Oliko tämäkin asia paremmin silloin ennen vanhaan? Sileä ja kaunis satamarkkanen tuntui aikoinaan varsin sopivalta tasasummalta lahjoittaa tuoreelle ylioppilaalle. Parikymmentä euroa tuntuu siihen verrattuna hassun pieneltä summalta – kehtaako sellaista summaa nykynuorelle antaa?

Kysyimme seuraajiltamme Facebookissa ja Twitterissä mielipidettä sopivaksi lahjasummaksi. Vastaukset vaihtelivat kympistä jopa tonniin, mutta yhdestä asiasta oltiin yksimielisiä: annettavan rahalahjan suuruuteen vaikuttaa aina se, kuinka läheinen lahjansaaja on, sekä lahjanantajan oma taloudellinen tilanne. Silläkin on merkitystä, kuinka monet juhlat lahjanantajalla sattuu kyseisenä vuonna olemaan kierrettävänään.

Viisikymppiä sopiva tasasumma, läheisille satanen

– Itse sain sukulaisilta 20 euroa / perhe ja kummilta, mummuilta ja vanhemmilta enemmän. Mielestäni 20 euroa on jo riittävä summa, itse sain niitä eniten ja kiitollinen olin, kommentoi Karoliina OP:n Facebook-sivulla.

Toisaalta jotkut kokivat kaksikymppisen liian pieneksi rahamääräksi.

– 20 euroa menee jo lastenkutsujen lahjoihin päiväkoti- tai koulukaverilta. 20 eurolla ei saa just mitään, jos ostoksille lähtee, joten kyllä valmistuva, joilla jatko-opiskelut ja elämä edessä, ansaitsee lahjaksi 75-100 euroa riippuen vähän, miten läheisiä antaja ja juhlija ovat, Marja pohtii.

Twitter-äänestyksen tulokset

Viisikymmentä euroa sai selvästi eniten mainintoja sopivaksi lahjasummaksi. Sitä enemmänkin oltiin valmiita lahjoittamaan, ainakin jos kyseessä oli oma kummilapsi, lapsenlapsi tai muuten erityisen läheinen juhlija. Tyypilliset lahjamäärät pyörivät näissä kahdessa tasasummassa, viidessäkympissä ja satasessa.

Facebookissa kommentoimassa käynyt Petra päätyi seuraavaan jaotteluun:

– Kauempi sukulainen tai tuttu 20-50 euroa, lähempi sukulainen 50-70 euroa, kummilapset 50-70 euroa.

Päivi oli valmis nostamaan summan sataseen ja sen ylikin:

– Omalle lapselle 500 euroa. Kummilapselle 100 euroa. Sukulaislapselle 50 euroa.

Entä jos ei ole mistä antaa?

Elämäntilanteet ovat monenlaisia ja joskus kymppikin voi tuntua paljolta. Yksi toimiva idea onkin kimppalahja. Tällöin esimerkiksi kaveriporukka tai hieman kaukaisemmat sukulaiset voivat hankkia yhteislahjan, eikä kenenkään tarvitse miettiä joutuvansa silmätikuksi.

– Jokainen antaa sen, minkä haluaa ja pystyy. Jos vaikka tietää tällaisten juhlien olevan tulossa ja on tiukka rahatilanne, voi laittaa säästöön jo hyvissä ajoin ihan pienenkin summan, vaikka kympin. Näin ei tule kerralla liian isoa satsausta, Päivi vinkkaa.

Vastauksista käy selkeästi ilmi, että tärkeimpänä tietysti pidetään juhlapäivään osallistumista ja juhlittavan muistamista, ei lahjan laatua tai rahallista arvoa. Kaikkiin lahjoihin pitää olla tyytyväinen.

– Varallisuuden mukaan sata euroa on toiselle pikkuraha, toiselle kuukauden ruokaraha, muistuttaa Christina.

– Itse annan mieluummin aikaani esimerkiksi juhlien järjestämiseen. Olen itse saanut kalliitakin lahjoja, joten olen valmis antamaan suuriakin summia. Mieluummin kumminkin järjestän esim. matkoja ja elämyksiä lahjoiksi koska raha on mahdollista tuhlata niin monella tapaa, Jani pohtii.

– Kukin ihan varojensa mukaan, kun antaa niin antaa sydämestään, päättää Aija.

Lue myös:

Rahaa voi lahjoittaa nykyään monella eri tavalla - poimi tästä vinkit!