Syysmyrskyt ovat taas ajankohtaisia – voiko niihin varautua?

Hanna Hartikainen
Hanna Hartikainen

OP Vakuutuksen henkilöasiakkaista vastaava johtaja.

Viime päivien aikana olemme saaneet kuulla Yhdysvaltojen itärannikkoa uhkaavasta Florence-hirmumyrskystä. Loppukesä ja syksy ovat myös Suomessa sitä aikaa vuodesta, jolloin myrskyjä tyypillisimmin ilmaantuu. Sään ääri-ilmiöt yleistyvät, mutta voiko niihin jotenkin varautua?

Hanna Hartikainen
Hanna Hartikainen

OP Vakuutuksen henkilöasiakkaista vastaava johtaja.

Itselle viime vuoden elokuussa riehunut Kiira-myrsky on viimeisimpänä jäänyt hyvin mieleen, sillä tuona elokuisena lauantai-iltana mietin, miten voisimme parhaiten auttaa asiakkaitamme myrskytuhojen minimoinnissa ja vahinkojen hoidossa. Käynnistimmekin tuolloin heti laajan viestinnän asiakkaidemme neuvomiseksi.

Myrskyt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana aiheuttaneet merkittäviä aineellisia tuhoja eikä mainitsemani Kiira-myrsky ei suinkaan lukeudu myrskyistä tuhoisimpiin. Eniten tuhoa Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana on saanut aikaan Hannu/Tapani vuonna 2011, jossa vahingot nousivat jopa 100 miljoonaan euroon.

Mitkä ovat tyypillisimmät vahingot myrskyn sattuessa?

Usein uutisotsikoihin ovat nousseet erityisesti laajat metsävahingot, jotka muodostavatkin myrskyvahingoista noin kolmasosan. Kaupunkiin iskevä myrsky aiheuttaa kuitenkin vahinkoa erityisesti katoille ja pysäköidyille autoille, sen sijaan kaupunkien ulkopuolella tuhoa aiheutuu metsälle, sähkölinjoille ja maatalousrakennuksille.

Suomen myrskyt kalpenevat verrattuna juurikin Yhdysvaltojen, mutta myös verrattuna muiden pohjoismaiden isoimpiin myrskyihin. Suomi säilynee jatkossakin hyvin suojassa luonnonkatastrofeilta, mutta jos ääri-ilmiöt, kuten kuivuus, rankkasateet, myrskyt, tulvat yleistyvät ilmastonmuutoksen edetessä, on ihan todennäköistä, että vanhat vahinkoennätykset rikotaan pian tulevaisuudessa.

Onko sitten mitään tapaa, jolla myrskyihin voisi yksityishenkilönä varautua? Tai miten toimia, jotta vahingot olisivat mahdollisimman pienet?

Kyllä voi. Olemmekin keränneet hieman tarkempaa tietoa tyypillisimmistä myrskyvahingoista, sekä miten niitä voi ennaltaehkäistä, käyhän lukaisemassa lisää artikkelistamme Syysmyrskyn kaatamat puut aiheuttavat vahinkoja sekä metsissä että pihoilla: Näin suojaat omaisuutesi tuhoilta.

Jos vahinko sattui niin löydät hyvät toimintaohjeet alta:

Miten toimia jos myrsky vahingoitti rakennusta tai muuta omaisuutta

Miten toimia jos myrsky tuhosi metsää

Miten toimia jos myrsky vahingoitti ajoneuvoa

OP sosiaalisessa mediassa