Mitä kannattaa tehdä, kun rahaston seurantakäyrä näyttää laskusuuntaan?

Ei kannata ainakaan hätiköidä. Kurssien heilunnat liittyvät sijoittamiseen, kertoo varallisuudenhoidon johtaja Kai Kalajainen.

– Aina kannattaa ensin peilata tilannetta omaan sijoitussuunnitelmaan. Jos säästetään esimerkiksi lapsenlapsille opiskelua varten ja sijoitusaika on kymmenen vuotta, mukaan mahtuu suhdannehuippuja ja -pohjia.

Jokainen lasku on mahdollisuus pitkän aikavälin sijoituksissa.

– Silloin kannattaa ostaa lisää rahasto-osuuksia. Missään nimessä ei kannata myydä silloin, kun kurssit ovat pohjalla. Osta ja pidä -strategia on monessa tapauksessa kuitenkin se tuottoisin sijoitusstrategia.

Jos myy ja on poissa pelistä kurssin nousun ajan, voi menettää oleellisen paljon tuottoja.

– Esimerkiksi viimeisen 15 vuoden ajalta Morgan Stanley Europe -osakeindeksin keskimääräinen vuosituotto on ollut JP Morganin analyysin mukaan viisi prosenttia. Jos on sattunut myymään kriittisellä hetkellä ja ollut poissa vuoden kymmenen parasta päivää, tuotto on ollut vain 0,5 prosenttia. Jos on missannut 30 parasta päivää, vuosituotto on ollut miinuksella neljä prosenttia.

Entä jos kyse on lyhyen aikavälin sijoituksesta?

Lyhyen aikavälin sijoituksille ei lähtökohtaisesti kannata valita korkea riskiprofiilin rahastoa.

– Jos on sijoittanut vuodeksi 10 000 euroa ja rahastossa on jäljellä puolen vuoden jälkeen enää 7 000, on vaikeampi neuvoa, mitä silloin kannattaa tehdä. Puolen vuoden päästä sijoituksen arvo saattaa hyvin olla 5 000 tai sitten 15 000 euroa. Lyhyen aikavälin tuottojen ennustaminen on vaikeampaa erityisesti silloin, kun markkinoilla myllertää.

Mistä rahastojen alamäet johtuvat?

Kurssien heilahtelut kuuluvat osakemarkkinoille. Niihin vaikuttavat muun muassa sijoituskohteiden näkymät, mutta myös normaalit suhdannevaihtelut sekä vaikeammin ennustettavat asiat kuten poliittiset päätökset ja luonnonmullistukset.

– Vuoden lopun markkinoiden laskuun vaikuttivat muun muassa USA:n korkojen noston, USA:n ja Kiinan välinen kauppasodan ja Brexitin lisäämä epävarmuus. Vuoden lopun lasku oli vähän ylimitoitettu. Nyt on ylilyönnin tämän vuoden alusta tilanne on hieman rauhoittunut ja monet rahastot ovat vuoden alusta plussalla.

Milloin rahastoihin kannattaa tehdä muutoksia?

Jos on lähtenyt sijoittamaan varovaisella riskiprofiililla, voi miettiä sopiiko omaan sijoitussuunnitelmaan kasvattaa riskiä ja päästä sitä kautta kiinni suurempiin pidemmän aikavälin tuotto-odotuksiin.

– Jos on sijoittanut esimerkiksi OP Varovainen -rahastoon ja sijoitusaika antaa myöden, voi miettiä vaihtoa esimerkiksi OP Maltillinen -rahastoon.

Mistä voi saada apua rahastoihin liittyvissä kysymyksissä?

Op.fi tarjoaa markkinainformaatiota, uutisia ja hyödyllistä tietoa sijoittamiseen liittyen. Mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa apua pankin sijoitusneuvojalta.