50- ja 60-luvun kuviollinen keramiikka pitää pintansa

Kotimaisissa astioissa himoituimpia ovat isojen, tuttujen tehtaiden kuten Arabian, Nuutajärven, Iittalan ja Riihimäen tehtaiden astiat. Keräilijöiden kestosuosikkeja ovat 1950-1970-lukujen koristeelliset Arabian keramiikka-astiat, joiden iloisen värikkäät kuviot suunnittelivat tehtaan omat koristesuunnittelijat Raija Uosikkinen, Esteri Tomula ja Gunvor Olin-Grönqvist.

Suosikkisarjoja ovat muun muassa Valencia, Emilia, Pomona, Pastoraali sekä Kaj Franckin muotoilema pelkistetty ja monikäyttöinen Kilta-sarja (nykyisin Teema-sarja).

Viime aikoina kiinnostus on herännyt myös rouheampaa ja käsin valmistettua keramiikkaa kohtaan. Arabian Ruska-sarjaa, dreijattuja esineitä tai Pentikin alkuaikojen pilkullisia astioita, kuten Halla- ja Hiisi –sarjaa katetaan jälleen ruokapöytiin.

Viherbuumi nosti vanhat kukkaruukut suosioon

Uusi, ehkä hieman yllättävä keräilykohde, on Arabian 1960-1970-luvulla tuotannossa olleet kukkaruukut, erityisesti Richard Lindhin suunnittelemat kovafajanssista valmistetut lieriömäiset SN1-sarjan ruukut (1964).

Viime vuosien vahva viherbuumi on nostanut myös muut vanhat, kauniit vihertuotteet suosioon. Kukkaruukkujen rinnalla esimerkiksi menneiden vuosikymmenten amppelit, kastelukannut ja kasvitelineet ovat suosittuja.

Tunnetut muotoilijanimet jyräävät lasissa

Lasiesineistä parhaiten vintage-liikkeissä ja netin myyntipalstoilla myyvät edelleen ”muotoilun kultakauden” eli 50-60-luvun nimekkäimpien suunnittelijoiden, kuten Kaj Franckin, Timo Sarpanevan, Oiva Toikan ja Tapio Wirkkalan lasiesineet.

Niiden rinnalla viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet Riihimäen Lasin värikkäät retrohenkiset tuotteet kuten Helena Tynellin Aurinkopullot ja Pala-, Kaappikello- ja Piironki-maljakot, sekä Nanny Stillin puristelasi, kuten Grapponia-sarja.

Myös hiotut kristalliesineet ovat vähitellen tekemässä paluuta kattauksiin. Niitä suositaan erityisesti jouluna ja merkkipäivinä, sillä ne tuovat ripauksen säihkettä juhlapöytään. Kristalleissa tarjonta on runsasta, siksi hinnat ovat vielä edulliset.

Keräilijät ovat vähitellen löytäneet myös pienempien kotimaisten keramiikka- ja lasitehtaiden tuotannon. Näihin kuuluvat esimerkiksi Kupittaan Saven, sekä Kumelan ja Humppilan tuotokset. Erityisesti niiden 50- ja 60-luvun tuotteet kiinnostavat.

Värikkäät purkit, padat ja kattilat

Keramiikka- ja lasiasioiden lisäksi kaappien perukoilta kannattaa laittaa talteen arkisempia esineitä: vanhoja emalikattiloita, valurautapatoja, peltisiä purkkeja ja tarjottimia. Niiden joukossa saattaa olla keräilijöiden havittelemia Finelin kattiloita ja kahvipannuja. Tai vaikkapa Antti Nurmesniemen muotoilema klassikko, Pehtoori-pannu. Korkeimmat hinnat maksetaan värikkäistä, kuviollisista ja täysin ehjäkuntoisista emalitavaroista.

Myös vanhat, 1960-luvun valurautapadat ovat jälleen ajankohtaisia, sillä pataruuat ovat trendikkäitä ruokamaailmassa. Halutuimpia malleja ovat Rosenlewin ja Högforsin 1960-luvun padat, joita oli suunnittelemassa Timo Sarpaneva ja Antti Nurmesniemi.

Kovimmat hinnat peltipurkeissa maksetaan 1920-1930-luvun Hangon keksi- ja lakritsipurkeista, sekä Fazerin ja Hellaksen vanhoista makeispurkeista. Myös iloisen värisille vanhoille kahvipurkeille sekä Aarikan 60- ja 70-luvun peltipurkeille on kysyntää.