High yield -lainamarkkinan käsikirjoitus: osa 2

op.media
op.media

op.media
op.media

Kirjoitin maaliskuun alussa Oscareiden jaon aikaan eurooppalaisen high yield markkinan käsikirjoituksen ensimmäisen version. Tuolloin rakensin tarinan lähinnä neljään elementtiin, joista kolme kuului pääjuoneen ja yksi sivujuoneen. Markkinan arvostuksen totesin olevan vaativan, lainojen antaessa keskimäärin ainoastaan noin 3.5%:n tuoton. Toiseksi tapahtumaksi kirjoitin valtionlainakorkojen nousun, joka veroittaisi erityisesti high yield -markkinan korkoherkintä osaa eli BB luokitettuja lainoja. Kolmantena ikään kuin sivujuonena pääjuonen rinnalla olivat yksittäiset yhtiötapahtumat, jotka tuovat tarinaan ”actionia”. Neljäntenä elementtinä ja tarinan päähenkilönä oli Euroopan Keskuspankki, jonka päätökset kesän aikana muodostavat tarinan kliimaksin.

Markkina näyttää toistaiseksi seuranneen tuolloista käsikirjoitustani. Eurooppalaisen high yield -markkinan tuotto on noussut noin 4%: iin, mutta se on edelleen historiallisesti alhainen. Valtionlainojen korot ovat nousseet kevään aikana lähinnä USA:ssa, sen sijaan Euroopassa markkinakorot ovat pysyneet paikoillaan. BB sektori on jäänyt tuotossa koko markkinaan verrattuna.

Yhtiökohtaiset tapahtumat ovat puolestaan tuoneet vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Valitettavasti nämä ovat pääasiassa olleet negatiivisia uutisia romahduttaen lainojen arvostuksia. Kevään aikana lähes joka päivä on markkinalle putkahtanut yksittäinen uutinen jonka seurauksena kyseisen yhtiön lainojen arvot ovat laskeneet 5-10%. Nämä romahdukset kertovat arvostusten vaativan korkeasta tasosta, jotka eivät kestä huonoja uutisia. Monet viime vuoden huumassa tuodut ehdoiltaan ja lähtökohdiltaan heikot lainat ovat pinteessä. Vuoroveden laskiessa paljastuu, kuka on alasti uimassa.

Tarinan kohokohta on vielä edessä. Euroopan Keskuspankin odotetaan kesällä kertovan aikeistaan mittavan yrityslainaosto-ohjelmansa jatkosta. Olennaista markkinalle on kuinka hyvin keskuspankki manageeraa ostojen mahdollisen pienentämisen aiheuttamatta turbulenssia. Sijoittajat ovat vähitellen alkaneet jo varautua tähän. Paluu omiin omaisuusluokkiin on alkanut. Tänä vuonna uusissa HY-emissioissa on ollut selvästi vähemmän sijoittajia, mikä kielii IG sijoittajien poisjäännistä. Mielestäni juuri paremmin luokitetut BB lainat ovat pahimman korjauksen kohteena, jos EKP poistuu yrityslainamarkkinalta.

Käsikirjoitukseen on syytä lisätä uusi uhkaavan oloinen sivujuoni. Italiaan muodostettava uusi popularistinen hallitus on leipää ja sirkushuveja sisältävällä politiikallaan aiheuttamassa epävarmuutta pääomamarkkinalla. Tämä koskee merkittävästi eurooppalaista high yield – markkinaa, josta peräti 16% on italialaisia yrityksiä. Joukossa on erityisesti paikallisia pankkeja, jotka lähtökohtaisesti ovat huonossa kunnossa mittavien ongelmaluottojensa kanssa.

Ennusmerkit hiostavalle kesälle eivät koske pelkästään pohjolan rantoja vaan myös koko eurooppalaista high yield -markkinaa. Salkunhoidossa on syytä nyt viimeistään rakentaa suojia helteisten kesäpäivien varalle.

Kirjoittaja Tapio Jokisaari toimii salkunhoitajana OP Yrityslaina ja OP High Yield -rahastoissa.

OP sosiaalisessa mediassa