Harvinaisemmat lemmikit tuovat vaihtelua, sekä haastetta perinteisten kissojen tai koirien kaltaisille kotieläimille. Erikoisemman lemmikin hankintaan ja hoitoon tulee perehtyä erityisellä tarkkuudella. Uutta lemmikkiä harkitessa on myös tärkeää pitää mielessä sen hankintaan, hoitoon, sekä ylläpitoon liittyvät kustannukset, jotka vaihtelevat lajikohtaisesti suurestikin.

Myös Suomesta löytyy monia erikoisempia lemmikkieläimiä. Listasimme niistä tähän juttuun kolme. Muistathan, että kissaa, koiraa tai hevosta erikoisemmalle lemmikeille ei usein ole tarjolla lemmikkivakuutusta vähäisen kysynnän vuoksi.

Aksolotli

Alun perin Meksikosta peräisin oleva uhanalainen aksolotli on salamanterieläinlaji, joka tunnetaan erityisesti sen kyvystä kasvattaa ruumiinosiaan takaisin. Suomalaiskodeissa asuu tällä hetkellä arviolta 500–1000 aksolotlia, ja eläimen haasteellisuuden vuoksi kodinvaihtajia on paljon. Aksolotlin voi siis löytää ilmaiseksikin. Eläin tarvitsee vähintään 200-300 litran vetoisen akvaarion. Akvaarioon tarvitaan myös vedensuodatin, joka maksaa uutena noin 300 euroa, käytettynä laitteen voi saada vain 50 eurolla. Aksolotli viihtyy 15-20 asteen lämpötilassa, jonka takaamiseksi tarvitaan noin 400 euron hintainen vedenjäähdytin. Käytettynä jäähdyttimen voi löytää noin 200 eurolla.

Aksolotlin ylläpito maksaa yleensä noin 15 euroa kuussa. Eläin syö pääosin järvikaloja, kastematoja sekä hyönteisten toukkia, ja aikuinen aksolotli ruokitaan 1-3 kertaa viikossa. Kyseessä ei ole laumaeläin, mutta samaan akvaarioon voi mahtua kaksi aksolotlia – jos niiden kemiat vain sopivat yhteen.

Fretti

Fretti on näätäeläin, jonka yleisyys lemmikkinä on kasvanut Suomessa pikkuhiljaa. Noin 400 euroa maksavan eläimen voi hankkia frettiliiton kasvattajan kautta. Frettiä harkitessa on tärkeää huomioida kodin turvallisuus. Mahdolliset kolot sekä vaaranpaikat pitää peittää. Fretillä suositellaan pääsyä omaan huoneeseen tai muuhun turvalliseen tilaan. Fretti ei ole häkkieläin, mutta toisinaan turvallisen tilan puuttuessa, voi hankkia avoimen häkin. Sen hinta on yleensä noin 350 euroa.

Fretti nukkuu suuren osan vuorokaudesta, siksi kotiin tulee varata petejä ja muita pehmikkeitä. Lisäksi eläimen tarvikkeet, vessa, kippoja, kynsisakset, sekä kantokoppa, maksavat noin 50-150 euroa. Fretti ruokitaan yleensä raakaruoalla, jonka hinnaksi kertyy noin 50 euroa kuussa. Freteillä esiintyy jonkin verran sairauksia, ja ensimmäisenä vuonna eläinlääkärikuluihin uppoaa arviolta noin 250 euroa. Seuraavina vuosina tyypillisesti 100-200 ja erikoistilanteet kustantavat enemmän. Omistajan pitää selvittää eläinlääkärit, jotka suostuvat hoitamaan frettejä vastaanotollaan.

Fretti kiintyy ihmiseen paremmin, kun se on yksin, mutta monet hankkivat fretilleen kaverin jossakin vaiheessa. Ja kyllä – fretti on lihansyöjä, joten se ei tuhoa johtoja, kuten monet muut jyrsijät.

Alpakka

Kamelieläinten heimoon kuuluvia alpakoita löytyy Suomesta arvioiden mukaan noin pari tuhatta. Suurimmat alpakoiden pitoon liittyvät kulut tulevat yleensä eläinten hankinnasta sekä riittävien elinolosuhteiden takaamisesta.

Alpakka on märehtijä, jonka pääsääntöinen ruokavalio koostuu heinästä, vedestä sekä vitamiineista. Ruoan lisäksi alpakat tarvitsevat ruokakippoja, vesiautomaatin, riimut, keritsimet, kynsisakset sekä ensiaputarvikkeet, lisäksi niille tulisi olla lämmitettävä pihattotalli, iso laidun, lankku- tai verkkoaitaus, ja pihassa vaja heinien ja rehujen säilytykseen.

Alpakan hinta riippuu sen sukulinjasta, luonteesta, iästä, villan hienoudesta sekä jalostuskelpoisuudesta, ja se voi vaihdella aina 1000–10 000 euron välillä. Eläin tarvitsee seurakseen muita alpakoita, joten on hyvä muistaa, että lauman aloitus vaatii vähintään kolmen eläimen hankkimisen samaan aikaan.

Vaikka alpakka onkin suurin sijoitus, sen ylläpito on halpaa verrattuna esimerkiksi hevoseen – edullisimmillaan se maksaa noin 50 euroa kuukaudessa. Yleisesti ottaen eläimet ovat terveitä, siksi eläinlääkärin visiitit alpakka-aitauksessa ovat harvinaisia.

Jutussa käytetty lähteenä Johanna Uskia Suomen Herppiharrastajat Ry:stä, Salla-Serena Louhea Suomen Frettiliitto Ry:stä, Lotta Liehusta Suomen Alpakkayhdistyksestä.