Tuomas Enbuske: ”Mulle on tärkeää olla lapsilleni rehellinen.”

"Välillä tuntuu siltä, että aivoista loppuu kovalevytila. Mun työ sellaista että täytyy miettiä asioita. Sitten pitää vielä lisäksi miettiä, miten lapset saavat ruokaa, mihin ne viedään ja milloin – ja ne huutaa koko ajan. Silloin ei kuule, mitä oma pää ajattelee!"

Tuomas Enbuske oli isäksi tullessaan 31-vuotias.

– En ollut erityisemmin ajatellut hankkivani lapsia. Olisin ihan hyvin voinut ajatella eläväni lapsettoman elämän – en ollut suunnitellut asiaa mitenkään. En perhettä perustaessani myöskään miettinyt, että se jollakin tavalla vaikuttaisi uraani.

Tuomas hoiti esikoistaan paljon tämän ollessa pieni, ja lapsen äiti kävi töissä. Hän kertoo yllättyneensä siitä, miten helppoa lapsen kanssa olikin olla kahdestaan.

– Kaikkea oli jotenkin mystifioitu etukäteen niin paljon, sanottiin että kaikki tulee olemaan ”kamalaa” ja ”kammottavaa”.

Suorasta lähetyksestä ei voi olla pois

Työn ja perheen yhdistäminen on sujunut hyvin. Kahden lapsen isä Tuomas Enbuske kertoo tekevänsä nelipäiväistä työviikkoa, jolloin lapset ovat äidillään, ja viettävänsä viikonloput lasten kanssa.

– Asioita helpottaa, että lasteni äiti on töissä samalla alalla. Hän ymmärtää esimerkiksi, että suorasta lähetyksestä ei voi olla pois, toisin kuin esimerkiksi palaveria voi helpommin siirtää. Työyhteisöissä myös ymmärretään nykyään hyvin, että ihmisillä on lapsia. Isätkin ovat isiä. On OK lähteä neljältä hakemaan lapsia päiväkodista.

Onko Tuomas joutunut luopumaan jostakin, jotta voi pitää elämässään sekä perheen että työn?

– Mä olen joutunut luopumaan ainakin juhlimisesta. Totta kai joskus juhlin. Olen kuitenkin miettinyt, että jos mulla ei olisi lapsia, olisin varmaankin alkoholisoitunut. Juhlimisesta luopuminen on aika pieni uhraus, juhliminen on yliarvostettua.

Hämmentävä synnytysvalmennus

Tuomas Enbusken kokemukset synnytysvalmennuksesta olivat hämmentävät.

– Luulin, että synnytysvalmennuksessa meille annetaan käytännön ohjeita vaikka rokotuksista tai ruokailuista.

Tuomaksen mielestä oli aivan käsittämätöntä, kun toisilleen ventovieraan suomalaiset miehet laitettiinkin ryhmiin keskustelemaan siitä, millaisia tunteita tuleva isyys heissä herättää.

– Itse mietin siinä vaiheessa enemmänkin niitä käytännön asioita. Ei ole luontevaa puhua tunteista tuntemattomille, mieluummin keskustelisin niistä vaikka kahden kesken terapeutin kanssa.

Toisinaan huudetaan ja pyydetään anteeksi

Mikä arjessa tuntuu haastavimmalta?

– Välillä tuntuu siltä, että aivoista loppuu kovalevytila. Mun työ sellaista että täytyy miettiä asioita. Sitten pitää vielä lisäksi miettiä, miten lapset saavat ruokaa, mihin ne viedään ja milloin – ja ne huutaa koko ajan. Silloin ei kuule, mitä oma pää ajattelee! vastaa Tuomas.

– Silloin huudan lapsille! Kyllä mä huudan. Niin ei saisi tehdä, pyydän anteeksi kyllä joka kerta.

”Mulle on tärkeää olla lapsilleni rehellinen”

Tuomas toteaa, että lapset eivät ikimaailmassa ole saaneet niin paljon huomiota kuin nyt 2010-luvulla saavat. Hänen mielestään on mielenkiintoista nähdä, millainen sukupolvi nykyisistä lapsista kasvaa.

– Onko aina niin hyvä sanoa lapselle, että sinusta on mihin vaan? Kehun omia lapsiani silloin, kun on kehumisen aihetta. En kehu jokaista piirustusta mahtavaksi.

Tuomas Enbuskelle on jäänyt mieleen kohtaaminen Jari Sarasvuon ja tämän lasten kanssa New Yorkissa 2000-luvun alussa.

– Kiinnitin huomiota siihen, ettei Jari kertaakaan vaihtanut puhemoodia. Hän ei puhunut lapsille jotenkin eri tavalla, salakielellä, vaan yhtä rehellisesti kuin aikuisillekin ihmisille. Mulle on tärkeää olla lapsilleni rehellinen.

Kuuntele lisää Tuomaksen mietteitä vanhemmuudesta Alkuja-podcastista. Ohjelman juontaa Maria Veitola.

Joko olet kuullut eduistamme vauvaperheille? Saat esimerkiksi syntyvän lapsen terveysvakuutuksen vuodeksi veloituksetta. Lue lisää #Perheenlisä-eduistamme.

Syntyvän lapsen vakuutus

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on voimassa 9.5.2016–31.12.2017 syntyvän lapsen terveysvakuutuksen ottaneille. Syntyvän lapsen vakuutusta voi hakea heti, kun rakenneultraäänitutkimus on tehty aina synnytyksen alkamiseen asti. Äidin tulee olla laskettuna aikana enintään 45-vuotias ja hänen tulee osallistua kaikkiin tarjottuihin raskaudenaikaisiin tutkimuksiin ja seulontoihin, joilla selvitetään syntyvän lapsen terveydentilaa. Syntyvän lapsen vakuutusta hakiessa äiti täyttää terveysselvityksen, jonka perusteella vakuutuksen myöntäminen ratkaistaan.

Vakuutus astuu voimaan siitä päivästä, kun äiti on vakuutuksen hakemisen yhteydessä täyttänyt terveysselvityksen ja on siitä hetkestä lähtien vuoden maksuton. Sen jälkeen vakuutus jatkuu maksullisena. Vakuutuksen voi irtisanoa milloin tahansa vakuutuskauden aikana. Vakuutuksen myöntää OP Vakuutus Oy.

Henkivakuutus vanhemmille

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on voimassa 9.5.2016–31.12.2017 välisenä aikana NewLife-henkivakuutuksen ottaneille. Vakuutus on alle 1-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu henkivakuutus, jossa henkivakuutusturva on 40 000 €/vanhempi. Vakuutuksen voi ottaa heti lapsen syntymän jälkeen aina siihen asti kun lapsi täyttää 1 vuotta. Vakuutus astuu voimaan siitä päivästä, kun vanhempi hakee vakuutusta ja on siitä hetkestä lähtien vuoden maksuton. Vakuutus ei edellytä terveysselvityksen täyttämistä. Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy.

Lyhennysvapaa perheille

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on tarkoitettu perheille, joissa on 9.5.2016–31.12.2017 välisenä aikana alle vuoden ikäinen lapsi tai joihin on syntymässä lapsi. Lyhennysvapaa asuntolainalle voidaan myöntää raha- ja laina-asiansa hyvin hoitaneille asiakkaille enintään 12 kuukaudeksi ilman palveluhinnaston mukaista toimitusmaksua. Lyhennysvapaaetua voi hakea verkosta ja konttorista hankkeen voimassaolon aikana. Lyhennysvapaan myöntää OP.

OP sosiaalisessa mediassa