaltojen työmarkkinoiden dramaattisesta käänteestä heikompaan jäivät täysin positiivisuuden jalkoihin. Osakemarkkinoilla nähtiin pitkästä aikaa kolmas perättäinen nousupäivä ja osakeindeksit ovat toipuneet voimalla maanantain pohjalukemistaan. Yhdysvalloissa kaikki kolme pääosakeindeksiä kirjasivat 5,6-6,4 %:n nousulukemat. Eilen pörssien sulkeudettua voitiin todeta seuraava: Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksissä nähtiin kovin kolmen päivän nousuputki (+17,6 %) sitten vuoden 1931 jälkeen. Mielenkiintoiseksi historiallisen nousurallin Yhdysvalloissa tekee se, että maa nousi eilen illalla koronatartunnoissa ykkössijalle ohi Kiinan (Worldometersin mukaan USA 85 604 tapausta, Kiina 81 340 tapausta).

Euroopan osakemarkkinoilla nousu jäi selvästi maltillisemmaksi, mutta indeksit kirivät kuitenkin laaja-alaisesti. Aasian osakemarkkinat ovat nousseet länsimarkkinoiden eilisen positiivisuuden vanavedessä, mutta tiedot Kiinan yritystulosten voimakkaasta laskusta sekä Japanin talousnäkymien synkkenemisestä ovat syöneet parhaan terän kurssiliikkeistä.

Osakefutuurien perusteella länsimarkkinat ovat vetämässä happea viime päivien nousurallin jälkeen ja markkinat ovat avautumassa ilman selvää suuntaa. Tilanteet elävät kuitenkin nopeasti ja päivän uutisvirta tulee määrittämään lopullisen kehityksen. Liikkeet ovat olleet viime aikoina rajuja ylös sekä varsinkin alas. Suunnasta ei voida olla varmoja, mutta kurssiheilunta jatkunee lähipäiväkin voimakkaana.

26.3.

Yhdysvalloista raportoitiin tänään markkinoiden seuraama työttömyyskorvaushakemuksien määrä. Markkinoiden odottama lukema oli 1,64 miljoonaa hakemusta. Vaikka hakemusten odotettu määrä oli kasvanut moninkertaisesti (edellisellä viikolla uusia hakemuksia oli vain 282 000 kappaletta), ylitti toteutunut määrä 3,28 miljoonaa uutta työttömyyskorvaushakemusta odotukset heittämällä. Tämän olisi luullut vaikuttavan negatiivisesti markkinaan, mutta USA:n osakeindeksit reagoivat tähän n. +2 % nousulla. Nyt kirjoituksen ajankohdassa torstai-iltapäivänä USA-indeksit ovat jo yli +3 %.

26.3.

Yleinen riskitunnelma jatkoi eilen vahvistumistaan Yhdysvaltojen merkittävän finanssielvytyksen piristäessä tunnelmia. Osakemarkkinoilla nähtiin toinen perättäinen nousupäivä, mutta kurssien päivänsisäinen sahailu oli hyvin voimakasta.

Euroopassa osakeindeksit painuivat voimakkaan nousuavauksen jälkeen hetkellisesti pakkaselle, mutta kaupankäynnin loppupuolen nykäisyn myötä osakeindeksit päätyivät kuitenkin mukavaan nousuun (esim. Stoxx Europe 600 + 3,1 %). Yhdysvalloissa nähtiin niin ikään suuria päivänsisäisiä liikkeitä markkinoiden tasapainoillessa elvytysoptimismin ja koronavirushuolien välillä. Osakeindeksien kehitys jäi epäyhtenäiseksi, sillä Dow Jones ja S&P 500 -indeksit jäivät plussalle, kun taas Nasdaq pakitti hienoisesti.

Tunnelmat ovat kääntyneet Aasian kaupankäynnissä varovaisemmiksi koronavirushuolien noustua jälleen pinnalle Singaporen erittäin heikkojen talouslukujen myötä ja esimerkiksi Nikkei on kääntynyt kahden erittäin vahvan nousupäivän jälkeen 4,5 %:n laskuun. Osakefutuurien perusteella Euroopan ja Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat avaamassa laskuun.

26.3.

OP-Rahastoyhtiön hallinnoimat rahastot osallistuvat tänäkin keväänä aktiivisesti suomalaisten yhtiöiden yhtiökokouksiin. Nyt koronaviruksen myötä, monet suomalaiset listayhtiöt ovat poikkeusolosuhteissa päätyneet siirtämään yhtiökokouksiaan myöhempään ajankohtaan. Yhtiökokouksiaan ovat siirtäneet mm. Fortum, Kesko, Kemira, Neste ja Outokumpu. Suomeen on vasta tuloillaan sähköinen yhtiökokousäänestys, joka mahdollistaisi äänestämisen yhtiökokouksissa etukäteen. Tänä keväänä tällaista sähköistä äänestystä ovat testaamassa mm. Nokian Renkaat ja Nokia. Osa yhtiöistä on tässä poikkeustilanteessa tarjonnut osakkeenomistajille mahdollisuutta valtuuttaa jonkun tunnetun lakitoimiston lakimies edustamaan osakkeenomistajia kokouksessa. Kun yksi henkilö edustaa kokouksessa suurta määrää sijoittajia, yhtiökokous luonnistuu hyvin pienellä määrällä osanottajia. Lue lisää yhtiökokousvaikuttamisesta op.fi:ssä

25.3.

Eilen tunnelmat vahvistuivat erittäin voimakkaasti markkinoiden saadessa nostetta valtioiden ja keskuspankkien tukitoimista. Suurin optimismi kumpusi Yhdysvaltojen hallinnon huhutusta massiivisesta tukipaketista, josta saatiinkin viimein vahvistus tänään aamulla.

Erittäin synkkää talouskuvaa maalanneet ostopäällikköindeksit, Yhdysvaltojen voimakkaasti kohonneet koronavirustartunnat, lukuisat tulosvaroitukset (mm. Facebook) sekä koko Intian asettaminen karanteeniin eivät häirinneet markkinarallia. Osakemarkkinoilla nähtiin erittäin voimakasta toipumista viime viikkojen laskusta, kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa pääosakeindeksit nousivat peräti 8-11,4 %:n tahdilla. Helsingin yleisindeksi nousi tukitoimiuutisten kirittämänä 6,39%. Yhdysvalloissa Dow Jones -indeksi teki kovimman päivänousun noin 90 vuoteen.

Positiivinen vire on levinnyt Aasian markkinoille, joskin Nikkeitä (+8 %) lukuun ottamatta nousu on jäänyt maltilliseksi. Osakefutuurien perusteella länsimarkkinoiden indeksit ovat avaamassa edelleen maltillisesti ylöspäin, mutta vahvistus Yhdysvaltojen elvytyspaketista ei ole tuonut enää selvää uutta piristysruisketta.

25.3.

Koronaviruspandemian vuoksi moni on pohtinut, miten yksittäiset sijoitustuotteet käyttäytyvät markkinoiden stressitilanteessa. Lue asiantuntijamme analyysi ETF:istä.

24.3.

Viikko käynnistyi jälleen hermostuneissa tunnelmissa ja epävarmuus jatkui keskuspankkien ja valtioiden uusista tukitoimista huolimatta. Markkinoiden huomio on edelleen täysin pahenevassa koronaviruspandemiassa, eikä Fedin eilinen ilmoitus rajattomista valtionlainojen sekä asuntovakuudellisten velkakirjojen ostoista jaksanut piristää tunnelmia kuin hetkellisesti. Saksa julkaisi eilen merkittävän taloudellisen tukipaketin, mutta Yhdysvaltojen hallinnon ajama massiivinen tukipaketti jumittaa yhä kongressissa. Trump uhosi viime yönä pitämässä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltojen vähentävän liikkumisrajoituksia 15 karanteenipäivän jälkeen. Hän korosti, ettei Yhdysvallat ole valmis kärsimään suojaustoimenpiteistä enemmän kuin itse taudista.

Euroopan osakemarkkinat avautuivat jyrkkään laskuun, mutta osakkeet kirivät hetkellisesti perjantain päätöstasojen tuntumaan Fedin uusien tukitoimien saattelemana. Ilo jäi kuitenkin vain hetkelliseksi ja Stoxx Europe 600 -indeksi painui uudestaan luisuun jääden lopulta 4,3 %:a pakkaselle. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi ei missään vaiheessa saanut tuulta purjeisiinsa, vaan indeksi heikkeni lähes 3 %:lla.

Tänään aamulla tunnelmat ovat osoittaneet tasaantumisen merkkejä Aasian kaupankäynnissä (mm. Nikkei +7,1 %) ja osakefutuurit signaloivat länsimarkkinoiden toipuvan eilisestä laskustaan. Orastavan optimismin taustalla ovat merkit Kiinan talouden yhä selvemmästä toipumisesta sekä länsimaiden käyttöön ottamat väkevämmät konstit viruksen etenemisen estämiseksi. Markkinatunnelma jatkuu yhä erittäin haavoittuvana ja markkinakäänteet vaihtelevat nopeasti.

23.3.

Koronaviruspandemia muistuttaa, että kiinteistömarkkinakaan ei ole yhteiskunnan ja talouden ilmiöille immuuni. Lue lisää blogistamme.

23.3.

Erittäin tapahtumarikas viime viikko päättyi kaksijakoisissa tunnelmissa. Markkinoiden fokus on edelleen tiukasti globaalisti leviävässä koronaviruksessa sekä päivä päivältä heikommalta näyttävässä talouskuvassa. Keskuspankkien ja hallitusten ilmoittamat elvytystoimet tasaavat kuitenkin hieman talousnäkymää ja tuovat siten markkinoille hetkellistä helpotusta.

Euroopassa osakemarkkinat pinnistivät perjantaina toista perättäistä päivää nousuun elvytystoiveiden saattelemana, vaikka voimakas nousuavaus sulikin kaupankäynnin loppupuolella. Yhdysvalloissa sen sijaan koronavirushuolet ottivat markkinoista yliotteen ja pääosakeindeksit päättivät viikon voimakkaalla 3,8-4,6 %:n laskulla. Viime viikko oli Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla synkin finanssikriisin jälkeen ja esimerkiksi S&P 500 -indeksi laski 15 %:lla. Markkinoiden kannalta huonoja uutisia saatiin tänään aamulla Yhdysvaltojen hallinnon epäonnistuttua sopimaan merkittävästä elvytyspaketista, jolla oli tarkoitus tukea koronaviruksen runtelemaa taloutta. Kiinan keskuspankin viesti maan nopeasta toipumisesta koronaviruksen aiheuttaman helmikuun täyspysähdyksen jälkeen on ohitettu täysin markkinoilla.

Aasian osakeindeksit ovat voimakkaassa laskussa synkän uutisvirran vetämänä ja osakefutuurit signaloivat jälleen hyytävää avausta länsimarkkinoille.

20.3.

Alkaako meno pörssissä jo tasaantumaan?

Erittäin voimakkaiden kurssiheilahtelujen värittämän alkuviikon jälkeen markkina osoitti eilen vihdoin vakautumisen merkkejä keskuspankkien merkittävien elvytystoimien johdosta. Uutiset EKP:n, Fedin ja Englannin keskuspankin tukitoimista otettiin markkinoilla positiivisesti vastaan, vaikka koronavirustilanne pysyykin edelleen hermoilun kohteena.

Osakkeiden voimakas myyntiaalto helpotti ja osakeindeksit toipuivat keskiviikon rymylaskustaan. Euroopassa osakeindeksit nousivat laajalla rintamalla ja Stoxx Europe 600 -indeksi päätyi 2,9 % plussalle. Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden nousu jäi maltilliseksi. Yhdysvaltojen viranomaiset vihjailivat eilen olevansa valmiita puuttumaan käynnissä olevaan öljyn hintasotaan, mikä siivitti Brent-tynnyrin hinnan 13 %:n nousuun 28 dollariin, vaikka Venäjä ilmoitti olevansa haluton tuotannonleikkauksiin.

Aasian aamun kaupankäynnissä osakkeet ovat olleet pääsääntöisesti hentoisessa nousussa, mutta tunnelmat jatkavat edelleen hermostuneina. Osakefutuurit lupailevat länsimarkkinoiden avautuvan selvään nousuun, mutta tilanteet elävät nyt nopeasti ja päivän uutisvirta määrittää lopullisen suunnan.

19.3.

Pörssikurssien romahtaminen koronaviruspandemian myötä huolestuttaa säästäjiä ja sijoittajia. Mitä nyt kannattaa tehdä? Asiantuntijamme neuvoo.

19.3.

Ailahtelevan alkuviikon jälkeen voimakas markkinoiden heiluminen jatkui koronavirushuolien sekä yhä synkemmäksi käyvän talouskuvan hallitessa mielialoja. Edes uutiset valtioiden ja keskuspankkien voimakkaista elvytystoimista eivät riittäneet tuomaan helpotusta ahdinkoon.

Tiistain nousun jälkeen osakeindeksit kääntyivät keskiviikkona niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin uudestaan voimakkaaseen laskuun. Euroopan pääindeksi, Stoxx Europe 600, laski 3,9 %:lla päätyen alimmilleen kesän 2013 jälkeen. Yhdysvaltojen pääosakeindeksit laskivat vielä reippaammalla 4,7-6,3 %:n tahdilla. Brent-tynnyrin hinta romahti eilen 8 %:lla 26 dollariin tuottajamaiden hintasodan ja katoavan kysynnän konkretisoituessa. Hapan tunnelma on jatkunut Aasian aamun kaupankäynnissä markkinoiden tuskaillessa koronavirustilannetta ja talousnäkymiin liittyvää epävarmuutta.

Euroopan keskuspankki päätti Lagarden johdolla 750 miljardin euron hätärahoituksesta euroalueelle. Elvytys on saanut nyt Lagarden kaudella jo uuden muodon ”There are no limits”, kun se oli edellisen EKP:n johtajan Draghin sanoin ”Whatever it takes”. Yöllä ilmoitettu merkittävä hätärahoitus koronaviruksen talousvaikutusten tasaamiseksi ja rahapolitiikan välittymisen varmistamiseksi ei ole kuitenkaan jaksanut piristää tunnelmia ja osakefutuurit maalavat osakkeiden alamäen jatkumista länsimarkkinoiden avautuessa myös tänään torstaina 19.3.

18.3.

Markkinoilla vallitsee voimakas stressitilanne. Onko tilanne pahempi kuin finanssikriisin yhteydessä? Ovatko julkistetut tukipaketit riittäviä?

Näkemyksemme käy läpi sijoitustoiminnasta vastaava johtaja Erkko Ryynänen sekä strategi Harri Kojonen. Katso tallenne OP Varainhoidon markkinanäkemys -webinaarista.

18.3.

Heiluva markkinakehitys jatkui edelleen ja markkinoiden pelkokerroin vahvistui eilen yhä voimistuneiden elvytystoiveiden saattelemana. Yhdysvaltojen hallinnon kerrotaan suunnittelevan huiman 1200 mrd. dollarin tukipakettia koronaviruksen runteleman talouden piristämiseksi ja hallinnon edustajat ovat ajaneet jopa suoran rahallisen tuen jakamisesta kotitalouksille eli ns. helikopterirahaa. Myös muut maat (esim. Espanja ja Iso-Britannia) julkaisivat merkittäviä taloudellisia tukitoimia, joilla tähdätään talousvireen tasaamiseen eli pidetään yritykset toimintakuntoisina ja kuluttajat ostovoimaisina.

18.3.

OP Marketsin markkinaekonomisti & strategi Jari Hännikäinen käy läpi korona-tilanteen viimeisimmät käänteet talouden kannalta. Katso aiemmat videot YouTube-kanavaltamme.

17.3.

Yhtiökokouksia siirretään nyt tiuhaan tahtiin kauemmas tulevaisuuteen. Muun muassa Fortum, Metso, Revenio Group, Valmet, Finnair, Caverion, Stockmann ja Cargotec ovat ilmoittaneet yhtiökokouksen siirtämisestä. Tämä asettaa myös osingon jakamisen vaakalaudalle, sillä yhtiökokous vahvistaa perinteisesti hallituksen tekemän osinkoesityksen. Koronaviruksen aiheuttama äkillinen markkinatilanteen muutos saa yhtiöt leikkaamaan tai kokonaan perumaan osinkoja, yhtiön oman toiminnan varmistamiseksi. Tämä tulee leimaamaan osinkokevättä 2020. Lue lisää blogistamme.

16.3.

Markkinat ovat vakavassa häiriötilassa. OP Varainhoidon kommentti ehti muuttua ennen julkaisua useasti, mikä kertoo paljon tämän hetkisistä markkinoista. Lue lisää täältä.

OP sosiaalisessa mediassa