Taloyhtiön yhteistilat helpottavat naapureihin tutustumista, sanoo 27-vuotias Tiia Sillanpää.

Sillanpää asuu yhdessä puolisonsa ja heidän alle vuoden ikäisen tiibetinspanielinsa kanssa Oulun Lipporannassa, jossa toteutuu Kotikatu365-konsepti. Käytännössä palveluihin kuuluu erilaisia yhteiskäyttövälineitä ja -tiloja sekä terveys- ja hyvinvointipalveluita.

Yhteisöllisen asumisen konseptin kehittäneen Health City Finland Oy:n toimitusjohtaja Jari-Pekka Kelhä kertoo, että palveluita muokataan asukkaiden toiveita kuunnellen.

– Palvelu on kuin alusta, joka palvelee käyttäjäänsä tämän tarpeiden mukaan, Kelhä sanoo.

Esimerkiksi taloustikkaat, jatkojohdot ja työkalut voi olla hankala säilyttää kerrostaloasunnoissa, mutta yhteisissä varasto- ja säilytystiloissa ne ovat pieni riesa.

Yhteinen vierashuone on iso apu

Lipporannassa asukkailla on käytössä juhlatila, kokoustila, saunatilat, aula- ja oleskelutila, kirjasto, olohuone ja tv-tila, lasten leikkihuone, kuntosali sekä vierashuone.

Yhteiset oleskelutilat ovat kovassa käytössä. Tiia Sillanpää kertoo esimerkiksi lukevansa taloyhtiön yhteiset sanomalehdet niissä. Myös kuntosalia hän käyttää aktiivisesti.

Lisäksi vierashuone on osoittautunut hyödylliseksi, kun omasta asunnosta loppuu tila.

– En ole kotoisin Oulusta, ja kun minulla käy vieraita, he viipyvät yleensä pidemmän aikaa. On hyvä, että vierashuoneen saa helposti varattua, köyliöläislähtöinen Sillanpää sanoo.

Yhteisessä olohuoneessa voi katsoa televisiota naapureiden kanssa.

Verkkoyhteydestä aftereille ja yksinoloon

Verkossa toimivan palveluportaalin avulla Lipporannan asukkaat voivat olla yhteydessä toisiin talon asukkaisiin. Yhdessä he pitävät muun muassa käsityökerhoa ja järjestävät peli-iltoja. Sillanpää on organisoinut after work -tapahtuman talon nuorille aikuisille.

Sillanpään mielestä Lipporannassa puitteet ovat kunnossa, mutta hän kaipaa lisää ihmisiä osallistumaan yhteisölliseen toimintaan. Toisaalta Sillanpää korostaa, että yksinoloon on myös Lipporannassa mahdollisuus.

– Täällä pystyy myös sulkeutumaan omaan tilaansa, ei koko ajan tarvitse olla sosiaalinen.

Sillanpää kuitenkin arvioi, että Lipporannan kaltaisiin yhteisöihin hakeutuu usein ihmisiä, jotka haluavat tavata ja tutustua muihin ihmisiin.

– On itsestään selvää, että hississä ja pihalla tervehditään naapuria.

Edullinen investointi

Lipporannassa yhteiskäyttötilat ja -välineet maksavat 15 euroa kuukaudessa asunnolta. Sillanpään mielestä se on edullinen hinta kaikista palveluista.

– Paljon turhemmistakin asioista tulee maksettu 15 euroa kuukaudessa, Sillanpää sanoo.

Toimitusjohtaja Kelhän mukaan asumisen trendit ovat vähitellen muuttuneet.

– Ihmiset panostavat asumiseen, ja he haluavat myös rahalleen vastinetta. Se on luonnollinen kehityskulku.

Kelhä uskoo, että yhteisöllinen asuminen lisääntyy tulevaisuudessa. Siitä on ollut merkkejä ilmassa jo noin vuosikymmenen.

Health City Finland Oy erottuu palvelukonseptillaan alan muista toimijoista, ja Kelhän mielestä varsinaista kilpailua ei ole.

Asuntobisnes ei ole pikajuoksua, vaan asiat etenevät hitaasti. Lipporanta Oulussa oli yhtiön ensimmäinen kohde, mutta liiketoiminnan kasvaminen vaatii kärsivällisyyttä.

– Kaavoitus- ja rakennustyöt vievät aikaa. Ainakin kolme vuotta suunnittelun alkamisesta kestää siihen, että asunnossa palaa valo, Kelhä arvioi.

Sopii seurankipeille

Sillanpää löysi puolisonsa kanssa asunnon sattumalta Lipporannasta pari vuotta sitten, ja he muuttivat siihen heti talon valmistuttua. Asunnon sijainti, koko ja hinta vaikuttivat ensisijaisesti ostopäätökseen, mutta myös yhteistiloilla oli vaikutusta.

Sillanpää suosittelee yhteisöllisiä asumisratkaisuja niille, jotka yksinkertaisesti kaipaavat seuraa. Yhteisissä tiloissa voi tavata ihmisiä helposti ja naapurisuhteista voi tulla läheiset.

– Olemme löytäneet ystäviä täältä. En usko, että se olisi onnistunut ilman tätä yhteisöllisen asumisen konseptia, Sillanpää toteaa.

Lipporannan kokous- ja juhlatilasta voi helposti muokata itselleen sopivan.