Joulupukin kontista voi paljastua kaikenlaisia yllätyksiä: kaksi Kimi Räikkönen -kirjaa, väärän värinen villapaita tai liian pieni pyjama. Voiko itselle syystä tai toisesta epäsopivan joululahjan viedä takaisin kauppaan ja vaihtaa toiseen tuotteeseen?

Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen sanoo, että lähtökohtaisesti kaupan ei tarvitse vaihtaa tuotetta, jossa ei ole virhettä. Vaihtamisen syyksi ei siis lain mukaan riitä se, että vaate oli väärää väriä tai että lahjan saaja ei vain tykännyt lahjastaan.

Suurin osa kaupoista kuitenkin käytännössä suostuu vaihtamaan virheettömänkin tuotteen. Vaihto-oikeus vaihtelee kaupoittain. Joissakin kaupoissa vaihto-oikeutta on 7 päivää ostotapahtumasta, toisilla se voi olla jopa 30 päivää.

– Mutta asia on täysin kaupan itsensä päätettävissä, ja siksi kuluttajan kannattaa aina varmistaa asia erikseen, Loikkanen neuvoo.

Useimmissa kaupoissa asiasta kerrotaan myymälässä esimerkiksi kassalla, mutta myös kuitissa se on yleensä mainittu.

Rahaan saa harvoin vaihtaa

Joululahjaostoksilla kannattaa siis olla tarkkana, jos on yhtään epävarma siitä, onko lahja täysin oikea. Nimittäin sellainenkin liike, joka antaa tuotteilleen vaihto- ja palautusoikeuden, on voinut rajata oikeuden koskemaan vain normaalihintaisia tuotteita.

Loikkanen muistuttaa, että virheettömillä alennustuotteilla ei välttämättä ole mitään vaihto- tai palautusoikeutta.

– Sekin kuluttajan on hyvä muistaa, että koska virheettömän tuotteen vaihto- ja palautusoikeus on kaupalle täysin vapaaehtoista asiakaspalvelua, kaupan ei tarvitse antaa tuotteesta rahoja takaisin. Sitä vastoin se voi esimerkiksi vaihtaa tuotteen lahjakorttiin, jolloin asiakas voi ostaa liikkeestä jonkun toisen tuotteen, hän sanoo.

Entä tarvitaanko tuotteen vaihtamista varten kuitti? Siitäkin on syytä varmistua jo kaupassa. Kun maksaa kortilla, ostotapahtumasta jää aina jälki. Mutta kun ostaa lahjan toiselle, kuitti on hyvä pitää tallessa.

Verkkokaupassa on 14 vuorokauden palautusoikeus

Tuula Loikkanen sanoo, että kivijalkakauppojen vaihto- ja palautusoikeudet ovat osa niiden asiakaspalvelua. Kuluttaja on tottunut vaihto-oikeuteen verkkokaupassa ja siksi myös kivijalkakaupat yleensä myöntävät sen.

Verkkokaupasta ostetulla tuotteella on nimittäin lain mukaan automaattisesti 14 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus. Oikeus koskee myös puhelinkauppaa ja postimyyntiä.

– Koska etämyynnissähän kuluttaja näkee tuotteen ensimmäisen kerran vasta saatuaan sen, Loikkanen sanoo.

Verkkokauppa saa kuitenkin nykyään laskuttaa tuotteen vaihtamisesta aiheutuvat kustannukset kuluttajalla. Loikkasen mukaan tässäkin on kauppakohtaisia eroja. Isot verkkokaupat antavat kuluttajan pääsääntöisesti edelleen palauttaa tuotteen maksutta.

Miljardi euroa joulukauppaan

Kaupoilla on yleensä samat vaihto- ja palautusoikeuskäytännöt ympäri vuoden. Loikkasen mukaan joulun aikaan kauppa saattaa kuitenkin joustaa siinä, mikä hyväksytään vaihtoajaksi. Voihan olla, että joululahjat on ostettu hyvissä ajoin. Siinä tapauksessa kannattaa varmistaa kaupan tiskillä, että vaihtoaika on voimassa joulun yli.

Joulu on kaupan tärkein sesonki. Viime vuonna koko kaupan tilastoitu myynti Suomessa oli joulukuussa lähes 5 miljardia euroa. Se on melkein miljardi euroa eli noin 20 prosenttia enemmän kuin muina kuukausina keskimäärin. Sen verran voidaan siis arvioida, että suomalaiset käyttävät rahaa nimenomaan jouluun.

Osalle kaupoista, kuten kirjakaupoille joulumyynti on aivan ratkaisevaa. Koru- ja kellokauppa puolestaan tekee suurimman osan koko vuoden tuloksestaan juuri joulukuussa.

– Ja glögit ja piparit tietenkin myydään nimenomaan jouluna, Loikkanen sanoo.