Virpi Rantala ajatteli aiemmin niin kuin moni muukin: säästäminen ja sijoittaminen ei ole minua varten, koska ylimääräistä rahaa ei ole. Rahasta ja kulutustottumuksista puhuminen hävetti Rantalaa.

– Tiesin, että en käytä rahaa järkevästi. Rahat olivat aina loppu. Jouduin jättämään asioita tekemättä sen takia, koska minulla ei ollut rahaa. Hävetti, että olen aikuinen, enkä osaa käyttää rahaa.

Rantala on keskituloinen ja työskentelee asiantuntijatehtävissä.

– Esimieheni kysyi jatkuvasti, että milloin sä Virpi aloitat sijoittamisen ja säästämisen. Nämä keskustelut tuntuivat kiusallisilta. En puhunut rahasta muiden kuin sellaisten ihmisten kanssa, joiden tiesin käyttävän rahaa samalla tavalla kuin minä.

Esimiehen toistuvat kysymykset saivat Rantalan kuitenkin pohtimaan rahankäyttöään.

– Mietin, miksi en osaa hoitaa raha-asioitani, vaikka töissä hoidan paljon vaikeampia asioita vaikeuksitta.

”Ei tarvitse olla matikkanero, jotta voi sijoittaa”

Rahaan liittyy paljon uskomuksia ja tunteita. Moni ajattelee, että normaalituloinen ei pysty säästämään tai sijoittamaan, se on rikkaille. Näin Rantalakin ajatteli, mutta päätti siitä huolimatta ottaa asiasta selvää.

– Luin paljon aihetta käsittelevää kirjallisuutta ja kuuntelin podcasteja. Vähitellen hälveni se ajatus, että pitäisi olla rikas matikkanero, jotta voi sijoittaa. Oivalsin, että säästäminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja säästämisen voi aloittaa pienillä kuukausierillä.

Rantala oli kokeillut säästämistä ennenkin, mutta se oli sujunut yhtä hyvin kuin jojo-laihduttaminen – säästetyt rahat paloivat korkojen kera. Kuten mikä tahansa elämänmuutos, myös kulutustottumuksien muuttaminen vaatii kärsivällisyyttä. Liian isoja muutoksia ei kannata tehdä kerralla. Pienet valinnat muodostavat yhdessä ison kokonaisuuden.

– Aiemmin tein säästökuureja. Päätin, että nyt en saa ostaa kolmeen kuukauteen mitään. Yritin silloin säästää negatiivisuuden kautta. Nyt käänsin ajatteluni toisinpäin miettimällä, mitä säästäminen mahdollistaa, Rantala sanoo.

”Harkitsen jokaista yli 10 euron ostosta yön yli”

Toisenlainen lähestymistapa mahdollisti muutoksen. Rantala kirjasi ylös kaikki menot ja havaitsi, että suurin rahareikä oli ruokakauppalaskut. Hänellä oli tapana kokeilla erilaisia tuotteita ja ostella mielihalujen mukaan. Tästä syntyi myös paljon ruokahävikkiä.

– Ryhdyin suunnittelemaan ruokaostokseni ja käymään kerran viikossa ruokakaupassa. Tästä muutoksesta syntyivät suurimmat säästöt. Peruin lehtitilaukset ja vähensin ravintoloissa ja kahvioloissa käyntiä, Rantala luettelee säästökohteita.

Rantala pohti ostokäyttäytymistään. Ostaminen oli hänelle tapa. Hän saattoi ostaa milloin mistäkin syystä. Joskus palkitakseen itseään esimerkiksi rankan työviikon päätteeksi.

Sitten Rantala keksi itselleen säännön, jonka avulla ostaminen väheni.

– Sovin itseni kanssa, että yli 10 euron ostosta ei saa tehdä harkitsematta ensin yön yli. Opin tämän myötä tunnistamaan ne tilanteet, milloin teki mieli ostaa. Huomasin, että ostamisesta tuleva hyvä olo kestää vain lyhyen aikaa.

Ostamisesta saatavan nautinnon tilalle tuli tyytyväisyys kerrytetyistä säästöistä ja järkevistä valinnoista.

– Nyt nautin siitä, että saan käyttää tuotteita, jotka kestävät pitkään. Ympäristöasiat tulivat minulle tärkeämmiksi.

”Rahastot tuovat turvallisuuden tunnetta”

Kulutustottumusten muuttamisen jälkeen Rantala havaitsi, että rahaa jää säästöön laitettavaksi. Hän aloitti sijoittamisen laitamalla joka kuukausi 50 euroa rahastoon.

– Laadin itselleni sijoitusstrategian, jota olen noudattanut. Kirjasin siihen, että hajautan säästöjäni eri rahastoihin ja säästän eläkepäiviä varten. En hermostu lyhyen aikavälin pörssien heilahteluista, sillä pörssikurssit heilahtelevat aina.

Tällä hetkellä Rantala sijoittaa joka kuukausi 150 euroa, jotka hän hajauttaa kolmeen eri rahastoon. Lisäksi hän siirtää säästötileilleen 200–500 euroa kuukaudessa.

– Ennen ajattelin, että omistusasunto on taloudellinen turvani, mutta mitä jos sairastun tai jään työttömäksi ja joudun myymään asuntoni. Nyt rahastot ja säästöt tuovat minulle turvaa.

Uuden elämäntyylin myötä luottokorttikierre on historiaa. Nykyään Rantala käyttää luottokorttia vain satunnaisesti ja kuittaa laskun viimeistään seuraavana eräpäivänä pois. Hän on myös onnistunut vuodessa kerryttämään 4 000 euron puskurisäästöt rahastosijoitusten lisäksi.

Tutustu seuraavaksi:

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Lue myös, miten OP:n talousvalmentaja vastaa lukijoiden kysymyksiin rahasta. 

Millainen rahasto sopisi sinulle? Tutustu rahastovaihtoehtoihin!

Kuinka paljon voisit säästää kuukaudessa? Kokeile laskurin avulla

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 31.2.2020.