Kasvun vuosi: kuuma kesä ja joukkorahoitus nostivat Jymy-jäätelön ennätyslukemiin

Suomisen Maidon joukkorahoituskierroksesta on ehtinyt kulua vuosi. Se on ollut kasvun ja kehittymisen aikaa: kasvu on ollut kaksinumeroista, yrityksen kannattavuus on parantunut ja kesä rikkoi myyntiennätykset.

Jymy-jäätelöistä tunnettu Suomisen Maito oli ensimmäinen yritys, joka osallistui OP:n järjestämälle joukkorahoituskierrokselle. Yritys lähti hakemaan joukkorahoituksella vähintään 200 000:a euroa, jolla se voisi kiihdyttää yrityksen kasvua.

Tämä lukema ylittyi kirkkaasti, ja yritys keräsi reilut 400 000 euroa. Samalla se sai 400 uutta osakasta. Tuliko suosio yllätyksenä, toimitusjohtaja Horst Neumann?

– Toivoimme ja odotimme sitä. Joukkorahoitus meni aivan erinomaisesti siltä kannalta. Mukaan tuli hyvin monenlaisia sijoittajia: ammattisijoittajia ja tietyillä osuuksilla ja erilaisilla motiiveilla ihan tavallisia ihmisiä. Se antoi meille hyvän mahdollisuuden toteuttaa suunnitelmat.

Tavoitteena oli lähteä vahvistamaan vientiä, hankkia uutta kalustoa ja kehittää toimintaa eteenpäin. Tässä olemme onnistuneet, Neumann kertoo.

– Kuten oli suunnitelmassakin, koneita on ostettu lisää ja uusittu. Tämä taas on johtanut siihen, että olemme pystyneet kokeilemaan aivan uusia juttuja. Tekeminen on ollut helpompaa ja kannattavampaa.

Vegaanisia ja maitopohjaisia uutuuksia lanseerattiin keväällä kuusi kappaletta.

– Niistä on selvästi pidetty ja uutuudet asettuivat myydyimpien listalla kärkisijoille. Tuotekehitystä jatketaan koko ajan.

Vuosi onkin ollut Neumannin mukaan kaikin puolin erittäin hyvä ja kiireinen. Työntekijöitä on tullut pari lisää ja tuotantokapasiteettia on otettu enemmän käyttöön.

– Liikevaihto on kasvanut selvästi ja kasvu on ollut kaksinumeroista prosenttilukemaa. Kannattavuuskin on parantunut uusien laitteiden myötä.

Kylmästä lämpimään

Viime kesä nosti yrityksen tuotannon uusiin lukemiin, sillä kuuma kesä sai jäätelöt liikkumaan kauppojen laareista vauhdilla eteenpäin.

– Aloitimme vuonna 2014, ja meitä seurasi kaksi kylmintä kesää 50 vuoteen. Nyt kesä oli kuumin sataan vuoteen. Ero on ollut melko suuri. Rikoimme kesällä myyntiennätyksiä joka kuukausi.

Kesän kuumuus näkyi niin Euroopassa kuin Aasiassa, ja jäätelön kysyntä kipusi korkealle. Tämä vauhditti myös yrityksen vientiä. Tärkeä vuoden aikana toteutunut saavutus oli viennin käynnistyminen Japaniin.

– Viennin puolella on tapahtunut hyviä asioita. Saimme avattua viennin Japaniin. Myös Ruotsiin veimme ihan mukavan määrän ja Saksan toiminta jatkui, sinne meillä oli jo entuudestaan vientiä.

Yksi merkittävistä kasvuaskelissa oli myös kahvilan avaaminen ulkomaille. Kesäkuussa toimintansa aloitti Tokiossa yhteistyössä maahantuojan kanssa toteutettu ensimmäisen Jymy Ice Cream Cafe -kahvila.

– Se on ollut meille hieno juttu ja myynyt todella hyvin, Neumann kertoo.

Parhaillaan työn alla on laajentaa saatavuutta ja tunnettuutta Japanissa.

– Tässä on kolme kiinnostavaa ja työntäyteistä markkinaa. Esimerkiksi Japanin vuotuiset jäätelömarkkinat ovat kolmen miljardin arvoiset. Pieni niche-osuuskin on meille kiinnostava. Sitä saa työstää pitkään.

Tokioon avattu Jymy Ice Cream Cafe -kahvila on saanut Horst Neumannin mukaan hyvän alun. Kuva: Suomisen Maito

Omistuspohja laajeni kerralla

Suomessa yritys sai joukkorahoituksen kautta toivomaansa näkyvyyttä, ja Jymy tuli tunnetummaksi. Joukkorahoituksen myötä yhtiö sai 400 uutta osakasta.

Neumann arvioi, että tämä on osaltaan osoitus siitä, että ilman lisäaineita ja kemikaalijäämiä toimiva luomutuotanto tosiaan kiinnostaa kuluttajia ja sijoittajia.

– Luomutuotteiden prosentuaalinen kasvu markkinassa on ilahduttavia kaksinumeroisia lukuja joka vuosi. Lisää työtä luomun etujen tunnetuksi tekemiseen kuitenkin tarvitaan.

Jymy on arvopohjainen brändi, jonka toiminta perustuu siihen, että viljelijää, maata ja kuluttajaa arvostetaan. Se seuraa luomukriteereitä tarkasti:

– Luomu on kontrolloitu kansainvälinen laatujärjestelmä, jossa tuotteiden ja raaka-aineiden alkuperä jäljitetään ja sisältöä valvotaan jatkuvasti. Siksi siitä puuttuu kokonaan kemiallinen kuorma, jota esiintyy yleisesti tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa.

Omistuspohjan laajenemisen jälkeenkin päätäntävalta yhtiön tulevaisuudesta on säilynyt yrityksen toimivalla johdolla, mutta asiakkaita ja osakkaita kuunnellaan koko ajan tarkalla korvalla.

– Muutoksia on tehty, muttei kuitenkaan niin isoja, että ne olisivat muuttaneet koko yrityksen tapaa toimia. Tietenkin olemme nyt isommalla porukalla liikkeellä. Kehitämme kommunikointia johdon ja osakkaiden välillä.

Kasvun seuraavat askeleet ovat jo selvillä: ensi vuonna luvassa on uusia konsepteja, tuotekehitys jatkuu vahvana ja kannattavuutta nostetaan entisestään. Asemaa vientimaissa aiotaan vahvistaa.

Yrityksen omavaraisuus on vahvistunut joukkorahoituksella toteutettujen toimien myötä. Neumann arvioi, että joukkorahoitus voisi olla myös jatkossakin varteenotettava muoto kerätä pääomaa kasvua varten, jos seuraava kasvuaskel vaatisi sitä.

Seuraava suuri investointitarve ei vielä ole tiedossa, vaan toistaiseksi jo toteutunut joukkorahoitus kantaa yritystä eteenpäin tulevaisuuteen.

OP sosiaalisessa mediassa