Talviale alkaa – 5 vinkkiä alennusmyynteihin

Syksyn hutivärit sekä Asos, Etsy ja muut kokeilemisen arvoiset verkkokaupat – tiedätkö tämän vuodenvaihteen alennusmyynneistä?

1. Tutunnäköinen tuote herättää kiinnostuksen

Lähde liikkeelle heti, kun alennusmyynti alkaa. Silloin saat varmimmin haluamasi tuotteet. Himoituimmat tuotteet viedään käsistä jopa tunneissa.

Perehdy alennusmyyntien valikoimaan etukäteen tilaamalla kaupan uutiskirje sähköpostiisi sekä tarkkailemalla ilmoituksia myymälässä ja lehdissä.

Käy ennen ostoksille lähtöä läpi vaatekaappisi. Usein tutunnäköinen neule herättää kaupassa kiinnostuksen, ja saatat päätyä ostamaan sen neljännen harmaan neuletakin.

Lähde ostoksille kännykkään naputellun listan kanssa. Jos tiedät, että tarvitset bleiserin ja mustat housut, kirjaa tarpeesi muistiin. Alehuumassa voi helposti unohtua, mitä lähti hakemaan ja luulee tarvitsevansa sellaista, mitä jo omistaa. Älä kuitenkaan laske sen varaan, että löydät alesta täsmälleen sen, mitä listallasi lukee.

2. Hutivärit sekä tummat vaatteet alessa

Alesta kannattaa hankkia merkkivaatteita ja -tuotteita, jotka tiedät hyvälaatuisiksi.

Vuoden vaihteen tienoilla alennusmyynnissä on paksuja ja tummia materiaaleja - oli kyse sisustuksesta tai vaatteista. Värikkäiden vaatteiden ystävä saattaa silti yllättyä iloisesti myös talvialessa. Varsinkaan kirkkaat muotivärit eivät aina ole suomalaisten suosikkeja. Jos syksyn hittiväri ei lähde vaatetangoista liikkeelle, se myydään roimassa alessa vuodenvaihteessa.

Toppavaatteita ja talvikenkiä ei yleensä alenneta vielä vuodenvaihteessa. Kovimmat pakkaset ovat usein vasta tulossa, ja kauppias pääsee talvikamppeista eroon täydelläkin hinnalla. Kylmän talven jälkeen talvivaatteet myydään kausialessa, joka alkaa keväällä säiden lämmetessä.

Lämmin ja sateinen loppuvuosi tosin saattaa näkyä jo nyt reippaina alennuksina talvivaatteissa ja talviurheiluvälineissä.

3. Vanhat mallit myydään loppuun

Kodintarvikkeissa ja elektroniikassakin alesta kannattaa metsästää nimenomaan merkkituotteita.

Pienten ja isojen kodinkoneiden sekä esimerkiksi lastentarvikkeiden alennukseen vaikuttaa mallistojen vaihtuminen. Viime vuoden värisävyt ja mallit myydään alennuksella usein juuri vuodenvaihteessa, vaikka muutos olisi vain tuskin silmin havaittava sävyero. Kaupat vaihtavat ajoittain myös merkkivalikoimaansa, ja lopetettavien merkkien rippeet myydään pois alennusmyynnissä.

Itsestään selvä talvialen tuoteryhmä on joulukoristeet. Jos ihailit ennen joulua uutta kynttelikköä tai kuusen latvatähti napsahti poikki, nyt on aika tarkistaa, löytyisikö se kaupasta pikkurahalla. Joulukoristeiden alennusmyynnit alkavat usein jo muutama päivä ennen joulua.

4. Etsy, Asos, Gap ja muut löydöt maailmalta

Suomalaisen verkkokaupan lisäksi voit etsiä alelöytöjä myös ulkomaisista verkkokaupoista. Esimerkiksi Gapilla ja Uniqlolla ei ole myymälöitä Suomessa, mutta niiden verkkokaupat toimittavat myös Suomeen. Yhdysvalloista naistenvaatteita toimittaa esimerkiksi ModCloth. Kauppapaikka Etsy taas kerää yhteen käsityöläisiä ja vintage-vaatteiden toimittajia - myös Suomesta. Merkkivaatteiden alennusostoksiin loistava paikka on Asos.

Moni muukin verkkokauppa toimittaa myös Suomeen. Tarkista kuitenkin ennen ostosten tekemistä kaupan nettisivuilta toimitusalue ja postimaksu ennen kuin innostut täyttämään ostoskorisi.

Tarkista myös palautusoikeus ennen kuin tilaat ulkomaisesta verkkokaupasta. Palauttaminen ei aina ole ilmaista eikä itsestään selvää, etenkään aletuotteissa. Postimaksua ei palauteta, ja joskus joudut maksamaan palautuspostituksen itse. Esimerkiksi Asosilla, Gapilla ja Uniqlolla palautus on kuitenkin ilmainen. Etsyssä jokaisella yksittäisellä myyjällä on oma palautuskäytäntönsä.

EU:n ulkopuolisissa kaupoissa ei päde EU-lainsäädäntö, ja siksi niiden tilausmaksujen ja palautusehtojen suhteen kannattaa olla erityisen tarkka. Vaatteissa ja muissa tuotteissa saatetaan lisäksi EU:n ulkopuolella käyttää kemikaaleja, jotka EU:n alueella on kielletty. Muista myös, että Euroopan ulkopuolelta tilatessasi ostoksiisi lisätään tullimaksut, joita et maksa verkkokaupan kassalla. Tullin sivuilta löydät niistä yksityiskohtaiset ohjeet.

5. Verkkokauppa vai kivijalkaliike?

Kotimaisten verkkokauppojen ja kivijalkamyymälöiden alennusmyynnit alkavat yleensä samaan aikaan ja alennukset ovat kutakuinkin yhtä suuret. Usein verkkokaupoissa on kuitenkin suuremmat valikoimat ja tuotteita on helppoa hakea verkkosivulta tai kaupan omasta mobiilisovelluksesta. Säästyt myös hikoilulta sovitus- ja kassajonossa.

Toisaalta mikään ei korvaa sovitusta ja sormituntumaa kankaaseen. Kun asioit myymälässä, pääset sovittamaan tuotetta ja hypistelemään sitä. Jätä takki autoon parkkihalliin tai tavaratalon säilytykseen, niin voit nauttia selkä kuivana alennusmyynneistä.

OP sosiaalisessa mediassa