Tilin avaus koululuokan retken rahankeräystä varten – Ota huomioon nämä kohdat

Tilin avaukseen luokkaretken rahankeräystä varten kannattaa varata riittävästi aikaa. Varsinkin jos kyseessä on alle 15-vuotiaiden luokka, tilin avaus vaatii hieman suunnitelmallisuutta.

Syksyn alku toi mukanaan koulujen aloituksen, ja samalla käyntiin saattoi pyörähtää mahdollisen luokkaretken suunnittelu. Rahankeräyksen järjestäminen ja sitä varten perustettava tili ovat osa retkeen valmistautumista.

Mitä tilien avaaminen ja käyttö edellyttävät? OP Helsingin Vallilan toimipisteellä työskentelevä Riina Kruut kertoo.

1. Tilin perustaminen

Rahaa saa kerätä ilman rahankeräyslupaa päiväkodin ryhmän, koululuokan, opinto- tai harrasteryhmän tai muiden tahojen järjestämissä tilaisuuksissa sillä ehdolla, että kerätyt varat käytetään opiskelun tai harrastustoiminnan edistämiseen. Kruut kertoo, että tällaisille ryhmille avataan aina oma tili ryhmän toimintaa varten.

– Enemmän tilejä avaavat koululuokat ja harrasteporukat, jotka eivät tarvitse rahankeräyslupaa. Yleensä nämä ryhmät eivät kuulu yhdistysrekisteriin. Sellaisissa tilanteissa, joissa lupaa ei tarvita, pankki tarvitsee kuitenkin harrasteryhmän tai koululuokan pöytäkirjan, jossa on päätetty tilin avauksesta.

2. Minne koululuokan tili kannattaa avata?

Koululuokan rahankeräystili kannattaa Kruutin mukaan aina lähtökohtaisesti avata tilin käyttäjän tai käyttäjien omaan pankkiin. Siihen ei liity erillistä verkkopalvelua, vaan sen käyttöoikeuden saaneet henkilöt voivat käyttää tiliä omassa henkilökohtaisessa OPn verkkopalvelussa.

3. Mitä tietoja koululuokan tilin avaus vaatii?

Yhtymän tilin avaus vaatii kirjallisen selvityksen ryhmän jäsenistä, rahankeräyksen tarkoituksesta ja tilinkäyttöoikeuksista. Ne määritellään tilinavauspöytäkirjassa.

– Yleensä epäselvää on, mitä papereita ja asiakirjoja tarvitaan tilin avausta varten. Näissä tapauksissa pankkiin voi tulla keskustelemaan jo etukäteen, Kruut kertoo.

Tilin avausta varten tarvittavan pöytäkirjamallin voi myös hakea ennen tilin perustamista pankkikonttorista. Se on tarpeellista varsinkin silloin, jos tili koskee alle 15-vuotiaiden koululuokkaa. Heidän kohdallaan tarvitaan nimittäin vanhempien allekirjoitus tilinavausta varten.

Siksi pöytäkirjamalli kannattaa hakea jo ennen vanhempainiltaa. Näin nimet voi kerätä yhdellä kertaa. Kaiken kaikkiaan tilin avaamisen valmistelu on Kruutin mukaan hyvä aloittaa hyvissä ajoin ennen leirikoulua tai retkeä, ettei tilin avaaminen viivästy puuttuvien allekirjoitusten takia.

4. Tili avataan konttorissa

Tilin avaus hoituu pankkikonttorissa. Suositeltavaa on, että joku oppilaiden vanhemmista valtuutetaan avaamaan tili. Opettaja ei voi edustaa oppilaita, koska hän ei ole oppilaiden huoltaja.

5. Tilin käyttö

Rahankeräykseen liittyvistä tehtävistä ja varojen käytöstä vastaa aina tehtävään nimetty täysivaltainen henkilö. Se voi olla esimerkiksi oppilaan vanhempi. Tämän lisäksi koululuokka voi sopia, että muutkin henkilöt voivat saada tilin käyttöoikeuden. Se voidaan myöntää myös 15 vuotta täyttäneille oppilaille.

Käyttöoikeuden saanut henkilö voi käyttää tiliä omassa verkkopankissaan. Tilin käyttö ja käyttöoikeuksien jakaminen perustuvat luottamussuhteeseen.

– Jos esimerkiksi tilinkäyttöoikeutettu käyttäisi rahoja omiin tarkoituksiin, niin se on luokan ja kyseisen henkilön välinen asia. Sitten pitää tehdä poliisille rikosilmoitus. Annamme käyttöoikeuden sen perusteella, mitä tiliä avanneet ovat sopineet, Kruut kertoo.

6. Tilin sulkeminen

Tiliä avatessa kannattaa sopia jo valmiiksi jokin sulkemispäivä, kuten koulun loppumispäivä. Samalla tulisi olla maininta siitä, mitä tilillä mahdollisesti oleville varoille tehdään.

Kuten koululuokan käyttötilin avaaminen, myös sen sulkeminen, vaatii aina muiden ryhmän jäsenten hyväksynnän.

Lue seuraavaksi:

Muutakin kuin mokkapaloja? Tässä neljä uudenlaista vinkkiä varainkeruuseen

Saako rahaa kerätä kuka tahansa? Selvitimme, miten rahankeräyksen voi järjestää

OP sosiaalisessa mediassa