Omia osakesijoituksia seurataan ja sijoituspäätöksiä tehdään yhä useammin puhelimella.

– Mobiilin käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti, koska se on niin kätevä tapa pysyä kartalla omista sijoituksista. Puhelin kulkee aina mukana, toteaa OP Marketsin asiantuntija Joona Heinola.

Esimerkiksi OP-mobiilin käyttäjistä noin neljäsosa on käyttänyt myös sen osakesijoittamisen palveluita. Yli 90 prosenttia niistä, jotka käyttävät OP-mobiilissa sijoittamisen palveluita, käyttävät niitä viikoittain.

Sijoitustyökalujen siirtyminen mobiiliin heijastelee suurempaa trendiä, jossa yhä useampia palveluita käytetään suoraan oman älypuhelimen kautta. Myös pankkipalveluissa verkkokäynnit vähenevät ja mobiilikäynnit lisääntyvät.

Puhelinsovelluksen yksinkertaisuus kiinnostaa

Heinola uskoo, että sijoittajia mobiilipalvelussa houkuttaa ennen kaikkea yksinkertaisuus.

– Aivan kaikkia ominaisuuksia ei löydy, mutta juuri sen takia mobiilipalvelu on helppokäyttöinen. Tärkeimmät jutut ovat kuitenkin monelle omien sijoitusten seuraaminen ja toimeksiantojen tekeminen.

OP-mobiilissa voi käyttää lähes kaikkia samoja osakesijoittamisen työkaluja kuin OP:n verkkopalvelussa. Jos asiakas on esimerkiksi ottanut käyttöön reaaliaikaiset uutiset ja markkinainformaation, ne näkyvät myös puhelinsovelluksessa.

– Sieltä näkee myös muun varallisuuden, esimerkiksi ETF:t ja rahastot. Itse olen tilannut myös OP Analyysin joka aamu tuottaman Aamukatsauksen. On mukava tietää, että se kilahtaa puhelimeeni aina suurin piirtein kymmenen maissa aamulla, Heinola kertoo.

Heinolan arvion mukaan OP-mobiilissa seurataan eniten omaa osakesalkkua. Myös OP:n tarjoama seurantalista on osoittautunut suosituksi.

– Jos ei halua katsoa läpi koko pörssilistaa, voi räätälöidä itselleen sopivan koonnin sellaisista osakkeista, joita haluaa seurata. Lisäksi jokaisesta osakkeesta voi halutessaan luoda erillisen hälytyksen silloin, kun kurssi saavuttaa tietyn arvon tai muuttuu yli 3 prosenttia suuntaansa.

Mobiilin nousu voi lisätä kaupankäyntiä

Lähes puolet OP-mobiilin käyttäjistä vierailee palvelussa useasti saman päivän aikana. Muuttaako mobiilin nousu keskivertosijoittajan käyttäytymistä?

– Arvioni on, että kun sijoitusten seuraaminen helpottuu, se voi potentiaalisesti lisätä aktiivisuutta ja kaupankäyntiä. Paljon riippuu tietenkin myös siitä, miten aktiivinen tai passiivinen oma sijoitussuunnitelma on, Heinola pohtii.

Puhelimen kautta kurssitilanne on helppo vilkaista vaikka kesälomareissun aikana. Heinolan mukaan se voi olla järkevää ainakin muutamassa tilanteessa.

– Jos tapahtuu jotain todella yllättävää, kuten pamahtaa kauppasodassa uusia tulleja, niiden vaikutukset omiin sijoituskohteisiin voi olla ihan hyvä tarkastaa. Riippuu tietenkin jälleen siitä, ostaako osakkeita pitkälle aikavälille vai hakeeko lyhyen aikavälin voittoja.

Myös merkintäoikeusantia kannattaa pitää silmällä. Silloin osakkeenomistaja saa yhtiön osakkeisiin yleensä merkintäoikeuksia, joihin pitää reagoida tietyn ajan sisällä joko merkitsemällä osakkeet itselle tai myymällä merkintäoikeudet eteenpäin.

– Ja jos yhtiö ostetaan pois pörssistä, siitä tulee ostotarjous, johon on hyvä reagoida. Toki myös pörssi reagoi yleensä tilanteeseen, Heinola toteaa.

Hänen yleinen neuvonsa on kuitenkin olla miettimättä lomalla liikaa sijoituksia.

– Silloin on muutenkin pörssissä rauhallisempaa. Kannattaa siis nauttia täysillä kesästä!

Tutustu OP-mobiiliin ja sen tarjoamiin palveluihin.

Lue vinkkejä sijoittamisen aloittamisesta