Viisi sijoitusaiheista kirjavinkkiä, viisi blogia ja viisi podcastia. Asiantuntijamme keräsi yhteen lähteitä, joiden avulla voit löytää tietoa sijoittamisen alkumetreille.

Klassikkokirjat toimivat aina

Lois P. Frankel: Kiltti tyttö ei rikastu: 69 tapaa pysyä köyhänä (Talentum 2005)

Kansanomainen kirja on moderni klassikko. Nimestään huolimatta se sopii kaikille sukupuolille, avaa kiinnostavia näkökulmia ja antaa konkreettisia työkaluja talouden hallintaan.

Teos ei opasta tai käske, vaan selittää perusteellisesti, miksi kannattaa pitää raha-asioistaan huolta, säästää ja sijoittaa. Kirjan tehtävät auttavat hahmottamaan kokonaisvaltaisesti omaa talouttaan ja vaurastumaan. Teos on aloittelijalle loistava valinta, mutta talouseksperttikin saa siitä paljon irti.

Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin? (Alma Talent 1972)

Suomenkielinen perusteos antaa lukijalle ymmärrettävällä tavalla kokonaiskuvan sijoittamisesta pörssiosakkeisiin. Kirja tarjoaa lukijalle esimerkiksi erilaisia sijoitusstrategioita, jotka auttavat löytämään itselleen parhaan tavan osallistua markkinoille. Tästä ”pörssiraamatusta” ilmestyi tänä vuonna 17. painos.

Teos ei vaadi lukijalta valtavaa pohjatietoa, sillä se selittää kaikki perusasiat. Toisaalta perusteellisuus saattaa tuntua aloittelijasta hieman raskaalta. Onneksi kirjaa ei tarvitse ahmaista kerralla. Kokemattoman sijoittajan kannattaa lähestyä teosta selailemalla ja tarttua siihen, mikä eniten kiinnostaa.

Burton Malkiel: Sattuman kauppaa Wall Streetillä (Talentum 2007)

Tässä opuksessa sijoittamiseen suhtaudutaan jopa filosofisesti. Kirjassa esitetään kovaa kritiikkiä osakevalintaa kohtaan, mikä on kiehtova ja melko harvinainen näkökulma sijoituskirjallisuudessa. Englanninkielinen alkuperäisteos on julkaistu 1970-luvulla.

Kirja toimii parhaiten niille, jotka hieman ymmärtävät osakesijoittamista, mutta toisaalta lukijan ei tarvitse olla kauppakorkeakoulun käynyt. Teoksen pääteesi on se, että osakepoiminta millä tahansa metodilla johtaa huonoihin lopputuloksiin. Suurimmalle osalle sijoittajista osta ja pidä - taktiikka on paras vaihtoehto. Olennaista on sijoitusten hajauttaminen erilaisiin kohteisiin ajallisesti ja maantieteellisesti.

Muita sijoituskirjoja

Aloittelevalle sijoittajalle löytyy myös uutta kotimaista kirjallisuutta, kuten Merja Mähkän Sijoittajaksi 7 päivässä (Alma Talent 2019) tai Mika Hyttisen Vaurastu kuin Warren Buffett (Alma Talent 2014).

Alkuun kotimaisilla blogeilla

Suomenkielisiä talous- ja sijoitusaiheisia blogeja on kymmeniä. Toiset sopivat vasta-alkajalle, osa taas kokeneelle pörssihaille. Jeremiasmakkonen.fi-blogilta löytyy esimerkiksi Sijoittaminen for Dummies -sarja, joka sopii erinomaisesti aloittelijalle.

Monet suomenkieliset talousblogit ovat helposti lähestyttäviä ja muistuttavat self help -kirjallisuutta. Ne eivät keskity ainoastaan sijoittamiseen, vaan kokonaisvaltaisesti talouden suunnitteluun ja hoitoon, kuten Omavaraisuushaaste. Arkisten blogien valtti on se, että ne saattavat madaltaa varovaisenkin halua kokeilla osakesijoittamista.

Suomenkielisten blogien huono puoli on usein se, että ne keskittyvät analysoimaan Helsingin pörssiin listautuneita yhtiöitä. Fiksu sijoittaja ymmärtää, että maailman suurimmissa pörsseissä tapahtuvat liikkeet ovat merkityksellisempiä.

Ammattimainen sijoittaja voi kehittää osaamistaan seuraamalla kansainvälisiä blogeja. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset yhtiöt Investorjunkie, OneGuard tai BlackRock  tarjoavat kiinnostavaa sisältöä kokeneelle sijoittajalle.

Podcastit ovat helppo tapa oppia

Sijoitusaiheisista podcasteista on mainittava ensimmäiseksi OP:n oma Sijoittajan lounas. Podcastissa vierailevat sijoitusalan asiantuntijat keskustelevat finanssimaailman ajankohtaisista trendeistä ja ilmiöistä ymmärrettävästi. Sijoittajan lounas sopii kaiken tasoisille harrastajille.

Mimmit sijoittaa -yhteisön podcast on viihdyttävä, mutta myös asiantunteva. Inflaatiota, eli rahan ostovoiman heikentymistä, käsittelevä jakso saa erityiskiitoksen. Mimmit sijoittaa on erinomainen podcast esimerkiksi nuorelle aikuiselle ja korkeakouluopiskelijalle.

Suosittu podcast on myös Rahapodi. Sekin sopii hyvin harrastajalle, mutta kokeneelle sijoittajalle se saattaa tuntua liian viihteelliseltä. Aktiiviharrastaja voi kokeilla esimerkiksi englanninkielisiä Invested tai We Study Billionaires -podcasteja.

Juttua varten on haastateltu Tiina Routamaata, joka on säästämisen ja sijoittamisen palveluvastaava OP:n konttoriliiketoiminnassa.

Haluatko aloittaa säästämisen ja sijoittamisen? Vinkkisivumme kertoo, miten pääset alkuun. 

Lue myös: 

Miten aloittaa sijoittaminen?