Rahala-blogi – Lopeta Lottopotista haaveilu ja ala säästämään

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Törmäsin kauppareissullani kypsään ikään ehtineeseen mieshenkilöön, joka oli varsin innokas lottoaja. Takana oli elkeistä päätellen vuosikymmenien lottorutiini, sillä mies osasi vastata asiakaspalvelijan kysymyksiin etukäteen: "Ei plussa-ominaisuutta ja haluan tositteeni takaisin".

Tällä kertaa suomalaiseen unelma-automaattiin – Lottoon – upotettiin yhteensä 187 euroa. Kyseessä lienee jonkin sortin kestopeli, sillä yhdelle viikolle tuolla rahalla olisi saanut melko reippaan määrän rivejä.

Yksi Lottorivi maksaa tätä nykyä yhden euron. Jos riviinsä mielii saada lisärikastumisen mahdollisuuden, maksaa plussa-ominaisuus 50 senttiä lisää. Yhden rivin hinnaksi muodostuu tuolloin 1,50 euroa. Halpaa kuin saippua. Mutta harva tyytyy yhteen lottoriviin viikossa ja rutiinia jatketaan vuosikausia.

Todennäköisyys lottovoittoon on pienehkö. Itse asiassa se on yksi 18,6 miljoonasta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pelaat lottoa reilulla 18 miljoonalla eurolla, päävoitto osuu euron riveillä jossain vaiheessa kohdallesi. Itse asiassa on huomattavasti todennäköisempää, että sinuun iskee salama.

Lottoa pelattiin esimerkiksi vuonna 2016 yhteensä 380 miljoonalla eurolla. Jos summa jaetaan suomalaisten kesken, pelasi jokainen kansalainen lottoa 69 eurolla. Luvusta kannattanee laskea pois lapset ja ne aikuiset, jotka eivät Lottoa tule pelanneeksi. Keskimääräinen Loton pelaaja sijoittanee peliin muutaman euron viikkossa.

Leikitäänpä peliä, jossa ahkera lottoaja käyttää pelaamiseensa 50 euroa kuukaudessa. Esimerkkihenkilömme päättää pelaamisen sijaan laittaa rahavarantonsa säästöön. Vuodessa tuosta summasta kertyy 600 euroa. Viidessä vuodessa kasassa on jo 3000 euroa. Sillä tekee jo mukavan lomamatkan, eikä arjesta joudu juuri tinkimään, sillä normaalisti summa käytettiin lottoamiseen.

Jos esimerkkihenkilöämme kiinnostaisi sijoittaminen, kasvaisi tuo 50 euron kuukausittainen summa 20 vuoden aikajänteellä mukavaan 26 198 euron lukemaan. Laskukaavassa vuotuinen tuotto-odotus on 7% ja summassa on huomioitu myös korkoa korolle -ilmiö.

Mikäli säästöhorisonttia lisätään kymmenellä vuodella, nousee summa 61 354 euroon. Jos aikaa lisätään vielä kymmenellä vuodella, nousee 40 vuodessa säästetty ja sijoitettu summa 132 006 euroon.

Aika on ratkaiseva faktori, sillä korkoa korolle -ilmiö toimii paremmin, mitä pidempään sen annetaan tehdä tehtäviään varallisuuden kasvattamisen näkökulmasta.

Reilut 130 000 euroa ei välttämättä ole monen mittarissa rikastumista, mutta säästämällä vaurastuminen on huomattavasti todennäköisempää, kuin lottovoitto. Ja kyllä eläkeiän kynnyksellä olisi mukavampi katsella pankkitilillä kuusinumeroista summaa kuin muutamaa satasta.

OP sosiaalisessa mediassa