Riskiryhmiä kehotetaan pysymään kotona – vinkit pankkiasioiden hoitoon

Kuinka laskujen maksu ja muut raha-asiat nyt hoituvat parhaiten, jos digikanavat eivät ole tuttuja? Kuinka läheiset voivat auttaa tässä ikäihmisiä ja muita erityistukea tarvitsevia? Kokosimme vinkkejä:

Osassa osuuspankkien konttoreista tarjotaan erilliset asiointiajat erityistukea tarvitseville

Näin esimerkiksi yli 70-vuotiaat vanhukset, kehitysvammaiset ja edunvalvottavat, joilla ei ole käytössään verkkopankkia tai maksukorttia, voivat asioida konttorissa mahdollisimman turvallisesti. Palveluaikoja voi tiedustella suoraan omasta osuuspankista. Lue lisää.

Osa osuuspankkien konttoreista on suljettu toistaiseksi koronaepidemian vuoksi, ja kassapalveluita on keskitetty avoinna oleviin konttoreihin. Osuuspankkien aukioloajat löytyvät op.fi:stä.

Ota käyttöön suoramaksu

Jos sinulla tai läheiselläsi on vielä pankin tiskillä maksettavia laskuja, olisi tärkeää vähentää niihin liittyvää asiointia tartuntavaaran pienentämiseksi. Yleensä yksinkertaisinta on tilata laskut e-laskuna. Jos sinulla tai läheiselläsi ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käyttää verkkopankkia, helpoin ja turvallisin tapa laskujen maksuun on maksuton suoramaksu. Suoramaksun käytöstä voit sopia konttorissa tai puhelimitse.

Hyödynnä maksukuoria

Maksukuoria, tilisiirtolomakkeita ja niiden täyttöohjeita löytyy nyt useista konttoreista heti sisäänkäynnin lähettyviltä, ja niitä voi tilata myös puhelimitse kotiin. Niitä kannattaa hyödyntää, jos suoramaksu tai e-lasku ei syystä tai toisesta ole mahdollinen. Maksukuoreen voi laittaa kaikki tarvittavat laskut ja tilisiirtolomakkeet, ja toimittaa ne pankin maksettavaksi. Kuoret ovat vastauslähetyksellisiä, joten ne voi laittaa mihin tahansa Postin laatikkoon.

Jos autat lähipiiriisi kuuluvia käymällä kaupassa ja apteekissa, tarkista samalla ovatko heidän laskujen maksuun liittyvät asiat kunnossa. Osuuspankkien konttoreista voi hakea maksukuoria ja viedä niitä sellaisille omaisille ja naapureille, joilla ei ole mahdollisuutta hoitaa laskujaan digitaalisia kanavia käyttäen.

Vältä käteisen käyttöä

Vältä nyt käteisen käyttöä, sillä käteinen kulkee useiden käsiparien kautta. Kaikessa maksamisessa kannattaa nyt suosia korttimaksuja - maksukortti kannattaakin hankkia viimeistään nyt.

Hyviä digitaalisia palveluita kaverille tai tutuille maksamiseen ovat Pivo ja Siirto. Suosi myös nettiostoksia - esimerkiksi ruokaa ja päivittäistavaroita on usein mahdollista tilata myös omalle, ikäihmisen tai naapurin kotiovelle.

Jos käteisen käyttö on jossain tapauksessa välttämätöntä, niin sitä kannattaa nostaa automaatista tai kauppojen kassoilta muun kauppa-asioinnin yhteydessä (K- kaupoista, Tokmanneista, R-kioskeista ja Neste-palveluasemilta). Silloin vältät käynnin pankkikonttorissa.

Maksuvaikeuksien kohdatessa ota yhteys laskuttajaan hyvissä ajoin

Jos tulee tilanne, jossa oma talous menee liian tiukille, eikä laskuista meinaa selvitä, kannattaa sopia laskuttajan kanssa eräpäivää myöhemmästä maksuajankohdasta. Tämä kannattaa tehdä jo ennen laskun erääntymistä.

Lue lisää vinkkejä:

Valitse sinulle sopivin tapa maksaa laskut – verkossa tai ilman

Vältä käteistä koronavirusepidemian aikana – suosi muita maksutapoja

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksen vaikutuksista pankki- ja vakuutusasioiden hoitamisessa

OP sosiaalisessa mediassa