Koronavirus on aiheuttanut niin Suomessa kuin maailmallakin valtavan työttömyyden ja lomautusten aallon. Vaikka ongelma on yhteinen, lomautuksen osuminen kohdalle tuntuu henkilökohtaiselta.

– Kriisitilanne nostaa persoonallisuudesta riippuen kullekin ihmiselle ominaisia reagointitapoja pintaan, psykologi Marika Mattila kertoo.

Osalla ihmisiä ahdistus muuttuu vahvaksi peloksi, joka saa ajatukset kapeutumaan huolien ympärille.

– Pelko tunteena ohjelmoi ihmisiä lähtökohtaisesti pakoon. Elimistöllä on pakotunnelmassa jatkuva valmiustila päällä ja se tuntuu kehossa vahvana stressinä ja ahdistuksena. Tällöin on hyvä keskittyä muuhun, välttää liiallista koronauutisten lukemista ja maadoittaa oloa nykyhetkeen itselle mielekkään tekemisen parissa, Mattila vinkkaa.

Työ ei ole ihmisyyden mittari

Työttömyys ja lomautus, kuten mikä tahansa muutos on usein ihmiselle kriisi.

Mattila muistuttaa, että työttömyys ja lomautukset voivat herättää häpeää, vaikka syy ei olisi itsessä.

– Häpeä on monisäikeinen kokemus, joka pureutuu ihmisen syvimpään olemukseen. Syyllisyyttä ihmiset tuntevat, kun he ovat tehneet jotain väärin, mutta häpeä liittyy koko ihmisarvoon.

Työttömänä ja lomautettuna ihminen joutuu herkästi ulkopuolisuuden ja huonommuuden tunteiden äärelle, Mattila pohtii.

Häpeä on vahva tunne, joka aiheuttaa usein puhumattomuutta ja yksinäisyyttä. Se, että kokemukset eivät tule kerrotuiksi, vahvistaa puolestaan häpeää. Kierre on valmis.

– Työttömyys ja lomautukset ovat vaikeita elämänkokemuksia. Niiden sanoittaminen ja ääneen jakaminen auttavat tunteiden kohtaamisessa. Puhuminen rikkoo häpeän, Mattila kiteyttää.

Mistä apua?

Kun työt loppuvat, taloudellinen tilanne muuttuu. Tämä koskettaa myös lähipiiriä.

– Taloudellisen tilanteen romahtaminen usein heijastuu myös parisuhteeseen ja perheeseen. Tällöin apua voi hakea myös pariterapiasta, jotta pari voi kriisin keskellä saada voimansa yhdistettyä ja pyrkiä yhdessä selviytymään vastoinkäymisistä, Mattila vinkkaa.

Taloudellisen tilanteen tasapainottamisessa kannattaa aloittaa selvittämällä mahdolliset tuet ja lainanantajien tarjoamat joustot. Kun iso kuva on kunnossa, on helpompaa suunnitella arkea eteenpäin.

Marika Mattila muistuttaa, että omaa jaksamista kannattaa hoitaa, kun arki muuten muuttuu haastavammaksi. Keskusteluapua voi hakea työterveyshuollon tai terveyskeskuksen kautta.

– Kun vaikeat tunteet kohdataan myötätunnolla ja empatialla, on mahdollisuus päästä eteenpäin omien tunteiden kanssa. Myös ystäviin tukeutuminen, arkirutiineista kiinnipitäminen ja itsestä huolehtiminen riittävän unen, oikeanlaisen syömisen ja liikunnan avulla auttaa elimistöä ja mieltä selviytymään vaikeasta elämänjaksosta, Mattila kiteyttää.

Yrittäjä, toimi näin jos lomautus tai työttömyys osui kohdalle!

  • Älä hätäile. Lomautus tai työttömyys ei ole sprintti eikä suoritus, et pysty jouduttamaan asioita yrittämällä hoitaa kaikkea kerralla. Selvitä työttömyyteen liittyvät asiat työnantajan, ammattiliiton tai työttömyyskassan kanssa mahdollisimman johdonmukaisesti ja varaudu siihen, että kaikki ei tapahdu käden käänteessä.
  • Tee lista. Laita selvitettävät asiat ylös ja taklaa ne yksi kerrallaan.
  • Kartoita taloudellinen tilanteesi ja mieti läpi mahdolliset taloudelliset joustot. Esimerkiksi asuntolainasta ja monista vakuutusmaksuista on koronan aikana mahdollista saada lyhennysvapaita kuukausia.
  • Puhu. Kerro tilanteesta avoimesti ihmisille. Vähennä omalta osaltasi työttömäksi tai lomautetuksi joutumisen stigmaa.
  • Kuuntele. Jos jollakulla on tarve puhua omasta tilanteestaan vaikka puhelimitse, koeta löytää aika ja keskittymiskyky kuunnella toista. Se voi avata myös omaa ajattelua.
  • Verkostoidu. Joskus yhteinen kriisi voi yhdistää. Samalta alalta lomautetuksi joutuneiden kesken voi olla hyvä solmia kontakteja.
  • Muista, että et ole yksin. Lomautukset ja työttömyys koskettavat tänä keväänä satojatuhansia suomalaisia.

Lue myös:

Luovasti kriisin keskellä

Koronakriisistä voi seurata myös hyvää – näiden asioiden arvostus paranee kriisin myötä