Rahasta puhuminen on monelle vaikeaa ja siihen liittyy tunteita. Ystäväporukassa pienituloinen saattaa joutua kieltäytymään vaikkapa ravintolaillasta rahan takia, kun hyvätuloisella illanvietto ei tunnu budjetissa lainkaan. Raha voi hiertää ystävysten välejä ja muodostua ongelmaksi, jos asiasta ei uskalleta puhuta avoimesti.

– On hyvä kertoa ystäville omasta tilanteesta ja toiveista avoimesti ja rauhallisesti. Keskustelussa on hyvä pitää käytännönasiat ja tunteet erillään, neuvoo psykologi ja psykoanalyytikko Anna Collander.

Raha-asioista keskustellessa kannattaa yhdessä pohtia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja sopia pelisääntöjä. Ystävyyteen kuuluu myös se, että hyväksyy erilaisia mielipiteitä ja toiveita. Välillä tehdään asioita, joihin kaikki voivat osallistua. Pienituloisen kannattaa rohkeasti ehdottaa omaan budjettiin sopivaa tekemistä.

– Jos ystäväporukassa on yksi pienituloinen, hän joutuu varmasti myös jonkin verran sietämään sitä, että muut haluavat yhdessä tehdä asioita, joihin hänellä ei ole varaa. Tästäkin voi yrittää avoimesti puhua. Jokainen voi esimerkiksi kertoa, kuinka usein voi osallistua yhteisiin illanviettoihin.

Tunteista puhuminen auttaa ymmärtämään

Pienituloisuus voi aiheuttaa häpeää ja alemmuuden tunnetta, mutta tuloerot voivat olla ystävyyssuhteessa vaikea asia myös hyvätuloiselle.

– Hyvätuloinen saattaa miettiä, voiko ehdottaa ravintolailtaa tai yhteistä matkaa, vai odotetaanko hänen maksavan pienempituloiselle, Collander pohtii. Ei ole helppoa olla kateellinen, muttei myöskään kadehdittu. Hyvässä ystävyydessä nämäkin tunteet siedetään.

Ystävyys perustuu yhdessäoloon ja yhdessä tekemiseen. Jos on hyvin erilaiset ajatukset siitä, mitä voi yhdessä tehdä, se voi vaikuttaa väleihin.

Hyvien ystävien kanssa on turvallista puhua rahaan liittyvistä tunteista. Avoin keskustelu auttaa ymmärtämään, miltä toisesta tuntuu.

– Kannattaa uskaltaa olla rehellinen omista tuntemuksista ja ottaa vastuu omasta tilanteesta ja tunteista sekä kuunnella muita. Kukaan ei voi ratkaista toisen ongelmia, sanoo Collander.

Polttarit ja babyshowerit ovat tyypillisiä tilanteita, joissa ohjelmaa suunnitellaan isolla porukalla ja kulut jaetaan osallistujien kesken. Mitä voi tehdä, jos suunnitelma kuulostaa omaan budjettiin liian kalliilta?

– Jos omasta rahatilanteesta ei halua käydä polttariporukan kanssa keskustelua, niin voi esimerkiksi ehdottaa edullisempaa ohjelmaa tai päättää, että itse osallistuu vain osaan aktiviteeteista.

Vaikka tilanne voi tuntua ikävältä, siihen kannattaa pyrkiä suhtautumaan mahdollisimman neutraalisti.

– Joku toinen voi joutua yhtä lailla soveltamaan osallistumistaan ja jäämään pois vaikkapa pienen lapsen vuoksi. Meillä kaikilla on omat realiteetit, jotka rajoittavat tekemisiämme, Collander muistuttaa.

Kateus on vain tunne, joka menee ohi

Toisten hyvätuloisuus voi aiheuttaa pienituloisessa kateutta ja katkeruutta, jos tilannetta ei oteta lainkaan huomioon.

Collander neuvoo muistamaan, että kateus on vain yksi tunne muiden joukossa.

– Kateus on inhimillistä, vaikka se onkin vaikea tunne. Siitä podetaan helposti huonoa omaatuntoa, mutta tähänkin tunteeseen kannattaisi suhtautua lempeän hyväksyvästi. Itsemyötätunto on paras vastalääke kateuden tunteeseen.

– Parhaimmillaan kateus voi olla tienviitta siitä, mitä oikeasti haluaa. Jos olen kateellinen, niin sehän yleensä kertoo siitä, että haluaisin jotain mitä toisella on. Voi miettiä, onko minulla mahdollisuuksia oman ponnistuksen kautta saada tällaisia asioita itselleni, sanoo Collander.

Kateuden puuskassa ei välttämättä kannata käydä keskusteluja tai tehdä päätöksiä, vaan puhua itselleen lempeästi ja odottaa, että tunne hieman laantuu. Kaikki tunteet menevät aikanaan ohi.

– Kateuden tunteen vallitessa itselleen voi puhua kuin lohduttaisi pientä lasta. Tunne ei ole muiden vastuulla, eikä muiden tarvitse sen vuoksi käyttäytyä jollakin tietyllä tavalla.

Läheiset ihmissuhteet ovat elämän suola, eikä kateuden kannata antaa vaikeuttaa elämästä nauttimista.

– Jos kateuden tunne häiritsee elämää ja ihmissuhteita, kannattaa selvittää, miten asiaa voisi hoitaa. Keskusteluapua voi usein saada työterveyshuollon tai oman terveysaseman kautta, tai vaikkapa ottamalla yhteyttä suoraan psykoterapeuttiin, Collander kannustaa.



Artikkeli on julkaistu 13.8.2020 ja sitä on päivitetty 14.2.2024.

Lue myös:

Erilaiset tulotasot ovat sivuseikka 30 vuoden ystävyydessä: ”Vaikka taloudellinen tilanne muuttuisi, ystävyyden ei tarvitse muuttua”