Viimeistä kertaa suuria veronpalautuksia – kuinka 500, 1 000 tai 2 500 euron palautus on fiksua käyttää?

Veronpalautuksia jaetaan tänä vuonna 2,9 miljardia euroa. Mihin veronpalautukset kannattaa käyttää? OP:n Katja Taponen kertoo.

Tänä vuonna veronpalautuksia maksetaan 3,6 miljoonalle suomalaiselle yhteensä 2,9 miljardin euron edestä. Tämä on 12,5 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Tileille veronpalautukset saapuvat 11.12.

Suuret veronpalautukset ovat jäämässä tämän vuoden jälkeen historiaan, koska verotus uudistuu ensi vuonna.

Monelle suomalaiselle joulun alla tilille ilmestyvät palautukset ovat tähän asti olleet tapa toteuttaa joulun hankintoja ja järjestelyjä.

– Aika paljon veronpalautukset menevät hankintoihin: ostetaan joululahjoja tai muuten tehdään hankintoja. Se on ollut suomalainen perinne, mutta nyt tilanne on muuttumassa, kertoo säästämisestä ja sijoittamisesta vastaava johtaja Katja Taponen OP:lta.

Vaikka veronpalautukset saattavat usein mennä suoraan kulutukseen, Taponen kannustaa myös säästämään – jos ei koko summaa, niin ainakin osan siitä. Taponen kertoo, miten saatavan veronpalautuksen suuruus vaikuttaa siihen, mitä sillä kannattaa tehdä.

Palautuksia 500 euroa

Aivan aluksi kannattaa huolehtia siitä, että on kerryttänyt itselleen kolmen kuukauden menoja vastaavan summan. Jos se ei vielä ole kasassa, on järkevää siirtää 500 euron veronpalautus tähän tarkoitukseen varattuun puskurirahastoon erilliselle tilille.

– Jos se löytyy, lähtisin sijoittamaan veronpalautukset.

Puskuri auttaa selviämään elämän yllätyksistä. Tänä vuonna reilut 634 000 suomalaista joutuu maksamaan jäännösveroa eli mätkyjä noin 1,2 miljardin euron edestä. Keskimäärin yksittäinen henkilö maksaa jäännösveroa reilut 1 800 euroa.

– Kun on vuoden aikana laittanut rahoja syrjään ja kenties hakenut niille tuottoa sinä aikana, rahat ovat jo valmiina ja niillä voi maksaa mätkyt.

Tilillä oleva puskuriraha auttaa varautumaan myös muihin elämän yllätyksiin.

500 eurolla voi myös ostaa osakkeita, mutta sillä ei vielä saa riittävää hajautusta. Taposen mukaa helpointa voikin olla sijoittaa summa rahastoon. Ennen sijoituspäästöstä mietitään, mikä rahasto sopii itselle parhaiten: ovatko indeksirahastot hyvä vaihtoehto, vai kannattaisiko sittenkin sijoittaa johonkin maltillisempaan vaihtoehtoon?

– Ja jos on lapsia, haluaako heille aloittaa säästämisen? Tämä summa voi olla siihen hyvä alku. Tai onko niin, että itselle haluaa säästää johonkin? Kun aloittaa sijoittamisen, vaikka ihan pienellä summalla, niin kiinnostus yleensä kasvaa samalla ja säännöllisestä sijoittamisesta tulee hyvä tapa.

Samalla tulee seuranneeksi talouden tapahtumia ihan eri silmällä.

Palautuksia 1 000 euroa

Kun palautuksia saa tuhat euroa, voi summan käyttää hyvin suoriin osakeostoihin. Sillä saa hankittua jopa muutamaa yhtiötä. Sekään ei tuo vielä kattavaa hajautusta, mutta toisaalta summa voi toimia lähtölaukauksena pitkäaikaiselle osakesijoittamiselle ja säästämiselle.

– Osakesijoittaminen vaatii aina enemmän perehtymistä, varsinkin alkuvaiheessa ei välttämättä ole niin paljon tietoa ja yhtiön valinnan suhteen joutuu tekemään töitä sekä ratkaisemaan, minkä yhtiön hyvään tulevaisuuteen uskoo.

Entä kannattaisiko veronpalautusten saajan kuitenkin jäädä odottelemaan vuoden vaihtumisen yli, että kurssit jatkaisivat laskuaan ja sijoittaja pääsisi nauttimaan niin sanotuista alennusmyynneistä? Taposen mukaan ei.

– Tutkimusten mukaan on liki mahdotonta tietää, milloin on paras hetki tehdä ostoksia. Kaikkein järkevin vaihtoehto on luottaa ajalliseen hajautukseen. Vaikka pienemmissä erissä joka kuukausi merkitä rahastoa tai ostaa osakkeita. Emme kuitenkaan tiedä varmuudella, milloin kurssit lähtevät laskuun tai nousuun. On vaikea osua oikeaan hetkeen.

Taponen on työssään huomannut, että viime vuosien aikana suomalaisten sijoitustaidot ovat ottaneet harppauksen eteenpäin. Esimerkiksi tänä syksynä kurssien laskiessa sijoittajat pysyivät vahvasti sijoitusmarkkinoilla.

– Lokakuussa kurssien korjausliikkeen aikaan asiakkaamme tekivät 50 prosenttia enemmän osakeostoja kuin myyntejä. Moni hyödynsi laskevat kurssit oston paikkana.

Palautuksia 2 500 euroa

Tällä summalla saa jo mukavasti tuettua ja kasvatettua omaa sijoitussalkkua tai rahasto-omistuksia. Suurempi summa tuo myös mahdollisuuden ajalliseen hajauttamiseen.

Taponen muistuttaa, että sijoitukset vaativat aina sitoutumista.

– Sijoittaminen on pitkän aikavälin tekemistä. Liikkeellä ei kannata olla muutaman vuoden tähtäimellä, jos sijoittaa osakerahastoihin tai suoriin osakkeisiin. Pitää tiedostaa, että sijoitusaika on mieluusti vähintään seitsemän vuotta. Tästä syystä on hyvä sijoittaa sellaisia varoja, jotka voivat olla pitkään kiinni.

Säästä joulurahat ennakkoon

Jatkossa ei ole enää mahdollista kerryttää vastaavia suuria summia nostamalla veroprosenttinsa tarkoituksella korkeammalle kuin tarvitsisi.

Jos tietää, että jouluna rahaa kuluu tavallista enemmän, kannattaa Taposen mukaan tehdä uudenvuodenlupaus säännöllisestä säästämisestä. Silloin itsellä on varoja, joita voi käyttää myös kesken vuoden, jos tulee yllättäviä menoja, eikä tarvitse turvautua esimerkiksi lainan ottamiseen.

– Fiksua on aina aloittaa säästäminen. Jos sitä ei vielä ole aloittanut, voi päättää, että säästää vähintään viisi prosenttia palkasta, jos se on suinkin mahdollista, eivätkä kaikki rahat mene tiukasta elämäntilanteesta selviytymiseen. Ja jatkaa tätä kuukaudesta toiseen.

Näin ensi vuodellekin on hankittu tarvittavat rahat joulukauden hankintoihin – ja siinä samalla mahdollisesti muitakin pidemmän tähtäimen säästöjä ja sijoituksia.

Lue myös:

Reaaliaikainen verotus tulee käyttöön asteittain 1.1.2019 alkaen – mitä tämä tarkoittaa palkansaajalle ja miten käy veronpalautuksille?

Verokortti uudistuu 2019 – kaikille palkkatuloille sama ennakonpidätysprosentti

Aloita säästäminen op.fi:ssä. Tutustu rahastoihin ja osakesijoittamisen palveluihin.

OP sosiaalisessa mediassa