Joudutko usein miettimään, minne rahat oikein katoavat? Säästäminen on mahdotonta, jos tili on tyhjä ennen palkkapäivää, eikä rahareikiään edes tunnista.

Moni suomalainen ei ole varautunut yllättäviin menoihin mitenkään. Pahan päivän varalle olisi säästöissä tärkeää olla puskuria aina parin, kolmen kuukauden palkan verran.

Säästöjä on helpompi kerryttää, kun valitsee oman tapansa seurata tulojaan ja menojaan. Seuraavilla tavoilla voi seurata omaa rahankäyttöään, pysyä paremmin budjetissa ja saada rahaa myös säästöön.

Kirjaa ylös

Vanhan koulukunnan keino on kirjata menonsa paperille. Hieman edistyneempi tapa on syöttää tiedot Excel-taulukkoon tietokoneelle.

Hyödynnä op.fi:ssä olevaa helppoa excel-taulokkoa tulojen ja menojen kartoittamiseen. Sivuilla on saatavilla myös pdf-taulukko, jonka voi printata tarkastelua varten. Siirry op.fi:hin tästä.

Ruutuvihkoon tai exceliin merkataan tulot eli palkka, eläke ja erilaiset tuet. Tämän jälkeen ylös kirjataan kaikki asiat, joihin rahaa on kulutettu. Yksi tapa on kerätä viikon jälkeen yhteen kaikki kuitit ja syöttää summat sitten vihkoon tai Exceliin. Taulukon avulla hahmottaa selkeästi onko tuloja enemmän kuin menoja.

Kännykkä on näppärä apuväline

Kuittien säilyttäminen ja menojen merkkaaminen voi tuntua joistakin hankalalta, ja kärsimättömin saattaa kyllästyä kirjaamiseen alkuunsa. Ylivoimaisesti näppärin tapa kulutuksen seurantaan onkin kännykkään ladattava taloussovellus, joka tekee seurannan automaattisesti.

Rahankäytön seurantaan on olemassa lukuisia erilaisia sovelluksia. Kännykkä kulkee yleensä aina mukana, joten sovelluksella voi tarkistaa taloutensa tilanteen missä ja milloin vain.

Talouden tasapaino

OP-mobiilin Talouden tasapaino -ominaisuus on vaivaton tapa seurata tuloja ja menoja reaaliaikaisesti.

Talouden tasapaino auttaa hahmottamaan kulutusta: näet yhdellä silmäyksellä, ovatko tulosi ja menosi tasapainossa. Kun kokonaiskuva omista tuloista ja menoista on koko ajan selvillä, on helpompi muuttaa kulutustottumuksiaan, jos siihen on tarvetta.

Talouden tasapaino -sovellus luokittelee tilitapahtumasi automaattisesti kolmeen pääryhmään: välttämättömyyksiin, hupeihin ja hyötyihin sekä säästöihin ja sijoituksiin. Tämän jälkeen tilitapahtumasi jaetaan vielä tarkempiin alaluokkiin.

Jos esimerkiksi käyt elokuvissa, ostos näkyy ryhmässä ”Hupi ja hyöty”. Tämän ryhmän alla ostos asettuu luokkaan ”Kulttuuri ja viihde” ja sen jälkeen alaluokkaan ”Elokuvat”. Voit myös itse vaihtaa tilitapahtumiesi luokkia, jolloin Talouden tasapaino kuvaa entistä selkeämmin juuri sinun talouttasi. Jos elokuvissa käynti on sinulle ennemmin harrastus, voit siirtää tilitapahtuman luokkaan ”Harrastukset” ja sen alla sopivaan alaluokkaan. 

Hupi ja hyöty -osasto on tyypillisesti se, jossa on eniten nipistämisen varaa. Kahvilakäynteihin ja esimerkiksi erilaisiin tilauspohjaisiin palveluihin uppoaa helposti jopa satoja euroja kuukaudessa.

OP-mobiilin Talouden tasapainosta löytyy myös Toistuvien menojen hallinta -palvelu. Sen avulla voi seurata jatkuvista tilauksista ja sopimuksista muodostuvia kokonaiskustannuksia. Voit yhdellä silmäyksellä nähdä, kuinka paljon rahaa jatkuviin tilauksiin kuten sähkölaskuihin, puhelinlaskuihin, suoratoistopalveluihin ja musiikkipalveluihin kuukausittain kuluu.

Ota Talouden tasapaino -ominaisuus käyttöön näin:

  • Kirjaudu OP-mobiiliin. Jos sinulla ei ole vielä OP-mobiilia, lataa se puhelimesi sovelluskaupasta.
  • Klikkaa Rahat-etusivulta kohdasta Talouden tasapaino.
  • Lue ohjeet ja siirry eteenpäin painamalla Jatka kunnes ominaisuus on käytettävissäsi.
  • Tämän jälkeen tilitapahtumasi luokitellaan automaattisesti OP Mobiilissa. Voit vaihtaa tilitapahtumiesi luokkia sinulle sopivimmiksi Talouden tasapainossa sekä tilitapahtumissa.

Asiantuntijana OP:n tuotepäällikkö Heikki Korkeamäki.

Ota taloutesi haltuun – me autamme. Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!

Lue myös:

Kokeilitko jo tätä helppoa tapaa säästää vuodessa jopa lomamatkan verran rahaa?

Miten rahat saa riittämään muuhunkin kuin pakolliseen?


Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 25.2.2020 ja sitä on päivitetty lisäämällä excel-taulukko 28.11.2022.