Uudehko televisio hajoaa juuri kun kahden vuoden takuuaika on mennyt umpeen. Edessä voi olla usean sadan korjauskulut tai pahimmassa tapauksessa uuden TV:n hankinta. Vaikka takuu on mennyt umpeen, saattaa myyjä tai valmistaja olla edelleen korvausvelvollinen.

– Kyse on siitä, kuinka pitkää kestoikää tuotteelta voidaan odottaa. Esimerkiksi television tulee kestävyydeltään vastata kuluttajan olettamuksia, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola.

Kestoiän olettama-aika on toki varsin tulkinnanvarainen, mutta kuluttajia palvelevalla Kuluttajaneuvonnalla on hyvät ohjeet siitä, millaisia tuotteiden kestoiät ovat. Ne saa selville soittamalla KKV:n palvelunumeroon tai tarkistamalla asian verkkopalvelusta.

Sähkölaitteiden tulisi kestää ainakin kolme vuotta

Kodin sähkölaitteissa yleinen käyttöikä on kolmesta neljään vuotta. Tuohon kastiin kuuluvat televisio, silitysrauta, pesukone, tietokone ja puhelin. Kodin elektroniikkalaitteista hankalin ja myös eniten kyselyjä aiheuttava tuote on älypuhelin.

– Puhelimet ovat meillä neuvonnassa kärkipäässä. Niissä on kaikenlaista vikaa ja kestävyysongelmaa. Jos takuuaika on kaksi vuotta, niin pitäisi olettaa, että käyttöikä on 3-4 vuotta.

Puhelimien suhteen ongelmia syntyy niiden lyhentyneestä käyttösyklistä. Välillä puhelin on vanhentunut tekniikaltaan parissa vuodessa niin, että se ei enää välttämättä edusta alansa huippua, vaikka se olisi sellainen ostettaessa ollutkin.

Takuun päättyminen ei siis lopeta virhevastuuta, vaikka näin usein ajatellaankin. Vastuu jatkuu takuuajan ylitse, eikä takuu itse asiassa edes perustu lakiin. Se on myyjän tai valmistajan vapaaehtoinen lisäetu. Laissa on kuitenkin määrätty vastuu, vaikka takuuta ei olisikaan.

Joissain tuotteissa takuuaika saattaa olla hyvinkin pitkä. Esimerkiksi sohvakalustolle voidaan luvata 10 vuoden runkotakuu, vaikka sen oletettu käyttöikä voisi olla selvästi lyhyempikin. Tällöin takuu on kuitenkin velvollinen korvaaman rikkoutuneen tuotteen.

Minkä tahansa tuotteen pitää kestää 6 kk

Mielenkiintoinen pykälä kuluttajalaissa on virheolettama, joka on tuotteesta riippumatta kuuden kuukauden mittainen. Mikäli tuote hajoaa alle puolessa vuodessa, oletetaan että virhe tai vika on ollut tuotteessa jo myyntihetkellä. Alle puolen vuoden ikäisen viallisen tuotteen voi siis palauttaa ja vaatia kaupan purkua tai tuotteen korvaamista uudella.

– Myyjä voi vapautua vastuusta vain jos hän voi osoittaa, että kyseessä on ostajan käyttövirhe, selventää Jukka Kaakkola.

Puolen vuoden aikarajaa voidaan soveltaa myös vaatteisiin, vaikka kympin hintaisen paidan ei välttämättä voi olettaa kestävän kovassa käytössä kovinkaan pitkään. Mutta kuuden kuukauden virheolettama koskee siis myös muutaman euron sukkaparia. Kalliissa merkkivaatteissa oletettu käyttöikä voi puolestaan olla huomattavasti pidempikin.

Kuluttajaneuvontaan tulee vuosittain 70 000 yhteydenottoa viallisista tuotteista ja palveluista. Vuoden jokaisena päivänä niitä tulee lähes 200. Suuri osa päättyy ratkaisuun ilman Kuluttajariitalautakuntaa. Lautakunnasta ostaja ja myyjä saavat puolueettoman ratkaisun riitaansa. Päätös ei ole oikeuden päätös, vaan suositus.

– Niitä kuitenkin noudatetaan aika hyvin.

Käytetyt autot työllistävät

Älypuhelimien ohella Kuluttajaneuvontaa ja Kuluttajariitalautakuntaa työllistävät autot. Kiistoja syntyy sekä uusista että käytetyistä autoista, mutta niissä korostuvat käytetyt. Uusien autojen takuut ovat nykyään pisimmillään jopa 7 vuoden mittaisia, joten useat viat hoidetaan kiltisti takuun piirissä. Ihan kaikkia kuluvia osia ei takuu kuitenkaan kata.

Käytetyissä autoissa tilanne on hankalampi, sillä myös käytetyn auton myyjällä on puolen vuoden mittainen virhevastuu myymästään tuotteesta. Kun autolla on ajettu paljon, on myyjän vastuukin pienempi. Vähän ajetussa käytetyssä autossa se on huomattavasti suurempi.

– Jos auto on uudehko ja kohtuullisilla ajokilometreillä, niin kyllä myyjä joutuu jollain osuudella vastaamaan, harvoin kuitenkaan 100% vastuulla, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston Jukka Kaakkola.

Käytettyihin autoihin myydään tätä nykyä myös autoliikkeen tarjoamia takuita, jotka vaihtelevat puolesta vuodesta vuoteen. Lisätakuulla ostaja saa paremman turvan mahdollisia ongelmatilanteita varten, mutta ilman sitäkin myyjäliike on vastuussa myymästään tuotteesta. Kahden yksityishenkilön väliseen autokauppaan kuluttajalaki ei päde, siellä vallitsevat viidakon lait.

Tuotevastuuvakuutus auttaa hallitsemaan yrityksesi tuotevastuuriskejä ja korvaa tuotteesi aiheuttamia vahinkoja. Tutustu ja pyydä tarjous!