Verokortti vuonna 2019

  1. Kaikille palkkatuloillesi on vuoden 2019 alusta sama ennakonpidätysprosentti ja verokortti. Sivutulon verokorttia tai eri työnantajille laskettua veroprosenttia ei enää ole. Verokortti myös näyttää erilaiselta kuin ennen.
  2. Sinun ei enää tarvitse antaa työnantajalle alkuperäistä verokorttia. Kopion esittäminen riittää.
  3. Verokortissa ei ole mahdollisuutta valita kuukausitulorajaa: siinä on yksi tuloraja koko vuoden palkkatuloille. Jos vuosituloraja ylittyy, työnantaja tekee ennakonpidätyksen lisäprosentin mukaan.
  4. Saat joulu-tammikuussa automaattisesti postitse verokortin vuodelle 2019. Jos tiedot ovat ajan tasalla, esitä verokortti työnantajalle. Verokortin päätösosa sekä alkuperäinen verokortti jäävät sinulle. Verokortti tulee voimaan 1.2.2019. Osa työnantajista saa veroprosentit sähköisesti suoraan Verohallinnolta. Tarkista käytäntö työantajaltasi. Eläkeyhtiöt ja Kela saavat verokortin tiedot automaattisesti kuten ennenkin.

Muista tuloraja ja muutosverokortti

Seuraa, ettei verokortissa määritelty vuosituloraja ylity. Erityisesti jos teet töitä usealle eri työnantajalle vuoden aikana, tässä pitää olla tarkkana. Mikäli arvio vuoden kokonaistulosta muuttuu selvästi, tee muutosverokortti OmaVero-palvelussa. Se korvaa entisen Verokortti verkossa -palvelun 9.11.2018 alkaen.

Kirjaudu OmaVero-palveluun verkkopankkitunnuksilla ja tulosta muutosverokortti tai tallenna se pdf-muodossa. Muutosverokortin saa tilattua edelleen myös puhelimitse.

Voit hakea OmaVero-palvelusta 9.11.2018 alkaen muutosverokorttia myös loppuvuodelle 2018. Se voi kannattaa esimerkiksi silloin, kun olet teetättänyt kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä ja haluat pienemmän veroprosentin loppuvuodeksi. Veroprosenttilaskuri kertoo, onko muutosveroprosentin hakeminen tarpeen.

Joulukuun puolivälistä alkaen pääset tekemään muutosverokortin vuodelle 2019. Vaikka tekisit muutosverokortin OmaVero-palvelussa, saat silti joulu-tammikuussa postitse verokortin entiseen tapaan. Revi se ja laita paperiroskikseen – palvelussa tekemäsi muutosverokortti korvaa sen.

Nuoret saavat automaattisesti ensimmäinen verokorttinsa postitse sinä vuonna, jona täyttävät 16 vuotta. Sen jälkeen vanhempi voi hakea alaikäiselle lapselleen muutosverokorttia OmaVero-palvelussa. Mikäli lapsi tarvitsee verokorttia jo nuorempana, sitä voi pyytää puhelimitse numerosta 029 497 000.

Vuoden 2018 verotuksen tietojen täydentäminen

Vuonna 2019 hoidat OmaVero-palvelussa jo suurimman osan veroasioistasi. Voit esimerkiksi täydentää ennen paperisen veroehdotuksen saamista vuoden 2018 verotukseen liittyviä tietoja, kuten matkakulu- ja kotitalousvähennykset. Näin veroilmoitus, jonka saat postitse, on heti oikein.

Näet veronpalautuksen ja jäännösveron maksutiedot ja ilmoitat tilinumeron veronpalautusta varten.

Varainsiirtoveron ja kiinteistöveron maksat myöhemmin tulevaisuudessa suoraan OmaVero-palvelussa. Mikäli olet tilannut laskut näistä veroista verkkopankkisi, se asia ei muutu, vaan voit edelleen maksaa laskut myös sitä kautta.

Verottaja luopuu paperipostista vaiheittain

Jos et enää halua paperipostia verottajalta, ota käyttöösi sähköinen asiointi osoitteessa suomi.fi/viestit. Tarvitset sitä varten verkkopankkitunnukset.

Sähköisen asiointipalvelun käyttöönoton jälkeen saat sähköpostiisi ja Suomi.fi-viesteihin ilmoituksen, kun OmaVerossa on uutta tietoa omista veroasioista, esimerkiksi verokortti tai veroilmoitus.

Vuodenvaihteessa lähetettävät verokortit tulevat vielä kaikille postitse, ja kevään 2019 jälkeenkin Verohallinto lähettää paperipostia asioista, joita ei voi vielä hoitaa OmaVerossa. Esimerkiksi kaikki kiinteistöveropäätökset tulevat keväällä 2019 koteihin paperisina.

Lähivuosina Verohallinto lakkaa lähettämästä paperipostia niille suomalaisille, jotka ovat ottaneet sähköisen viranomaisasioinnin käyttöön osoitteessa suomi.fi/viestit. Halutessaan Verohallinnolta voi kuitenkin edelleen saada paperipostia.

Jutun asiantuntijat: Suvi Kumpulainen ja Nilla Hietamäki, Verohallinto